(FOTO) Zaradi izrednega povpraševanja na posameznih bencinskih servisih zmanjkalo dizla, ponekod tudi bencina

Gr.G.
19.06.2022 11:42

V zadnjih dneh na številnih bencinskih servisih po Sloveniji trgovci zaznavajo večje povpraševanje po pogonskih gorivih. Pred pričakovano torkovo podražitvijo si vozniki znova delajo zaloge.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Petra Lesjak Tušek

Na bencinskem servisu MOL na Pobrežju smo v nedeljo opoldne lahko natočili gorivo in dizel, nobenega (še) ni zmanjkalo, pa tudi pretirane gneče (še) ni bilo. Lokacija je ena tistih, ki smo jo obiskali v začetku marca pred tedaj napovedano večjo podražitvijo, z razliko, da so takrat vozniki servis množično obiskovali, nekateri tudi z večsto litrskimi posodami za gorivo in celo tisoč litrskimi cisternami za vodo. Ponekod po državi pa je pred pričakovano torkovo podražitvijo danes situacija prav takšna. Nekateri vozniki spet točijo bencin in dizel na zalogo, zato je ponekod po državi že zmanjkalo enega ali drugega, lahko tudi obeh derivatov.

Od torka bosta spet dražja dizelsko gorivo in bencin. Koliko znašajo cene pri naših sosedih?

Veliko šoferjev se je in se še bo danes ustavilo na odprtih bencinskih servisih, a ob prihodu na črpalko nekatere pričaka sporočilo, da goriva ni mogoče natočiti. Na MOL Radlje je dizla zmanjkalo že v soboto, tudi na Petrolu na Prevaljah in na Ravnah na Koroškem je ročica za točenje dizla tovornim vozilom prelepljena z opozorilom, da točilno mesto ni v uporabi. Kot so nam povedali z družbe MOL, je dopoldne okoli desete ure poslovanje potekalo nemoteno. Nato pa so se, kot pojasnjujejo, vozniki iz drugih servisov preusmerili na njihove, zaradi česar imajo ponekod že nekaj težav. Da gre za posamezne lokacije, še opozarjajo in dodajajo, da se že trudijo zagotoviti zalogo za nemoteno obratovanje. V Rogaško Slatino so prišli iz Rogatca, težave so zaznali še v Kidričevem in na Otiškem vrhu.

Petra Lesjak Tušek

Gre za kratkotrajne izpade

Petrol je v sporočilu, ki so ga obesili na točilno mesto na Prevaljah zapisal, da povpraševanje po pogonskih gorivih močno presega dolgoletna povprečja. "Čeprav smo dobavo povečali in bencinske servise oskrbujemo iz vseh razpoložljivih skladišč, zaradi izrednega povpraševanja in logističnih omejitev pri oskrbi na posameznih bencinskih servisih občasno prihaja do pomanjkanja goriva," so pojasnili. Dodajajo, da ima družba Petrol na zalogi zadostne količine goriva, ter da je strah pred pomanjkanjem odveč. Prav tako, da se trudijo, da bi bila vsa prodajna mesta čim prej ustrezno oskrbljena. "Ni potrebe, da bi potrošniki krepili svoje zaloge goriv oziroma spremenili svoje običajne navade za oskrbo z gorivi," je sporočila Brigita Zorec, direktorica korporativnega komuniciranja pri družbi Petrol.

Na več bencinskih servisih po državi je minuli konec tedna zmanjkalo goriva. 
Petra Lesjak Tušek

Skrbnik Facebook skupine Bojan Dragšič je včeraj objavil fotografijo prekritih točilnih ročic za bencin in dizel, na katerih piše: "Zaradi pomanjkanja goriva ni možno točiti! Hvala za razumevanje." V komentarjih nekateri uporabniki družbenega omrežja pišejo, da gre za čakanje trgovcev na novo ceno, drugi, da je situacija umetno ustvarjena.

Petra Lesjak Tušek

Vlada je minulo sredo napovedala, da bo znova uvedla regulacijo marž trgovcev na bencinskih servisih zunaj avtocest, režim pa bo vstopil v veljavo v torek, 21. junija in trajal eno leto. Nove cene goriv po Sloveniji naj bi bile podobne Hrvaškim. Pri časniku Finance so izračunali, da bo glede na vse vstopne parametre cena 95-oktanskega bencina po osrednji oceni v torek dosegla približno 1,74 evra za liter, cena dizla pa 1,81 evra.

Bencinski servis. Petrol Prevalje. Dizla ni več.
Petra Lesjak Tušek.
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta