(FOTO) Nadaljuje se stavka zdravnikov. Opoldne pogajanja, Fides pričakuje nov predlog vlade

Jana Juvan Jana Juvan
15.01.2024 06:01

Vlada ocenjuje, da izpolnjuje svoje zaveze, in Fides poziva k preklicu stavke, sindikat pa vrača: "Sprenevedate se!"

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Stavkajoči v Ljubljani. 
Robert Balen

Ob 7. uri zjutraj se je začela stavka zdravnikov, ki bo v javnih zdravstvenih zavodih trajala do preklica. Vendar pa so najranljivejši bolniki zakonsko tako zaščiteni, da jim zdravstvene obravnave kljub stavki zdravniki ne smejo odreči. To velja tako za vse življenjsko ogrožene kot starejše, nosečnice, otroke in onkološke bolnike.

V UKC Maribor so pojasnili, da bodo izvajali vse tiste zdravniške storitve, katerih opustitev bi v kratkem času vodila v nepopravljivo hudo okvaro zdravja ali v smrt. "Istočasno bomo izvajali vse zdravstvene storitve za otroke do 18. leta starosti in bolnike, starejše od 65 let, vse zdravstvene storitve v zvezi z nosečnostjo in porodom ter ukrepe za preprečevanje in obvladovanje nalezljivih bolezni."

Njihovo delo bo sicer organizirano tako, da bodo zagotavljali "čim manj moteno oskrbo bolnikov", zatrjujejo. Bodo pa nekateri bolniki stavko vseeno čutili, ker lahko zdravniki njihove preglede in posege, če ti torej niso nujni, odpovejo. "O odpovedi terminov ambulantnih pregledov in operativnih posegov ter novih terminih bodo pacienti pravočasno obveščeni," zagotavljajo v UKC.

Podobno velja tudi za druge zdravstvene zavode, zbori zdravnikov bodo potekali po večini javnih ustanov. Kot je bilo že na opozorilni stavki minuli torek, bodo na nekaterih oddelkih bolnike obravnavali v enakem obsegu kot sicer, ponekod bodo njihove termine, kot rečeno, prestavili.

Vlada: Naredili smo vse

Stavko so v Fidesu napovedali pred enim mesecem, vlada pa je pogajalsko skupino imenovala šele minuli teden, dan pred opozorilno stavko. Fides si prizadeva za izstop zdravnikov iz sistema javnih plač do letošnjega poletja in ustanovitev ločenega plačnega stebra za zdravnike. Pogajanja med vladno stranjo in zdravniškim sindikatom Fides so se začela v sredo in nadaljevala v četrtek, a so bila doslej neuspešna. Vlada trdi, da spoštuje podpisane zaveze iz stavkovnega sporazuma, ki so ga podpisali pred enim letom, in zatrjuje, da so naredili "vse, da bi stavko preprečili". Fidesu so v petek ponudili podpis stavkovnega sporazuma, ki ponuja rešitve znotraj enotnega plačnega sistema in ki da ne ruši dogovora, da se višajo plače samo eni plačni skupini, s čimer bi po njihovem vnesli dodatna nesorazmerja.

Sindikat Fides je začel stavko 15. januarja in za 1. marec napovedal umik soglasij zdravnikov za nadurno delo. 
Sašo Bizjak

Fides: Sprenevedanje

Vendar pa je Fides poteze vlade označil kot sprenevedanja, ki stavke ne bodo ustavila. "Vladni predlog, ki so nam ga poslali, ne vodi v našo glavno stavkovno zahtevo - vzpostavitev zdravstvenega sistema za vse," je v imenu Fidesa dejala članica stavkovnega odbora Ana Lina Vodušek. In dodala: "V interesu vseh prebivalcev Slovenije je, da se ustavijo odhodi vseh zaposlenih iz javnih zdravstvenih zavodov oziroma iz javnega zdravstvenega sistema, in ustavna dolžnost je, da država poskrbi za to, da mi lahko delamo v ustreznih in varnih delovnih pogojih. Upamo, da nas bodo podprli tudi ostali zaposleni v javnem zdravstvu. Na tem mestu sodržavljane prosim za razumevanje, ker če ne bomo mi skupaj stopili, bo slabo za vse nas. Zavzemamo se za dostopno in kakovostno javno zdravstvo za vse."

Fides čakajo te teden še naporna pogajanja.
Fotorobert Balen

Stavko podpirajo v vseh večjih zdravniških združenjih in v sindikatu družinskih zdravnikov Praktikum, a slednji opozarjajo, da zahteve Fidesa ne naslavljajo glavnih problemov v zdravstvu, zato so v petek ministrstvu poslali ločene zahteve. Da bi same imele razlog za stavko, pa so ocenile vodilne medicinske sestre v svojem sindikatu in zbornici, kjer stavke zdravnikov ne podpirajo. Pogajanja med vlado in Fidesom se bodo nadaljevala danes opoldne, ko sindikat pričakuje nov predlog vlade.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta