(FOTO) Zaostrovanje ukrepov: Brez PCT ni frizure

07.09.2021 06:00
Povečuje se nabor dejavnosti, kjer je obvezen pogoj PCT, za uporabnike pa se starostna meja zanj znižuje na 12 let.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tudi stranka pri frizerju bo poslej morala izpoljevati pogoj PCT. 
Andrej Petelinšek

V tem tednu se razširja pogoj preboleli, cepljeni, testirani (PCT). Po novem ga bodo morali izpolnjevati tisti, ki pri opravljanju dela prihajajo v neposreden stik z drugimi ljudmi, izkazati pa ga bo moral tudi uporabnik. Odlok je začel veljati že s ponedeljkom, a je še do konca tedna čas, da se izvajalci spremembam prilagodijo.

Največ zmede pri trgovcih

Po novem morajo pogoj PCT izpolnjevati vsi zaposleni v zdravstvenih dejavnostih, dejavnostih vzgoje in izobraževanja, socialnovarstvenih in kulturnih dejavnostih. Enako velja za osebne asistente, zaposlene v javni upravi in tiste, ki delajo v zavodih za prestajanje zapornih kazni, prevzgojnih domovih, centrih za tujce in varnih hišah. Pogoj velja še za gostince, izvajalce strokovnih izobraževanj in usposabljanj, taksiste, žičničarje, policiste, občinske redarje in varnostno osebje.

mariča lah (tags: Notranja - Četrtek - 26102017 - maricalah) (foto: Neznan)
Neznan

S tem tednom je pogoj PCT ponovno začel veljati tudi za trgovce. "Za nas ta ukrep od junija do zdaj ni veljal. Da je potreben PCT tudi za trgovce, smo izvedeli šele v soboto. Ti ukrepi so spet prehitro uvedeni in nedomišljeni. Danes zato večina nanje še ni prilagojena. Je pa tako ali tako zdaj še enotedensko prilagoditveno obdobje," je dejal Ladi Rožič, generalni sekretar Sindikata delavcev trgovine. Da je danes še možno brezplačno hitro testiranje za zaposlene v naštetih panogah, pa je dejala predsednica Trgovinske zbornice Slovenije Marija Lah in nadaljevala, da pa prihodnji teden več ne bo tako. "Želeli smo, da sta zasebni in javni sektor izenačena. Zdaj bomo v zasebnem sektorju testiranje plačevali, cene pa v odloku še niso določene," je ostra.

Smiljan Škarica, frizer:
"PCT-pogoj za stranke bo zagotovo povzročil tudi več dela na črno."
Igor Napast

Neuradno: hitri test za samotestiranje dva evra

Zaposleni se bodo sicer še vedno testirali enkrat tedensko, a naj bi bilo za ta namen možno tudi samotestiranje. Stroške testiranja bodo plačali delodajalci. Cena za teste za samotestiranje uradno še ni znana, neuradno pa se omenja, da naj bi en test stal dva evra, kar je bistveno manj od sedanjih 12 evrov za hitro testiranje, a delodajalci kljub temu pričakujejo, da bo to strošek države.

Še bolj kot plačevanju testov za zaposlene pa nasprotujejo plačevanju testov za stranke. "Šolarji na primer se lahko samotestirajo, naše stranke pa ne. Za potrošnike je še vedno potreben plačljiv hitri test. Ta stane 12 evrov, kar je zelo veliko," pravi predsednik obrtno-podjetniške zbornice Slovenije (OZS) Branko Meh. Tak pogoj za stranke od tega tedna velja denimo pri frizerjih. Ti že opozarjajo, da se bo to pogojevanje zagotovo poznalo pri njihovem poslovanju. "PCT-pogoj za stranke bo gotovo povzročil tudi več dela na črno. Stranke, ki niso cepljenje, se pač ne bodo testirale in za to plačale 12 evrov, da bodo potem lahko šle k frizerju," razlaga frizer Smiljan Škarica, tudi predsednik sekcije frizerjev pri OZS.

Stipe Jerić, Maribox:" To je diskriminacija do mladoletnih, ki vodi v upad obiska." 
Igor Napast

Kino, športne in kulturne prireditve: za otroke testiranje plačljivo

Dodatno razburja znižanje starostne meje pri tistih, ki morajo izpolnjevati pogoj PCT. "Že pred uveljavitvijo tega zadnjega odloka so morali PCT- pogoj izpolnjevati na primer vsi starejši od 15 let, za katere pa je bil vsaj test brezplačen. Zdaj se starostna meja znižuje in teste bodo morali plačevati, saj samotestiranje ni dovolj za obisk kina ali kakšne kulturne ali športne prireditve," je dejal direktor Mariboxa Stipe Jerič. "To je diskriminacija do mladoletnih, hkrati pa bo to prineslo upad obiska vseh kulturnih in športnih prireditev," je še dejal.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta