Vlada bo uvedla regulacijo marž na bencinskih servisih izven avtocest. Kaj to pomeni z vidika cen?

M.R.
15.06.2022 15:20

Premier Robert Golob je povedal, da se je cena nafte v zadnjem letu in pol podražila za okoli 75 odstotkov. Zato se je vlada odločila, da bo z 21. junijem režim reguliranja cen goriv prešel nazaj na regulirane marže izven avtocest in na sprostitev cen na avtocestah.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Robert Balen

V obdobju prvih dveh mesecev bodo trgovci deležni znižane marže, da bi tako prebrodili obdobje najvišjih cen, je napovedal Golob. "Danes smo v obdobju najvišjih borznih cen v zadnjih letih, če ne celo od nekdaj," je poudaril in dodal, da bi lahko bili v "naslednjih obdobjih fleksibilni".

Kaj to pomeni z vidika cen? "Po popolnoma poenostavljenih izračunih na včerajšnji dan bi to bilo primerljivo s cenami, ki so v tem trenutku na Hrvaškem izven avtocest," je dodal Golob.

Ob tem je navedel, da je to na ravni približno 1,8 evra na liter goriva, in pojasnil, da so tržne cene za dizel sicer pri okoli 2,1 evra na liter. V zahodnih državah znaša ta cena po Golobovih besedah tudi 2,2 evra za liter. Na avtocestah pa bodo lahko cene tudi do 20 odstotkov višje.

Na Hrvaškem sicer trenutno glede na podatke AMZS cena za liter 95-oktanskega neosvinčenega bencina znaša 1,79 evra, za liter dizla pa je treba odšteti 1,72 evra.

Ministrstvo za gospodarstvo je od nekaterih prodajalcev goriv po Golobovih besedah prejelo že milijonske, tudi stomilijonske zahtevke za povrnitev stroškov zaradi regulacije maloprodajnih cen. Ta režim je z vidika realnosti "popolnoma nevzdržen", je še poudaril predsednik vlade. Če sedaj ne bi naredili ničesar, bi lahko do konca leta ti zahtevki skupaj znašali tudi do 800 milijonov evrov, je dodal. "To je tveganje, ki si ga nobena vlada ne more privoščiti in ga moramo seveda zamejiti takoj. To je prvi korak, ostali šele sledijo," je komentiral.

Sedanje stanje je, kot pravi Golob, popolnoma izkrivljeno, novo stanje pa bo z vidika potrošnika predvidljivo, prav tako bo predvidljivo z vidika trgovcev in bankirjev ter na koncu tudi za državni proračun.

S 1. julijem bodo v veljavo stopili tudi omejitveni ukrepi. Na eni strani bo za 16 odstotkov dvignjeno neobdavčeno povračilo potnih stroškov za delovno aktivne, na drugi strani pa bodo povišali povračilo trošarin, ki jih dobijo javni prevozniki, da ne bodo prisiljeni v podražitve. Poleg tega naj bi bila v višini podražitev sprejeta tudi razbremenitev za kmete. Istočasno pa bodo začeli tudi pogovore za avtoprevozniki, da bi našli ustrezno rešitev za to, da se prehod na nov režim cen ne bi prelil na cene živil.

Han: Imeli smo naftni turzem

"Odgovorna vlada je morala reagirati," pa je dejal minister za gospodarstvo Matjaž Han in pojasnil, da naftni derivati vplivajo na "življenje vseh - gospodarstva in vsakega posameznika". Povedal je, da razume ukrepe prejšnje vlade, vendar pa da je bila posledica njenih odločitev ta, da je država dnevno prejemala zahteve naftnih trgovcev za povrnitev škode. Cena goriv po njegovih besedah ni "niti približno" odražala cene na trgu in borzi.

"Kar naenkrat smo imeli, pa bom to grdo rekel, naftni turizem," je poudaril, pri tem pa še dodal, da je vsak, ki je kupoval gorivo v Sloveniji, to počel na račun slovenskih sredstev. "Če bi pustili zadevo takšno, kot je zdaj, bi do konca leta nastalo na stotine milijonov evrov škode, ki bi jo morali povrniti trgovcem. Prihodnje leto pa bi se spraševali, kako bomo financirali socialne transferje, zeleno politiko, investicije," je nadaljeval. Poudaril je še, da odločitev ni bila lahka, da pa je odgovorna.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta