(FOTO) Večji od San Marina, manjši od Liechtensteina

Damijan Toplak Damijan Toplak
15.10.2020 05:00

Pod turistično blagovno znamko Ravno polje sta se Kidričevemu priključili še občini Starše in Miklavž na Dravskem polju. Kaj ponuja destinacija?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Štiri desetletja staro letalo DC9 je v Skokah ob gostinski ponudbi znova uporabno. 
Damijan Toplak

Ker se ob turistično precej bolj izpostavljenih Ptuju in Mariboru niso uveljavili, so v občini Kidričevo vpeljali svojo turistično blagovno znamko. Poimenovali so jo Ravno polje​. Imena niso izbrali zgolj zaradi tega, ker njihova občina leži na ravnini, ampak je nekdaj, natančneje v Kungoti pri Ptuju, stal eden najlepših renesančnih dvorcev iz 17. stoletja, poimenovan Ravno polje. Zob časa ga je v zadnjih desetletjih načel do te mere, da so od njega ostale zgolj ruševine in ga bo skoraj nemogoče obnoviti, sploh, ker je pod spomeniškim varstvom. Znana je tudi ljudska pesem Tam dol' na ravnem polju stoji, stoji en beli grad, ki poje prav o omenjenem dvorcu.

Eden od magnetov Zeleno jezero

Občini Kidričevo sta se priključili še občini Starše in Miklavž na Dravskem polju, tako da destinacija Ravno polje obsega številne ponudnike lokalno pridelane domače hrane in tiste, ki turistom ponujajo prenočitve in tudi prostor za varno parkiranje ​avtomodov in avtoprikolic. Območje destinacije zajema površino 118 kvadratnih kilometrov, kar je dvakrat toliko, kot je velik San Marino, in četrtino manj od velikosti Liechtensteina, v njem živi 17.500 ljudi. Si pa odgovorni za to turistično destinacijo prizadevajo, da bi privabili še občine Hajdina, Rače - Fram in Hoče - Slivnica, četudi se slednji delno razprostirata že na Pohorje, ki pa gotovo ni več ravninski del.

Že v prihodnjem letu bo goste na destinaciji Ravno polje prevažala prav posebna kočija, ki je trenutno še v kraju Starošince. 
Damijan Toplak

Že zdaj ima Ravno polje, v katerega je vključenih 40 ponudnikov, kar nekaj magnetov, ki jih lahko ponudi turistom, ki pridejo v te kraje, je prepričana Sonja Breznik, ki skrbi za razvoj turistične destinacije. Eden je gotovo Zeleno jezero (Green Lake), ki ga občina Kidričevo razvija v javno-zasebnem partnerstvu s podjetji CP Ptuj, ptujskim Dujardinom (včasih Betonarna Kuhar) in hrvaškim podjetjem CWS Cablewake Systems. V ta projekt so že vložili poldrugi milijon evrov in naj bi v polni meri zaživel v prihodnjem letu, čeprav so že letos imeli dober obisk. Imajo pa obiskovalci že zdaj na voljo številne športne aktivnosti, kmalu bo zaživela še 420-metrska krožna vlečnica za tako imenovano vejkanje ali smučanje na vodi s pomočjo vlečne vrvi. Je pa del 40 hektarjev velikega jezera, tako kidričevski župan Anton Leskovar, vseeno namenjen ohranjanju narave in življenja v in ob njem, le del pa za šport in rekreacijo.

Postrežejo vam kar v letalu

V času, ko več nimamo nacionalnega letalskega prevoznika Adrie Airways in se zaradi koronavirusa leti občutno manj, in ob tem, ko imajo nekateri strah pred letenjem ali pa jim finančne (z)možnosti letenja enostavno ne omogočajo, je prav poseben občutek, ko vas postrežejo v 169-sedežnem nedelujočem letalu DC-9 na športnem letališču v Skokah, kar poteka v sodelovanju med Letalskim centrom Maribor in predstavniki Društva vinogradnikov Miklavž na Dravskem polju. Postrežba v zaščitnih maskah in ob ustrezni medsebojni razdalji je resda nekoliko nenavadna, a (vnovično) sedenje v letalu prav tako. Zadnji pravi let so s to ogromno 30-tonsko jekleno ptico opravili leta 2011 v arabsko Meko.

Posebno doživetje je pokusiti juho iz več kot dvajset vrst gob in pa popiti najboljšo kavo v mestu, kot se imenuje priznanje, ki so ga prejeli pri Fan plac Geli v Miklavžu, kjer kuhajo kavo, izključno praženo v Sloveniji. Tudi v času turističnih bonov je na Ravnem polju mogoče prenočiti - v Akacijevem izviru v Miklavžu, v Gostišču Živko v Dobrovcah, v restavraciji Pan v Kidričevem, pa v gostilni Beno v Staršah in v Zlatoličju v pubu Veseli Škotje ter v glamping hiškah konjeniškega parka v Starošincah, kjer imajo v hlevu kar 30 konj. Imajo pa na Ravnem polju, v kraju Dragonja vas, tudi zasebni geološko-paleontološki muzej Vilija Podgorška, poimenovan Pangea. Gre za muzej mineralov in fosilov, ki je tretji največji v Evropi.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta