(FOTO in VIDEO) Slovenski avto leta 2023: Lovorika tokrat peugeotu 308

Janez Kovačič Janez Kovačič
16.01.2023 06:00

Slovenski avto z letnico 2023 je postal francoski avtomobil, ki je v končnem izboru zmagal pred Oplovo astro, Toyotino corollo cross, Citroënovim C5 X in alfa romeo tonale.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Peugeot 308 je uspešen avtomobil tako na slovenskem kot tudi drugih evropskih trgih, njegova zmaga v letošnjem izboru pa je bila razmeroma tesna.
Uroš Modlic

Po skoraj štirih mesecih se je končal izbor slovenskega avtomobila z letnico 2023. Naslov oziroma lovorika je šla peugeotu 308, ki je v končnem izboru dokaj tesno premagal Oplovo astro. Za obema so se uvrstili še toyota corolla cross, citroën C5 X in alfa romeo tonale. 

V finalni izbor se je po glasovih bralcev, gledalcev in poslušalcev izmed 27 avtomobilov, ki so se lani pojavili na slovenskem trgu, uvrstilo pet finalistov: citroën C5 X, peugeot 308, alfa romeo tonale, opel astra in toyota corolla cross.
Uroš Modlic

V letošnjem izboru je v prvem delu sodelovalo kar 27 novih avtomobilov oziroma tisti, ki so se lani prvič pojavili na slovenskem trgu. V prvem delu glasovanja so o petih finalistih s svojimi glasovi najprej odločili bralci, gledalci in poslušalci osmih slovenskih medijev – med njimi je že skoraj vse od začetka tudi Večer –, ki so tokrat pripravili že 31. izbor.

Končna prireditev izbora slovenskega avtomobila z letnico 2023 je bila v proizvodnih prostorih Adrie Mobil, novomeškega podjetja, ki se ukvarja z izdelavo avtodomov in počitniških prikolic. Zmagovalca med petimi finalisti so izbrali novinarji osmih slovenskih medijev, skoraj od vsega začetka je zraven tudi Večer.
Uroš Modlic

Zanimivo in vsekakor omembe vredno je, da med tokratnimi finalisti ni bilo električnega oziroma elektrificiranega avtomobila, s katerimi ima predvsem Evropska unija velike in ambiciozne načrte. Izmed petih finalistov s(m)o novinarji osmih medijev na zaključni prireditvi, ki je bila v proizvodnih prostorih novomeške Adrie Mobil, zelo uspešnega izdelovalca avtodomov in počitniških prikolic, izbrali končnega zmagovalca. Glasovanje je bilo vse do konca napeto, prvi med enakimi je bil znan povsem na koncu oziroma po tistem, ko je glasoval Večer oziroma člani avtomobilske redakcije Šesta prestava. 

Predstavniki podjetja Emil Frey, ki skrbi za prodajo in distribucijo številnih avtomobilskih znamk na slovenskem trgu, med njimi so tudi avtomobili tovarne Peugeot, so se takole postavili pred letošnjega zmagovalca
Uroš Modlic

Ob tej priložnosti so bili izžrebani še dobitniki nagrad, saj so vsi bralci, gledalci in poslušalci sodelovali tudi v nagradnem žrebanju. Tretjo nagrado oziroma komplet zimskih pnevmatik Goodyear je dobila Urška Kaplja iz Radomelj. Petdnevnega najema oziroma uporabe avtodoma Adria Mobil, kar je bila druga nagrada, se bo zanesljivo razveselil Tomaž Gračnar iz Celja. Prva nagrada, in sicer vrednostna kartica za nakup  goriva pri Petrolu v vrednosti 1500 evrov, pa je šla v roke Aleksandra Krivca iz Pobegov. 

Slovenski avto je izbor z najdaljšo tradicijo v slovenskem prostoru, saj je bil tokratni izbor že 31. po vrsti. Zmagovalec dobi skulpturo, ki simbolizira avtomobil, prvič (leta 1993) je šla lovorika BMW-ju serije 3 coupe, lani pa Toyotinemu yarisu cross. 
Uroš Modlic
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta