(FOTO) Na shodu petkovih protestnikov zaradi Hojsa tudi Kučan: Prišel je čas, ko se je treba začeti opredeljevati

Miha Raičevič
17.09.2021 19:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kučan si je nadel zaščitno masko z logotipom petkovih protestnikov.
Twitter/Žana Vertačnik

Današnjega protesta se je udeležil tudi nekdanji predsednik države Milan Kučan, ki je povedal, da je to storil zaradi izjave ministra Aleša Hojsa. Ta je včeraj dejal, da so petkovi protesti nasilni in fašistični ter nacistični. Na to so se sicer še pred današnjim protestom odzvali tudi protestniki

Kučan je najprej pojasnil, da se je želel prepričati, kako je s fašitoidnim shajanjem kolesarjev na lastne oči. Ocenil je, da je bila Hojsova izjava nespodobna in nepolitična.

Petkovi protestniki (foto: Twitter/Žana Vertačnik)
Twitter/Žana Vertačnik

Kučan Hojsu očita včerajšnjo primerjavo petkovih shodov z nasilnim protestom, ki se je zgodil 5. novembra lani. "Izzvala me je izjava ministra, ki je mirne shode proglasil za shode naivnežev oziroma tistih, ki verjamejo, da so ti shodi naivni, ker so nasilni, tako kot so bili novembra, ko jih je on organiziral, in zaradi njegovih izjav, da so ti shodi nacistični in fašistični. To mislim, pa da je višek in do konca nespodobno in ne politično, ampak je skrajno politično, in mislim, da je prišel čas, ko se je treba začeti opredeljevati." Prepričan je sicer, da je še vedno mogoče "verjeti v nov dan".

Protestniki vložili kazensko ovadbo zoper Janšo

Sicer pa so petkovi protestniki ob današnjem rojstnem dnevu premierja Janeza Janše zoper njega vložili kazensko ovadbo zaradi suma korupcije. Poudarili tudi pomembnost nenasilnega reševanja konfliktov.

Dodali so, da korupcija in nepotizem zaznamujeta praktično vsako Janševo vlado, v zadnjem letu in pol pa je ta po njihovih besedah doživela nove razsežnosti. Ob tem ne bodo uporabljali nikakršnega nasilja, temveč bodo zgolj uporabili vsa razpoložljiva pravna sredstva, so poudarili.

Opozorili so, da Janša svojo oblast zlorablja za lastne interese in dobičkonosne posle svojih prijateljev, ki na račun javnega denarja živijo življenje prvorazrednih. Ob tem so se sklicevali na pred kratkim objavljene fotografije, ki prikazujejo druženje Janše z lobistom Božom Dimnikom in podjetnikom Andrejem Marčičem.

"Večina prebivalcev nas upravičeno čuti frustracijo, jezo in nezaupanje v delovanje vlade in njene nestrokovne, nepremišljene in večinoma represivne ukrepe, ki krivdo, odgovornost in posledice za lastno nesposobnost vedno prelaga na ljudstvo. Resnica pa je nasprotna, za epidemiološko stanje v državi in odnos prebivalstva do ukrepov je kriva zgolj in izključno vlada. Ljudstva ne moreš zamenjati, vlado lahko," so zapisali.

Komentirali pa so tudi sredin protest, ki so ga po njihovih besedah določeni posamezniki in skupine zlorabili, zato se je sprevrgel v nasilje. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta