(FOTO) K oblikovanju koalicije se "ob soglasju vseh podpisnic tega sporazuma" lahko pridružijo tudi druge stranke, pogoj pa je ...

28.09.2021 13:08
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

Stranke Koalicije ustavnega loka (KUL) so se zavezale k povolilnemu sodelovanju. Predsedniki strank LMŠ, SAB, SD in Levice so na Trgu republike podpisali sporazum, ki so ga oblikovali z namenom sodelovanja po parlamentarnih volitvah. Kot navajajo v besedilu, bodo na volitvah nastopili s samostojnimi listami in lastnimi programi. Čeprav je predsednica SAB Alenka Bratušek​ večkrat poudarila, da je trdno prepričana, da bodo na volitvah osvojili večino in po volitvah oblikovali trdno vlado, v besedilu dopuščajo tudi možnost, da se lahko k oblikovanju vladne koalicije "ob soglasju vseh podpisnic tega sporazuma" pridružijo tudi druge stranke. Pogojeno pa s tem, da strinjajo z osnovnim namenom sporazuma in da so v svojem dosedanjem delovanju izkazale spoštovanje do v sporazumu desetih zapisanih načel.

Robert Balen

Med osrednjimi prioritetami so predsedniki strank izpostavili zdravstvo, stabilizacijo ekonomskih razmer, zavezanost h krepitvi neodvisnosti ustanov, ključnih za transparentno delovanje države, ter javnih medijev. Poudarili so tudi sodelovanje s civilno družbo.

Kot je dejal koordinator stranke Levica Luka Mesec, so stranke medsebojno različne, ampak svoje programske razlike spoštujejo in se jih zavedajo. "Sporazum je plod tega, da smo v zadnjih dveh letih pokazali, da lahko sodelujemo tvorno in da vsi štirje verjamemo, da smo ustvarili plodna tla, da v Slovenijo pripeljemo alternativo," je Mesec dejal. 
 

Robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta