(FOTO) Mozirska koča v ognju, neuradno po eksploziji. To je že tretji požar na planinskih kočah

Gordana Possnig Gordana Possnig
24.02.2021 21:30
Sinoči, okoli pol osme ure zvečer, so ognjeni zublji zajeli nedavno obnovljeno Mozirsko kočo in jo uničili v celoti. Na kraju gasilci in policisti, poškodovanih k sreči ni bilo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Požar na Mozirski koči na Golteh
Facebook PZ Sloveije

Ognjeni zublji ne prizanašajo planinskim postojankam na območju v Savinjskih Alpah.

V sredo zvečer je po facebooku zaokrožila vest, zaokrožile pa so tudi slike o Mozirski koči na Golteh, ki jo je zajel ogenj. Mozirska koča stoji na 1356 metrov višine, na južnem pobočju Boskovca, najvišjega vrha Golt ali Mozirskih planin. V zimskih razmerah je težko dostopna, v trenutku požara pa je bila zaprta. Stoji približno tisoč metrov stran od smučišča.

Koča, gre za eno najstarejših koč pri nas,  s 84 ležišči je bila nedavno v celoti obnovljena. V celoti so jo izolirali in ji nadeli macesnovo fasado. Požar so potrdili tudi na celjski policiji, kjer pa pravijo, da po prvih informacijah k sreči poškodovanih ni. Bo pa požar povročil veliko gmotno škodo. Neuradno naj bi v koči prišlo do eksplozije.

Požar bo povzročil veliko škodo
Marko Pečnik

Ogenj so dolgo v noč gasilci gasilci iz Mozirja, Rečice ob Savinji, Pobrežja ob Savinji, Grušovlja, Gorice ob Dreti in Ljubna ob Savinji. Na delu je bilo 84 gasilcev s 16-timi gasilskimi vozili, vodo so morali prinesti s seboj. "Teren je bil težko dostopen, tudi zaradi poledenelosti. Z vozili smo prišli 200 metrov do kraja požara. Požar so nam pomagali gasiti tudi domačini. Pred požarom so uspelo pogasiti bližnji gozd. Posamezna požarišča gasimo še sedaj, na delu smo bili vso noč. Najemnica objekta je bila tukaj pred dvema dnevoma, vse je bilo normalno, nič se ni ogrevalo," nam je noč po uničujočem požaru povedal poveljnik mozirskih gasilcev Stane Weiss.

To je že tretji požar planinskih koč v zadnjih letih, leta 2017 je zgorela Kocbekova koča na Korošici, dve leti kasneje Frischaufov dom na Okrešlju. Kriminalisti bodo ogled kraja požara opravili danes dopoldne.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta