(FOTO) Najmlajši znova zakorakali v šole: Danes so še bolj veseli kot za pravi prvi šolski dan

Vida Božičko Vida Božičko
26.01.2021 10:32
Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo so se danes v devetih regijah v šole znova vrnili učenci prvega triletja. Z maskami na obrazu so jih do vhoda pospremili starši, naprej pa so zakorakali sami.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Petelinsek

Svoja vrata so danes odprli šole in vrtci v osrednjeslovenski regiji, gorenjski, primorsko-notranjski, obalno-kraški, koroški, podravski, pomurski, savinjski in zasavski regiji. Zaradi nizkega deleža pozitivnih testov na včerajšnjem množičnem testiranju učiteljev, so danes začeli brez večjih težav. "Otroci so se vrnili veseli in zagnani, tu in tam pa je pritekla tudi kakšna solzica," je povedala Sonja Filipič, ravnateljica mariborske Osnovne šole Janka Padežnika.

Andrej Petelinsek

Ena od dežurnih učiteljic je pri vhodu pozdravila učence, ki so zjutraj posamično vstopali v šolo. Do tja so jih pospremili starši, naprej pa so zakorakali sami. Do učilnice z masko, ko pa so se usedli za svojo klop, so masko sneli. Vidno veseli, da so se vrnili. Čeprav so se vsakodnevno videvali na računalniških zaslonih, so si v živo imeli še veliko za povedati. "Tako dragi učenci, zdaj pa malo pozornosti. Vesela sem, da vas spet vidim," je z uro začela razredničarka 2. A razreda Nina Malajner in jim namenila velik objem na daljavo.  

Andrej Petelinsek
Reuters

Pouk bo potekal po modelu C, kar pomeni v homogenih skupinah, pri čemer se skupine med seboj ne bodo smele mešati. Učenci se bodo morali med odmori zadrževati v matičnih učilnicah in jih praviloma ne bodo smeli zapuščati, tudi malicali bodo kar v razredu. Pouk športne vzgoje naj bi potekal v športni dvorani brez mešanja skupin učencev iz različnih razredov. Na vse to so se po besedah ravnateljice Filipičeve pripravili tudi na OŠ Janka Padežnika.

Andrej Petelinsek
Andrej Petelinsek

Učiteljica drugega razreda je učilnico pripravila že dan pred prihodom učencev, a ga bo še naprej redno prezračevala in razkuževala. "Največji izziv bo vzpostaviti spet tisto šolsko rutino, hkrati pa si najbolj želimo, da vsi ostanemo zdravi. To bo glavni izziv," je povedala razredničarka Nina Malajner, ki upa, da bodo zdaj v šoli lahko ostali čim dlje. "Vsi so res že komaj čakali, da se vrnejo. Danes so še bolj veseli, kot za pravi prvi šolski dan," je še dodala. Prvi teden pouka bo predvsem bolj sproščen. "Veliko časa bo namenjeno pogovoru in razgovoru. Učenci bodo govorili o učnih okoljih. O prednostih in pomanjkljivostih pouka doma in v šoli," je še dejala Malajnerjeva. 

Andrej Petelinsek

V šolske klopi se je danes vrnilo nekaj več kot 53.000 učencev prvih treh razredov, v vrtce pa skoraj 75.000 otrok. Otroci s posebnimi potrebami so pouk začeli pred dobrimi tremi tedni. 

Andrej Petelinsek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta