(FOTO) Zaradi snežnih padavin težave v prometu, nekateri ostali brez elektrike

Va, N. S., M.R., STA
23.01.2023 07:01

Gasilci so na terenu zaradi visokega snega, močnega vetra in snegoloma. Ponekod odjemalci ostali brez elektrike. Kakšno bo vreme v nadaljevanju tedna?

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nejc Strojnik

Sneženje se po večernih podatkih agencije za okolje (Arso) na jugu države sicer umirja, prav tako tudi burja na Primorskem. Na Koroškem, Zgornjem Savinjskem, širšem območju Pohorja in Kozjaka pa bo ponoči obilneje snežilo, zapade lahko do 25 centimetrov snega.

Kot so sporočili s centra za obveščanje, burja na Primorskem še vedno v sunkih dosega hitrosti do 90 kilometrov na uro. Se pa sneženje še ne bo umirilo na Koroškem, Zgornjem Savinjskem in širšem območju Pohorja in Kozjaka, kjer lahko do jutra zapade od 10 do 25 centimetrov snega, možen bo pojav snegoloma. V gorah pa je velika nevarnost proženja snežnih plazov, še opozarjajo.

Največ novega snega na Notranjskem in Kočevskem

Največ snega je minulo noč padlo na Notranjskem in Kočevskem. Na Blokah je po podatkih Arsa v zadnjih 12 urah padlo 32, v Velikih Laščah 26 in Kočevju 23 centimetrov. 

V Novem mestu in Kočevju, kjer je v zadnjih 12 urah zapadlo dobrih 20 centimetrov snega, promet poteka zložno in počasi, dodatno pa ga hromi jutranja prometna konica. Iz prometa izločajo tovorna vozila na več odsekih, in sicer na primorski in štajerski avtocesti, na vipavski hitri cesti in na južni ljubljanski obvoznici.

Na Dolenjskem, v Posavju in Beli krajini sicer še sneži, ekipne zimske cestne službe so povsod na terenu in sproti plužijo ceste, promet iz Novega mesta proti Metliki na cesti prek Gorjancev in na t. i. partizanski magistrali prek Podturna in Črmošnjic ali v obratni smeri pa zaradi predebele snežne odeje začasno stoji, je povedal direktor vzdrževanja cest pri novomeškem CGP Anton Hrastar.

Na dolenjski avtocesti med Zalokami in Smednikom proti Ljubljani je zaradi prometne nesreče oviran promet.

Na Celjskem dež s snegom, na Koroškem sneg, na Primorskem burja   

Na Celjskem že od nedelje zvečer pada dež s snegom. V višje ležečih predelih je zapadlo od 10 do 30 centimetrov novega snega, vendar ne po vseh hribih. Promet je tekoč in zastojev ni, je povedal vodje celjske zimske službe Damjan Maček.

Ko pride do zastoja, kot tokrat, obstoji promet tudi na glavnem krožišču na Ravnah, kjer je cesta v vse smeri - proti trgu Raven, proti Kotljam in Slovenj Gradcu, proti industrijskemu jeklarskemu centru, Dravogradu in Zgornji Mežiški dolini. Običajno po krajših zamaških potem promet spet steče. Previdnost velja.
Tomaž Ranc

Največ snega je zapadlo na Kozjanskem in v Zgornji Savinjski dolini, ekipe celjske zimske službe pa so na terenu že od 1. ure zjutraj. Tokrat ni tako hudo, kot je bilo pred tednom dni, je še ocenil Maček.

Na Koroškem močno sneži, vendar so vse ceste prevozne, je za Slovensko tiskovno agencijo povedal Aleksander Celan iz Voca Celje. To pa so fotografije, ki jih je zjutraj naredil naš novinar.  

Ceste na Koroškem je sneg tako ohromil še precej bolj kot prejšnji ponedeljek. Do zastojev prihaja predvsem na relaciji Prevalje-Dravograd, nekaj zdrsov vozil je bilo na klancu proti Javorniku, spolzko je tudi na mislinjskem klancu. Samo za oris: pot med Slovenj Gradcem in Ravnami na Koroškem je okoli osmih zjutraj vzela uro in 45 minut.

Nejc Strojnik
Nejc Strojnik
Na Koroškem je snežiti začelo sredi noči. Zaradi številnih zdrsov so ceste slabše prevozne, potovalni časi pa precej dolgi.
Nejc Strojnik
Sneg, ceste, Koroška, zima
Nejc Strojnik
Na Koroškem je snežiti začelo sredi noči. Zaradi številnih zdrsov so ceste slabše prevozne, potovalni časi pa precej dolgi.
Nejc Strojnik

Gasilci so na terenu zaradi visokega snega, močnega vetra in snegoloma. "Kar precej je klicev zaradi podrtih dreves in aktiviramo vse pristojne službe za zaščito in reševanje, da odstranjujejo podrta drevesa, da so ceste prevozne in da ni poškodovane telekomunikacijske opreme," so za STA povedali v regijskem centru za obveščanje v Mariboru. V Štatenbergu v občini Makole je močan veter podrl drevo na kmetijski objekt in ga poškodoval ...

Promet po državi močno ovira tudi burja. Zaradi burje in močnega sneženja je prepovedan promet na primorski avtocesti med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani, zaradi burje je zaprta hitra cesta med Razdrtim in Novo Gorico v obe smeri. Zaradi zdrsov več tovornih vozil je močno oviran promet med Postojno in Uncem ter od razcepa Nanos proti Kopru. Tam nastajajo zastoji.

Kot je za povedal vodja vzdrževanja na Kolektor CPG Vanči Premrl, imajo zaradi sneženja težave na cestah na Idrijsko-Cerkljanskem, na cesti Ajdovščina-Col-Godovič zaradi zdrsa tovornjaka, ki ni upošteval prepovedi vožnje. Zaradi zapore hitre ceste so se tovorna vozila preusmerila na državno cesto preko Rebernic, kjer je velika gneča in močno upočasnjen promet, tam pa zaradi burje trenutno velja prepoved za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do 8 ton.

Najvišja izmerjena hitrost burje v zadnji uri je bila 121 kilometrov na uro na merilni postaji Žapuže pri Ajdovščini.

Močan veter in snežni nanosi so na gorenjski avtocesti Lescami in Lipcami. Cesta čez prelaz Vršič je zaprta, poroča prometno-informacijski center za državne ceste. 

Na prometno-informacijskem centru vse voznike pozivajo, da spremljajo prometne razmere in vremenske napovedi. Računati je treba na čiščenje vozila pred vožnjo, posipne in plužne skupine, daljši čas potovanja in daljše zavorne poti, so opozorili.

Na Goriškem odkrite strehe, burja ruva drevesa, težave tudi na morju 

Veter je med drugim odkril streho na Osnovni šoli Milojke Štrukelj Nova Gorica. Težave imajo tudi v občinah Ajdovščina in Kanal. V regijskem štabu civilne zaščite občane pozivajo, naj zaradi podiranja dreves pazijo na svojo varnost pri gibanju na prostem.

Poklicni gasilci so med drugim posredovali v Kromberku, kjer je veter odkril streho na nakupovalnem centru, v Solkanu pa na stavbi Goriških vodovodov in bencinskega servisa.

Po besedah poveljnika regijskega štaba Civilne zaščite za Severno Primorsko Sama Kosmača so težave tudi na regionalnih in lokalnih cestah v občini Nova Gorica, kjer je burja podrla več dreves. Posledice odpravljajo gasilci Javnega zavoda za gasilsko in reševalno dejavnost (JZGRD) Nova Gorica in Prostovoljnega gasilskega društva (PGD) Nova Gorica ter delavci cestnega in komunalnega podjetja.

"Burja podira in lomi drevesa, zato opozarjam občane, da pazijo na svojo varnost pri gibanju na prostem," je povedal Kosmač.

Zaradi močnega vetra je v občini Ajdovščina burja podrla nekaj dreves na lokalnih in regionalnih cestah, poškodovala objekt v Batujah, vrgla večje okno s tečajev v Gojačah. Na terenu posledice odpravljajo gasilci Gasilsko reševalnega centra (GRC) Ajdovščina, PGD Selo ter dežurna služba cestnega podjetja. Zaradi močnega vetra je zaprta hitra cesta Razdrto-Nanos med Selom in razcepom Nanos v obe smeri.

Na območju občine Kanal je močan veter podrl nekaj dreves na regionalni cesti Nova Gorica-Tolmin. Podrta drevesa, ki so ovirala promet, so odstranili delavci cestnega podjetja.

Močan veter povzroča težave tudi na Obali. Zjutraj je Pristaniška kapitanija Koper zaradi močnega vetra priprla koprsko pristanišče. Vsako izplutje in vplutje ladij obravnavajo posebej.

Na ceste je padlo več dreves, zaradi burje pa je še vedno zaprta primorska avtocesta med priključkoma Kastelec in Kozina proti Ljubljani. Zaprt je tudi uvoz Kastelec proti Ljubljani.

Močan veter nevšečnosti povzroča tudi po drugih delih države, podrta drevesa so ovirala promet tudi v občinah Novo mesto, Dolenjske Toplice, Črnomelj in Metlika.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta