(FOTO) Marko Lotrič je premagal Dejana Crneka in prevzel vodenje državnega sveta

MAT
19.12.2022 11:33

Alojza Kovšco je na predsedniškem položaju državnega sveta nasledil gorenjski podjetnik iz Selške doline

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Najstarejši državni svetnik Stane Pejovnik (desno) je čestital novemu predsedniku državnega sveta Marku Lotriču. 
Robert Balen

Novo tajno glasovanje za predsednika državnega sveta se je srečno izteklo za gospodarstvenika Marka Lotriča, ki bo drugi dom parlamenta vodil v prihodnjih petih letih. Ob ponovljenem glasovanju je v drugem krogu prejel 21 glasov, kar je zadoščalo za izvolitev. V finalu je premagal ljubljanskega podžupana Dejana Crneka, ki je prepričal 13 svetnikov.

Marko Lotrič in Jožef Školč
Fotorobert Balen

Gorenjski podjetnik Marko Lotrič prihaja iz Selške doline in vodi družinsko podjetje Lotrič Meroslovje. V nagovoru pred svetniki se je predstavljal kot nestrankarski kandidat za predsednika državnega sveta. Kot je povedal, se bo v petletnem mandatu zavzemal za krepitev vloge državnega sveta, ki ga del politike vidi kot slepo črevo demokracije. "Zagovarjam načelnost, odprtost za sodelovanje in osebnostno integriteto, ki pritiče častnemu mestu predsednika. Temeljno vodilo, ki bo povezovalo naše delovanje, je moč argumenta. Artikulacija interesov v državnem svetu mora biti ustrezno strokovna in prepričljiva. Nihče ne bo prezrt ali preslišan," je pred izvolitvijo napovedal Marko Lotrič.

Marko Lotrič je postal sedmi predsednik državnega sveta z izdatno pomočjo desnosredinskih glasov.
Robert Balen

Lotrič je na predsedniškem položaju nasledil Alojza Kovšco, ki v novem sklicu državnega sveta ni bil izvoljen za svetnika. V današnjem prvem krogu glasovanja je sodeloval tudi prekaljeni politik Jožef Školč, a se z 8 glasovi ni prebil v drugi krog.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta