(FOTO) Lidija Jerkič na kresovanju na Rožniku: Ni razloga, da prvi maj ni rdeč!

Franja Žišt Franja Žišt
01.05.2023 10:10

"Da izboljšujemo položaj delavk in delavcev, je treba stopiti skupaj. Le skupaj lahko spremenimo stvari na boljše in edino, česar se kapital boji, je glas ljudi. Ne glas enega človeka, glas veliko ljudi!" je dejala Lidija Jerkič

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Luka Cjuha

Tradicionalno praznovanje prvega maja organizirajo sindikati že dolgo, praznik 1. maj s praznovanjem ima eno najdaljših tradicij v Sloveniji, na Rožniku ga praznujejo že od leta 1890. "To je letnica, ki obeležuje prvi trenutek ali pa prvo zavedanje o tem, kako pomembno se je boriti za delavske pravice. Smrt delavcev v Chicagu zaradi boja za osem urni delavnik v tistih časih je razlog, da danes praznujemo 1. maj, 2. maj pa je posebnost Slovenije, ki smo jo uspeli ohraniti," je sinoči na Rožniku dejala predsednica Zveze svobodnik sindikatov Slovenije Lidija Jerkič.

predsednica ZSSS Lidija Jerkič 30.4.2023 - praznik 1. maj kresovanje na Rožniku 22. uri bo prižig kresa; LJUBLJANA
Luka Cjuha

Kapital se boji glasu ljudi

V več kot 150 letih zgodovine boja za delavske pravice se je seveda marsikaj spremenilo, od 14 urnega delavnika, otroškega dela, zavarovanj, plačila, dopustov, volilne pravice, je spomnila govornica. "Čeprav se je v teh 150 letih marsikaj spremenilo, ne smemo biti ne optimisti, ne idealisti. Delo in kapital ne bosta nikoli enakopravna. Vedno bo kapital nad delom in delavke in delavci vedno tisti, ki se bodo morali za vsakdanje pravice in kruh zelo boriti. Kadar nam gre dobro, nismo na istem čolnu, kadar se polnijo žepi, se polnijo samo nekaterim. Kadar je treba plačati ceno kriz, napačnih odločitev, raznoraznih izgub na kapitalskih trgih, plačujemo vsi. Zato, da se te stvari ne ponavljajo, zato, da izboljšujemo položaj delavk in delavcev, je treba stopiti skupaj. Le skupaj lahko spremenimo stvari na boljše in edina stvar, ki se je kapital boji, je glas ljudi. Ne glas enega človeka, glas veliko ljudi!"

Franja Žišt

Lidija Jerkič je izpostavila, da tako v Sloveniji kot svetu nezavedno drsimo 150 let nazaj. "Ponovno se srečujemo s problemom delovnega časa, vedno večjega števila ljudi, za katere zakonodaja ne velja več. Imamo nove oblike dela, platformno delo, prekarne oblike dela. Drsimo tja, kjer so pred 150-imi leti predniki začeli - pravice vezane na delovni čas, na plačilo, zavarovanja, varno in zdravo delo. Pravice, ki jih je treba ne samo ohraniti, ampak zagotoviti vsem." Govornica je zaključila s pozdravom 'Živel, 1. maj, živel, 2. maj': "Če je bila kri v Chicagu rdeča, če je nagelj za prvi maj rdeč, če so kresovi rdeči in žareči, potem ni nobenega razloga, da prvi maj ni rdeč, da prvi maj ni žareč!"

Lidija Jerkič, Martina Vuk, Jakob Počivavšek.
Luka Cjuha

Realne plače morajo rasti

Predsednik Konfederacije sindikatov Slovenije Pergam Jakob Počivavšek je poudaril, da so časi in družba od takrat, ko so se delavci prvič organizirali, res drugačni, "ampak bistvo delavskega boja in sindikalnega dela je ostalo nespremenjeno. Temelji na pravičnosti in solidarnosti, moč sindikatov je v številu članstva." Ob napovedi vladnih reform je izpostavil, da so sindikati tisti, ki vladi natančno gledajo pod prste, da bodo reforme in spremembe pravične in solidarne. "Plačna sistema v zasebnem in javnem sektorju nista poštena. Veliko je delavcev ki imajo osnovno plačo nižjo ali malo višjo od osnovne minimalne plače. To razvrednoti delo, njegovo zahtevnost in izobrazbo. Sistem, ki to omogoča, moramo spremeniti.  Poskrbeti moramo tudi za redno usklajevanje plač, kar je zlasti pomembno v času inflacije. Realne plače morajo rasti," je med drugim naštel naloge sindikatov, ob tem pa spomnil na pomen preostalih reform, predvsem zdravstvene.

Luka Cjuha

Meja med delovnim časom in prostim časom je danes povsem zabrisana, je še dejal Počivavšek. "Zato nujno potrebujemo skrajševanje delovnega časa. Da bomo lahko ohranili visoko zaposlenost, ko se bodo izgubljala delovna mesta zaradi tehnoloških sprememb, za boljše zdravje na delovnem mestu in boljšo zadovoljnost z usklajevanjem poklicnega in družinskega življenja, zato da prihranimo okolju."

Franja Žišt

Javni uslužbenci so srce skupnosti

"Javne uslužbenke in uslužbenci ste srce skupnosti, ker izvajate javne storitve. Brez teh bi narastla revščina, ne bi imeli zdravstvene oskrbe, vrtcev, osnovnih šol, sociale, domov za starejše," pa je zbranim na Rožniku dejala predstavnica Konfederacije sindikatov javnega sektorja Slovenije Martina Vuk. Vsem tistim, ki umetno ustvarjajo delitve med zasebnim in javnim sektorjem pa je sporočila, da eno brez drugega ne gre. "Samo skupaj lahko ustvarjamo družbo, ki si jo želimo in lahko prinese čim višjo kakovost življenja ljudi."

Franja Žišt
Franja Žišt
Franja Žišt
Luka Cjuha

Ko je zagorel kres, se je praznovanje na Rožniku nadaljevalo do jutranjih ur. Množico je zvečer ogrela skupina Voice Attack, nadaljevali so Dan D, zaključili Greg Black & The Bad Notion. Pa cene? Za veliko pivo je bilo treba odšteti 3,5 evra, za malo 3, za vodo 2 evra. Porcija čevapčičev v lepinji pa tudi pleskavica v lepinji sta stali 8 evrov, cena zelenjavnega krožnika - vemo, da brezmesno prehranjevanje podpira predvsem predsednik vlade Robert Golob - je znašala 6 evrov.

Luka Cjuha
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta