V zdravstvu je na račun covida-19 precej denarja, plače zaposlenih so sanjske. Kaj bo, ko ne bo več epidemije?

V zadnjem času javnost razburjajo podatki o visokih zaslužkih zdravnikov in njihovih direktorjev na račun epidemije covida-19. Večina bolnišnic je lani po dolgem času poslovala s presežkom, kar je seveda novica sama po sebi, ker smo v preteklosti poročali o njihovem interventnem reševanju z milijonskimi finančnimi injekcijami. Razlika med časom pred epidemijo in po njej je precejšnja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Intenzivna covid enota v UKC Maribor
Sašo Bizjak

Če so še leta 2016 zavodi poslovali z dobrimi 22 milijoni evrov izgube, so lani poslovanje zaključili z dobrimi 68 milijoni evrov dobička. Bolnišnice so imele 47,2 milijona evrov presežka, zdravstveni domovi 17,6 milijona evrov, drugi zavodi (NIJZ, NLZOH, Slovenija-transplant) pa 3,5 milijona evrov, kažejo podatki Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije.

A na zelene številke se ne gre navaditi. Ob tem namreč opozarjajo, da je zdaj pozitivno poslovanje le navidezni prikaz stabilnosti. "Nekateri govorijo o enormnih dobičkih, kar ne drži, saj je presežek zgolj 2,5 odstotka prihodkov in še zdaleč ne krije nakopičenih izgub iz preteklih let," poudarja Marjan Pintar, direktor Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije. "Ustvarjen presežek ostaja v javnih zavodih, nihče ne bo odnesel domov niti evra. Presežek slovenski javni zavodi krvavo potrebujejo, če želijo preseči razvojni zaostanek, ki smo ga pridelali v zadnjem desetletju. Pred desetletjem, leta 2011, smo imeli v bolnišnicah 67-odstotno odpisanost opreme. Potem je šlo samo na slabše in smo leta 2015 pristali pri 83,6 odstotka. Ob koncu leta 2019 je bila odpisanost opreme 82,9-odstotna, v letu 2020 pa se je vendarle zgodil premik, ki daje upanje, saj smo pristali pri 80,8 odstotka. Naša želja je, da se vrnemo vsaj tja, kjer smo nekoč že bili," še dodaja.

Dodatki in izostale investicije

Je epidemija zavodom res zagotovila obsežne finančne injekcije? Vodstva zavodov opozarjajo na investicije, ki so lani v veliki meri obstale na mestu. Večina, ki jih je bila izvedenih, pa se je nanašala na covid-19 oziroma na spremenjene potrebe prostorov za zdravljenje teh bolnikov - od vzdrževalnih del do elektroinštalacijskih in elektromontažnih del, del na komunikacijski in računalniški mreži, da so oddelke lahko priredili za zdravljenje covida-19, ki je lani močno zaznamoval tudi poslovanje v zdravstvenih zavodih. Spomladi, ko je v Slovenijo udaril prvi val, se je seveda odločalo precej na hitro. Ko je bil maja koronavirus prvič "premagan", so državo preletela vojaška letala in prišle so počitnice. Za ljudstvo in v veliki meri tudi za odločevalce. In tako do drugega vala epidemije ni bila dodelana strategija, po kateri se bi zdravstvo dolgoročno borilo proti novemu virusu, ki tako usodno kroji naša življenja že dobro leto. Posledično politika ni izpopolnila sistema, po katerem bi pošteno nagrajevali zdravnike in medicinske sestre, ki so skrbeli za bolnike s tem zahrbtnim virusom.

Že v spomladanskem valu so sicer dobili vsi zaposleni v zdravstvu 65-odstotni dodatek k svoji plači "za delo v tveganih razmerah". To določa njihova kolektivna pogodba za primer epidemije. Najbolj učinkovita rešitev za dodatno motivacijo, ko je udaril drugi val, pa je bila, da se celotnemu zdravstvu ponudi še več denarja za spopadanje z večjo množico bolnikov, ki bi ob težjem poteku te bolezni potrebovali pomoč. In tako so lahko tisti, ki so zdravili paciente s covidom-19, prejeli še dodatnih 30 odstotkov "za nevarnost in posebne obremenitve". Tisti, ki so bili direktno izpostavljeni virusu in so se borili za življenja, so bili nagrajeni. Toda medtem ko so ljudje v nezdravstvenih sektorjih prejemali le 80 odstotkov svoje plače zaradi čakanja, mnogi so službo izgubili, so v zdravstvu očitno dobili ogromno denarja tudi tisti, ki bolnikov s covidom-19 niso videli od blizu.

Sabina Male

(Pre)visoka cena

Jeseni, 22. oktobra, je na predlog ministrstva za zdravje in na pobudo Združenja zdravstvenih zavodov Slovenije vlada določila tudi nove, višje cene akutne bolnišnične obravnave bolnikov s covidom-19. Vse te rešitve so bile sicer uspešne in v Sloveniji nismo imeli Bergama. Še več. Kot rečeno, so si bolnišnice na račun epidemije finančno opomogle. A cena za to se zdi (pre)visoka, sistem pa nepošten. Najmanj osem tisoč evrov so prejele bolnišnice za vsakega bolnika s covidom-19, so nam povedali v UKC Maribor. Ob zapletih se je znesek podvojil, s priklopom na respirator pa je tak bolnik stal slabih 47 tisoč evrov. Veliko več kot bolniki, ki so pred epidemijo imeli podobne zdravstvene težave in so potrebovali bolnišnično zdravljenje. Portal Necenzurirano je na primer poročal, da so v preteklosti regijskim bolnišnicam priznali strošek za zdravljenje bolnikov z običajnimi infekcijami ali vnetjem dihal v višini 1130 evrov. V UKC Ljubljana so dobili 38 odstotkov več, ker izvajajo klinično dejavnost. Za bolnika z zapletom so stroški v regijskih bolnišnicah znašali 3553 evrov, za bolnika na ventilatorju pa 30.253 evrov.

Temeljita reorganizacija bolnišnic

Da so to neprimerne primerjave, pravijo v celjski bolnišnici. "Ob tem se pozablja, da bolnišnice v času epidemije delujemo v posebnih pogojih dela, ki močno vplivajo na stroške obravnave. Ob gradbenih in drugih vzdrževalnih delih, ki smo jih morali izvesti za ustrezno ureditev oddelkov, na katerih so se zdravili kužni pacienti, smo morali nabaviti ne le veliko dodatne medicinske opreme, ampak tudi dodatno opremo za zdravstveno nego (aspiratorji, pulzni oksimetri, dozatorji kisika …), dodatno pohištvo, pripomočke v kuhinji, računalniško opremo in drugo informacijsko opremo. Do 100 odstotkov so se povečali stroški varovanja in čiščenja ter stroški dela na dodatnih deloviščih, ki jih v času brez epidemije ne potrebujemo (triažne točke, podvojena delovišča). Epidemija je prinesla tudi do petkrat višjo porabo osebne varovalne opreme, spremenila pa se je tudi struktura uporabe (uporaba respiratorjev FFP2 in FFP3). Vse to je povzročilo višje stroške tako pri varnostnih zalogah kot pri porabi osebne varovalne opreme in zdravstvenega materiala. Velik del teh stroškov ni zajet ne v dodatnih sredstvih, ki nam jih je za obvladovanje epidemije namenila država, ne v običajnih cenah zdravstvenih storitev."

Poleg tega, da so zaposleni s covidnimi bolniki delali v posebni zaščitni opremi, so bili deležni tudi dodatka. In tukaj se najbrž pozna še del razlike v ceni. Stroški dela nasploh so bili v javnih zdravstvenih zavodih lani za 23 odstotkov višji glede na leto 2019, glede na 2018 pa celo za 32,3 odstotka. Tudi stroški blaga, materiala in storitev so se povišali za dobrih 10 odstotkov glede na prejšnje leto in za 15,5 glede na leto 2018.

Če k vsemu temu prištejemo še to, da je v Sloveniji še vedno premalo kadra - tako zdravniškega kot sestrskega in ostalega -, torej ni mogoče upati, da bo ta navidezna blaginja v javnem zdravstvu trajala. Vse kaže, da je bilo leto 2020 sicer res finančno ugodno za zdravstvo, a brez prave strategije, ki bi zagotovila, da bodo finančno podhranjeni zdravstveni zavodi po končni zmagi nad virusom res lahko zadihali s polnimi pljuči. Sploh ob upanju, da bodo zdaj s polno paro skrajševali čakalne vrste, ki so se precej podaljšale. Poleg tega, opozarjajo strokovnjaki, bo zdravstvo po epidemiji udarila "epidemija" vseh drugih bolezni, ki so v času slabše dostopnega zdravstva ostale skrite, nezdravljene in se bodo izrazile v težjih oblikah.

Odvajanje od dodatkov

Bolnišnice in zdravstveni domovi torej večinoma zdaj poslujejo dobro in v zelenih številkah. Kako dolgo pa bo ta stabilnost trajala? V sistemu se namreč ni spremenilo nič. Kdaj bomo spet pisali o rdečih številkah? V letu, ko bodo potekale parlamentarne volitve, najbrž ni pričakovati velikih premikov, ki bi ujezili zdravnike. Sploh zdaj, ko so okusili plače, ki so si jih vedno želeli. Kako se bodo "odvajali" od dodatkov? "To bo težko, zelo težko in res si sploh ne predstavljam, kako bo to videti. Vsi dobivajo vsaj 60-odstotni dodatek, drugi pa 95-odstotnega. Kakšen bo ta prehod, si ne predstavljam," iskreno odgovori Matjaž Vogrin, strokovni direktor UKC Maribor. Dodatki bodo za vse namreč usahnili, ko bo preklicana epidemija, razen za tiste, ki bodo še naprej delali s covid bolniki.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.