(FOTO) Slovenske Konjice: tekači zavzeli mesto

26.09.2021 12:14
Na tek okoli Slovenskih Konjic sta se podala tudi gospa na invalidskem vozičku in mlad fant z berglama
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
9. konjiški maraton 
Rozmari Petek

Slovenske Konjice danes znova dihajo nadvse športno. Več kot 1100 tekačic in tekačev se je podalo na različno dolge poti okoli Slovenskih Konjic (popoldan se bodo na pot podali še mlajši tekači), na številnih točkah so jih spodbujali gledalci, ritem pa so jim, spet na različnih lokacijah na celi trasi, dajale glasbene skupine in godbe na pihala. Po startu so švigali mnogi prostovoljci z dušo, kot so imeli napisano na majicah, in skrbeli, da tekačem ni nič manjkalo, med njimi je bil med najbolj zaposlenimi glavni organizator maratona Anton Noner. Letošnji tek so vseeno izpeljal v manj stresni situaciji kot lani, ko so zaradi omejitev morali še posebej skrbeti za varnost na samem prizorišču. Ta je bila sicer rdeča nit tudi tokrat – vstop na prizorišče je bil mogoč le ob izpolnjevanju pogoja PCT.

So pa organizatorji ponovno dokazali, da so res poseben maraton, maraton z dušo, kot ga imenujejo. Tako smo na startu 10-kilometrske proge, ki velja tudi za državno prvenstvo v cestnih tekih na 10 kilometrov, videli gospo na invalidskem vozičku, ki se je, skupaj z drugimi, pogumno podala na pot. Zvrhano mero občudovanja pa je prejel fant, ki se je na pet kilometrsko pot podal z berglama. "Nikoli ne omejujemo ljudi, ki so hendikepirani, zato, če so vsaj kolikor tolikor tudi sicer športno aktivni, jih z veseljem sprejmemo. Tako je vsako leto. Prostovoljci so s tem seznanjeni, da lahko, če je potrebno, tudi pomagajo," opisuje Noner, ki se mu je po uspešnem startu znova vidno oddahnilo. "Ko zaštartaš, čakaš, da je le vse okej. Ko spustiš več kot tisoč tekmovalcev čez štart, poti nazaj več ni," je dejal.

Letos so sicer omejili število prijav. "Hočemo, da se ljudje počutijo čim bolj varno. Mnogi so v anketah, ki smo jih pred tem izvedli, izrazili skrb, da se bojijo gneče, zato letos nismo šli do številke 1500," dodaja. V vsakem primeru pa so maraton želeli tudi letos izpeljati. In sicer so ga okrepili s še več glasbenimi gosti, ki so tekmovalce bodrili na progi. "Poskušamo korono premagati tudi s pozitivno energijo," pravi Noner.

O tem, kaj napovedujejo za prihodnji, jubilejni maraton, še ne govori. "Najprej dajmo tega zaključiti. Seveda pa vsako leto hočemo kaj še dodati." Spomnimo, organizatorji so maraton popestrili že na številne različne načine. Tako so se denimo pred leti na pot podali tudi harmonikarji, ki so tako, da so ves čas igrali, pretekli celo traso.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta