Drugi prvi šolski dan. Po skoraj treh mesecih šolanja na daljavo se v devetih statističnih regijah v šole vrnejo učenci prvih treh razredov osnovne šole

Vida Božičko
25.01.2021 19:25
Vrtci spet delujejo v polnem obsegu. V preteklih dneh so po šolah tako opravili intenzivne čistilne akcije, razkuževanje in prezračevanje pa bosta redna vsakodnevna praksa še naprej.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Razkužene in prezračene učilnice so pripravljene na prihod najmlajših.
 
Andrej Petelinšek

Celotna ekipa čistilk je dan pred odprtjem temeljito drgnila tla in stopnice ter razkuževala kljuke in ograje v Osnovni šoli Tabor I. Vse je bilo namreč treba pripraviti za pouk v koronačasu. Hišnik bo še enkrat pred prihodom učencev razkužil in prezračil celo šolo. Prezračevali pa bodo tudi pred poukom, med njim in po njem. "Prav zato smo staršem naročili, naj otroke toplo oblečejo, da jih ne bi zeblo," je še dejala ravnateljica Martina Rajšp. "Vsakega otroka k svoji mizi ne bomo mogli posesti, smo pa naredili vse, kar se da. Naredili smo načrt, kako na igrišče, v telovadnico in na stranišče. Jedilnico smo celo razširili še v dve učilnici. Tako bo kosilo potekalo lažje, hitreje in varneje. Malica in zajtrk bosta pa tako ali tako v razredih," je pojasnila.

Na šoli bi si želeli še 4. in 5. razrede

Pouk bo potekal po modelu C, kar pomeni, da se bo izvajal v homogenih skupinah, pri čemer se skupine med seboj ne smejo mešati. Velikost skupin je ministrstvo prepustilo presoji ravnateljev. V OŠ Tabor I bo devet mehurčkov, v vsakem pa bo nekaj več kot 20 otrok. "Najprej smo razmišljali o tem, da bi imeli 17 mehurčkov, ampak za to nimamo ne prostora ne kadra. Na koncu smo sklenili, da bodo oddelki ostali takšni, kot so. V vsakem od razredov po trije. Ker pa je treba za otroke zagotoviti varstvo že pred poukom in vse tja do 17. ure, smo aktivirali še dodatne učitelje, ki bodo lahko prevzeli oddelke podaljšanega bivanja. Teh devet mehurčkov bo tako ostalo skupaj ves dan in se ne bodo mešali z drugimi," je pojasnila ravnateljica OŠ Tabor 1. "Če bi bilo po naše, bi z veseljem sprejeli še četrto- in petošolce. Največ težav je namreč z zagotavljanjem učiteljev za jutranje varstvo, tega pa za četrte in pete razrede ne potrebujemo," je dejala in pripomnila, da ji je žal, da jim te avtonomije niso pustili.

Šolo so za učence krasili že decembra

Učitelji so tako že dan pred začetkom pripravili učilnice, na odprtje pa so že dolgo pripravljeni. "V nizkem startu smo že od novembra," je dejala Rajšpova in dodala, da so v teh dneh dopolnjevali le še nekatere protokole. "Zelo entuziastično smo v decembru iz skladišča prinesli smreke, saj smo verjeli, da se bodo otroci vrnili v začetku decembra. Pa smo se na koncu ustavili pri stropni dekoraciji," je povedala in nadaljevala, da so se na prihod učencev še enkrat pripravili v začetku januarja, tokrat pa so tako že usklajeni, zato so vse potrebno izpeljali hitro in brez zapletov.

Med zaposlenimi malo odkritih primerov

Ob okoli 220 učencih pa bo na šolo prišlo tudi 60 zaposlenih. "Zaradi obveznega testiranja je bilo nekaj negodovanja, a večjih težav ni bilo. Na koncu so se udeležili testiranja," je še povedala. Če zaradi pozitivnega testa nekaj učiteljev ne bi moglo priti v razred, bi na šoli Tabor I te lahko nadomestili, večja težava bi po besedah ravnateljice nastala, če bi bilo okuženo drugo osebje.

A večji izpad osebja se, kot vse kaže, ni zgodil v nobeni šoli. Zdravstveni dom Maribor je organiziral pet mobilnih timov zunaj mesta za zaposlene v okoliških šolah. Tam so pri 250 testih zabeležil le en pozitiven rezultat. Kar 2200 zaposlenih v šolstvu pa je test opravilo v Zdravstvenem domu Tezno.

"Gre za velik organizacijski zalogaj. Devet timov je delalo na Teznem in pet v okoliških krajih. Sprašujemo se, kako bo to mogoče izpeljati vsak teden. Sploh, če bodo testiranja ob ponedeljkih, ko bo hkrati moral tudi potekati pouk," se sprašuje Aleksander Jus, pomočnik direktorja mariborskega zdravstvenega doma.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta