(FOTO) Shodi za podnebno pravičnost: Planet je treba rešiti pred pogubo

Nina Ambrož Nina Ambrož
03.03.2023 18:53

V Ljubljani in Mariboru podnebna protesta, v okviru katerih so Mladi za podnebno pravičnost predstavnike oblasti znova pozvali k ukrepanju glede okoljske krize in podnebne problematike.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Protestniki v Gosposki ulici v Mariboru. Obljube razne, še zmeraj prazne je bil njihov slogan.
Igor Napast

Mladi za podnebno pravičnost zahtevajo čist in zdrav svet. "Protestiramo z jasnimi cilji, želimo sistemske spremembe, ki bodo ljudem in naravi zagotovile dostojno življenje znotraj naravnih omejitev planeta in ki ga ne bo poganjal profitni motiv," izpostavljajo. Shod s sloganom Obljube razne, še vedno prazne so pripravili v Ljubljani in Mariboru. Podnebne spremembe čutijo vsi državljani ne glede na starost ali politično pripadnost, živali in rastline, zaradi česar je protest edini izhod, so poudarili.

Na Trgu svobode v Mariboru se je ob 13. uri zbrala velika množica zlasti mladih. Opaziti je bilo le enega mestnega politika iz Stranke mladi - Zeleni Evrope, kasneje se je za kratek čas oglasil minister za solidarno prihodnost Simon Maljevac. S transparenti in udarnimi apeli so se sprehodili po trgih in ulicah v središču mesta. "Do roba katastrofe sta nas privedla en odstotek najbogatejših prebivalcev na Zemlji in neaktivnost politikov. Nova slovenska vlada je v kampanji veliko govorila o zelenem prehodu, zdaj od nje zahtevamo dejanja. Ukrepati moramo skupaj, saj je moč v povezanosti," je dejala govornica Mladih za podnebno pravičnost Ivana Rataj. Skrajni čas je, da se od lepih besed preide h konkretni in učinkoviti akciji. "Planet je treba rešiti pred pogubo," je izpostavil profesor Srednje ekonomske šole in gimnazije Maribor, ki je v sklopu predmeta o aktivnem državljanstvu na mariborski shod pripeljal 60 dijakov, a ni želel biti imenovan. Izkušnja v živo bo izhodišče za šolsko debato o pomenu posameznika v družbi in podnebju.

Maribor
Igor Napast

"Lani smo se zbrali na podnebnih skupščinah, oblikovali zahteve in jih poslali vsem občinam po državi. Odzvalo se jih je le nekaj. Mestna občina Maribor ni bila med njimi," je bilo slišati na shodu. Med zahtevami mladi naštevajo takojšnje zmanjšanje izkopavanja premoga in drugih fosilnih goriv, vzpostavitev čistega in učinkovitega javnega (potniškega) prometa, ki naj postane nepridobitna storitev, zeleno reformo z davki za onesnaževalce in izboljšanjem standarda za manj premožne in marginalizirane skupine, ustavitev nabave orožja in zmanjšanje vojaškega proračuna, ki naj se nameni za zelene politike, pridelavo hrane in sonaravno, lokalno kmetijstvo.

Ljubljana
Robert Balen

Še več mladih se je zbralo v Ljubljani. Udeleženci protesta so po govorih na Kongresnem trgu krenili na pohod po ljubljanskih ulicah in za nekaj časa zaprli Slovensko in Dunajsko cesto ter krenili proti bežigrajskemu stadionu. Shod se je končal prav na Plečnikovem stadionu z vzkliki "parki in igrišča, ne parkirišča" in s simboličnim sajenjem rož. "V času podnebne krize so zelene površine še toliko bolj pomembne, saj se zaradi segrevanja podnebja in betonskih površin mesta vedno pogosteje soočajo s pojavom vročih točk v mestnih središčih. Če bodo vodilni sledili idejam privatizacije, kapitalizma, kmalu ne bomo govorili o vročih točkah, saj se bo situacija posplošila na vsa področja mesta. S sajenjem dreves in odpiranjem parka opozarjamo, obenem pa tudi terjamo odgovornost za vsakršno dejanje institucij in posameznikov, ki nasprotujejo javnemu dobru," je dejala Brina Jeretina.

Med shodom in po njem so policisti popisali nekatere udeležence, tudi mladoletne. "Na podnebnem štrajku so ob samem koncu protesta policisti preverjali identiteto prisotnih naključnih protestnikov, protestnic ter tudi novinarjev in si njihove osebne podatke zapisovali. Šlo je za povsem miren in nenasilen shod, zato ne razumemo niti nam ni bilo pojasnjeno, zakaj je se je policija odločila ukrepati na takšen način. Policija nas na popisovanje ni niti opozorila. Boj za podnebno pravičnost mora biti boj nas vseh! Tovrsten odnos policije strogo zavračamo, predvsem zato ker so bile v večji meri legitimirane dijakinje in dijaki, kar dojemamo kot hud pritisk na mlade, ki niso finančno neodvisni," so sporočili iz gibanja Mladi za podnebno pravičnost in priložili tudi fotografije, ki potrjujejo njihove navedbe. "Mladi se borimo za prihodnost, za javno dobro, za zeleni prehod in za podnebno pravičnost, oblast, policija in kapital pa nas pri tem očitno želijo ustaviti," so zaključili.

Maribor
Igor Napast
Maribor
Igor Napast
Maribor
Igor Napast
Ljubljana
Robert Balen
Maribor
Igor Napast
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta