(FOTO) Incident na Trgu republike: Ruparjeva iniciativa izrinila predstavnice Gibanja za pravice Palestincev

M.R.
18.04.2024 12:57

Na Trgu republike sta bili danes napovedani dve novinarski konferenci. Prvo je napovedalo Gibanje za pravice Palestincev, drugo pa Inštitut 1. oktober in ljudska iniciativa Glas upokojencev, ki ju predstavlja Pavel Rupar.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Incident na novinarskih konferencah Gibanja za pravice Palestincev in iniciative Glas upokojencev.
Sašo Švigelj

Prvi so s svojo novinarsko konferenco začeli predstavniki Gibanja za pravice Palestincev, Mirovni inštitut, Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja (PIC) ter Amnesty International Slovenija. Iniciativa upokojencev je vse skupaj opazovala, Rupar pa je vse skupaj prenašal na Facebooku in tudi komentiral. Dejal je, da je Gibanje za pravice Palestincev tako kot že pred časom predstavniki Inštituta 8. marec "namerno in nalašč" preprečilo začetek njihove novinarske konference za "borbo pokojnin in boljšega življenja"

Sašo Švigelj
Sašo Švigelj

Nato je Rupar s svojimi podporniki prekinil novinarsko konferenco gibanja. "Zdaj gremo pa mi gor, zdaj pa je dovolj. Zdaj boste vi zaključili," je dejal Rupar in se postavil pred novinarske mikrofone ter povabil še ostale svoje podpornike, da se mu pridružijo. "Nobene izjave več," je dejal Rupar predstavnicam različnih organizacij, ki so želele novinarjem predstaviti svoj poziv vladi. Predstavnica gibanja je skušala novinarje pozvati, naj gredo tisti, ki so prišli na konferenco Ruparjeve iniciative, na drugi konec Trga republike. 

Vse skupaj so Ruparjevi ignorirali in zapeli slovensko himno. Sledilo je še nekaj glasnih vzklikov "Slovenija" in "dol Hamas", nato pa so pred novinarskimi mikrofoni počakali, da so predstavnice, ki so prišle opozorit na težak položaj Palestincev, končale svojo izjavo, saj so imele tudi svoje ozvočenje in jih niso mogli preglasiti. So pa jih prekinjali z različnimi zmerljivkami. Med drugim so jih označili za "zajedavce" in "delomrzneže".

Sašo Švigelj
Sašo Švigelj

Odziv Gibanja za pravice Palestincev

"Pri Gibanju za pravice Palestincev verjamemo, da ima vsakdo pravico do izražanja svojih političnih stališč. Še posebej v luči tega, ko se glasovi podpore Palestini v mnogih državah članicah sistematično zatirajo. Zato smo danes prišli, da izrazimo svoja stališča in vlado pozovemo k takojšnjemu ukrepanju. Spoštovanje pravice do svobodnega izražanja političnih stališč pa pričakujemo tudi od drugih, čemur pa danes žal s strani ostalih prisotnih, ki so našo tiskovno konferenco nenehno motili, nismo bili priča," so v odzivu na incident na novinarski konferenci sporočili v Gibanju za pravice Palestincev.

Sašo Švigelj
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta