(FOTO) Nov zagon v Starem Velenju: Slovesno odprli Stari trg, ki je zasijal v novi podobi.

19.09.2021 08:41
Pred dobrim desetletjem se je začelo s prenovo Vile Bianco, sedaj je cel Stari trg zasijal v novi podobi.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nov trg v Starem Velenju (foto: Rozmari Petek)
Rozmari Petek

Dobrih šestdeset let je od tega, ko so v Velenju slavnostno odprli novi del Velenja. Takrat je kraj postal mesto s številnimi novimi prostornimi bloki za rudarje, z novimi ustanovami in javnimi zgradbami. In takrat je staro Velenje, locirano pod Velenjskim gradom, skupaj z njegovimi obrtniki, ki so prednjačili na trgu, začelo umirati. Pred nekaj leti se je krajevna skupnost sicer trudila, da bi kraj obudila – začeli so z organizacijami rokodelskih tržnic, kaj več v ozkem trgu niti ni bilo mogoče izvesti.

Kar nekaj let je tako tlela želja, da bi trg popolnoma prenovili. Nekdanjemu županu Bojanu Kontiču z ekipo je naposled uspelo iz mehanizma CTN pridobiti skoraj 3 milijone evrov nepovratnih sredstev. S samo gradnjo so pričeli pred dvema letoma. Zrušili so nekdanji objekt Čuk, ga preuredili v Kreativni center Čuk, v katerem imajo prostore podjetniki in obrtniki (z njim upravlja Saša inkubator), zrušili so Staro Pekarno, na njenem mestu postavili manjši objekt, ki bo namenjen mladim kreativcem in umetnikom (z njim bo upravljal Mladinski center), obenem so dobili prostor, na katerem so lahko uredili trg, ki lahko v času prireditev sprejme do 500 obiskovalcev. Hkrati so obnovili ceste, kanalizacijo, skratka celotno infrastrukturo (skupaj z župnijo so obnovili še dotrajan oporni zid pri cerkvi), prenovljene so tudi fasade lastnikov stavb v samem trgu.

Sama dolgotrajna gradnja ni bila enostavna, zato se je občina med gradnjo večkrat zahvalila občanom za potrpežljivost. Moteni so bili dovozi, prisoten je bil hrup, prašenje. V zahvalo pa so včeraj predvsem zanje pripravili otvoritveno prireditev (nastopili so plesna skupina Šaleška gospoda, glasbeniki iz Hiše bandov, Ustanova Velenjska knjižna fundacija), ki se je z glasbo nadaljevala dolgo v večer.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta