(FOTO) Kresovanje v Malečniku: Ob vročem ognju s hladnim špricerjem in kitaro

Jasmina Cehnar Jasmina Cehnar
30.04.2023 23:25

Edino uradno kresovanje v Mariboru je v znamenju množice ljudi in dobrega vina, saj so organizatorji prireditev združili s Špricerfestom

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Kres ni največji, je pa premišljeno sestavljen in bo dolgo gorel, so povedali organizatorji.
Sašo Bizjak

Tudi v Mariboru so zagoreli kresovi, kar se po vsem mestu vonja v zraku. Edino uradno mariborsko kresovanje je sicer v Malečniku pri nogometnem igrišču oziroma pred prostori tamkajšnje krajevne skupnosti, kjer se je zbrala velika množica ljudi, ki ob vročem ognju žejo gasi s hladnim špricerjem. 

Na prireditvi so namreč na voljo izključno vina in sokovi sedmih lokalnih vinarjev, saj so organizatorji kresovanje že drugo leto zapored združili s Špricerfestom, ki si prizadeva kulturo pitja dvigniti na višji nivo.

Kresovanje se je v Malečniku že drugo leto zapored združilo s Špricerfestom.
Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Za dobro hrano je poskrbel Skunk Urban Kitchen, za glasbo pa Akustični orgazem, Matjaž Jelen (Šank Rock) in v poznejših urah še DJ Popi. Nekaj napitnic so zapeli Malečniški brači, ki se pojavijo povsod, kjer je dobra kapljica, še toliko prej pa, ko gre za domač teren.

500 kozarcev je bilo premalo

"Kresovanje bi lahko naredili z enim gostincem in enimi čevapčiči, ampak tako so delali že pred 50 leti, mi pa bi radi tradiciji dali moderni pridih," je pojasnil David Irgolič, predsednik Turističnega društva Malečnik, ki je organiziralo kresovanje "ob tabornem ognju s kitaro, dobrim vinom in hrano". Nekateri so sicer pogrešali pivo in recimo borovničke, a pretirano slabe volje ni bilo. 

Sašo Bizjak
Edino kresovanje v Mariboru bo v Malečniku.
Sašo Bizjak

Stekleni kozarec za špricer, ki je bil nekakšna vstopnina na prireditev, je stal tri evre, štajerska Lili (liter vina in liter mineralne vode) pa 15 evrov. 

Vseh razpoložljivih 500 steklenih kozarcev je pošlo že pred 20. uro oziroma pred mrakom, ko so gasilci zakurili kres, tako da so ponudniki morali že hitro preklopiti na plastične.

Kres je kres

Dogodek se je pričel že ob 17. uri in videti je bilo vse generacije, tudi veliko družin z otroci, ki so se podili po tamkajšnjem nogometnem igrišču in igralih ter težko čakali, da zagori sicer dokaj majhen kres, ki pa je bil, kot je poudaril Irgolič, skrbno pripravljen in bo gorel dolgo v noč.

Sašo Bizjak
Sašo Bizjak

Ne le otroci, na prižig so težko čakali tudi starejši. Kaj jim pomenita kresovanje in 1.maj? "To je tradicija! Vedno smo hodili na kresovanja, vendar v Koblarjev zaliv, kjer ga zadnja leta več ni, zdaj pa nam je najbližje tu. Bili smo v dilemi ali iti na Rock Partyzane na Trg Leona Štuklja ali sem, ampak kres je kres," sta družno pripovedovali Vesna Perkovič in Nataša Drinič s Tezna. Pred ognjenimi zublji je poplesavala tudi skupina treh deklet, študentk iz različnih koncev Slovenije. "Običajno se ne udeležujemo tovrstnih dogodkov, a smo rekle, da pridemo pogledati in je super," je ena od njih, Nika iz Ljubljane, povedala, da jim ta praznik predstavlja priložnost za druženje, do 1. maja pa da (še) nimajo posebnega odnosa, ker (še) niso delavke.   

Sašo Bizjak
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta