Zakaj se je novi generalni direktor RTVS sestal z Urbanijo? Programski svet tudi o dvigu RTV-prispevka

Blaž Petkovič Blaž Petkovič
14.05.2021 12:53
Programski svet bo na ponedeljkovi seji najverjetneje razpravljal tudi o dvigu RTV-prispevka, sicer pa so že bili objavljeni interni razpisi za delovna mesta, katerih mandat je vezan na mandat generalnega direktorja.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Pred dnevi je v medijskih krogih zaokrožila informacija, da se je novi generalni direktor Radiotelevizije Slovenija Andrej Grah Whatmough, ki mu je mandat nastopil konec aprila, sestal z direktorjem vladnega urada za komuniciranje Urošem Urbanijo, ki se v zadnjem obdobju izpostavlja zlasti v zgodbi glede nefinanciranja Slovenske tiskovne agencije. Kot je znano, je bil Grah Whatmough na čelo javnega servisa izvoljen s koalicijskimi glasovi v programskem svetu.

"Javni zavod RTV Slovenija se je pred nedavnim prijavil na razpis urada vlade za komuniciranje za izvajanje storitev t. i. uradne televizije (host broadcaster) za čas slovenskega predsedovanja Svetu EU. Dinamika pogovorov o tej temi je med direktorico Televizije Slovenija in direktorjem Ukoma potekala že dlje časa, včeraj pa sta se o njej pogovarjala tudi generalni direktor RTV Slovenija in direktor Ukoma. Gre za produkcijsko, organizacijsko in kadrovsko izjemno zahteven projekt," so nam glede sestanka včeraj pojasnili na Kolodvorski.

Ob tem nas je tudi zanimalo, ali se je generalni direktor tudi že sestal z vodstvom ministrstva za kulturo in ali bo vladi predlagal povišanje RTV-prispevka. Ko je bil namreč Grah Whatmough s pomočjo koalicijske podpore izbran za novega "generala" na Kolodvorski, so namreč nekateri omenjali, da bi Janševa vlada zaradi tega lahko vendarle prisluhnila vodstvu javnega servisa in povišala RTV-prispevek, za kar so se v zadnjih letih zaradi vse slabšega finančnega položaja javnega zavoda zavzemali tudi predhodniki zdajšnjega generalnega direktorja, a so bili s svojimi predlogi neuspešni tako v času levih kot desnih vlad. Na RTVS so nam pojasnili, da se generalni direktor RTV Slovenija še ni srečal z ministrom za kulturo in da glede drugih vprašanj, torej predloga za povišanje RTV-prispevka, ki je že devet let nespremenjen, še ni sprejel nobene odločitve.

Predsednik programskega sveta RTVS Ciril Baškovič (levo) in nekdanji generalni direktor javnega servisa Igor Kadunc.
Robert Balen

Bi pa o dvigu RTV-prispevka na naslednji seji, torej v ponedeljek, 17. maja, lahko razpravljal programski svet. Razprava se bo sicer vrtela okoli zagotavljanja pogojev za delovanje in razvoj Radiotelevizije Slovenija s strani ustanovitelja, torej vlade. Kot je znano, se višina prispevka določa z zakonom. Ta določa, da vlada višino prispevka spremeni za največ 10 odstotkov, če za to obstajajo utemeljeni ekonomski razlogi, vendar najkasneje do 1. septembra tekočega leta za naslednje leto.

Kadrovske zadeve

Spomnimo še, da je premier Janez Janša, ki je v tem mandatu večkrat napadel Radiotelevizijo Slovenija, ob izvolitvi Graha Whatmougha na čelo javnega servisa na družbenem omrežju Twitter izrazil upanje, "da bo nova metla popravila takšno lažnivo poročanje".

Andrej Grah Whatmough
Miloš Ojdanič

Sicer pa so že bili objavljeni interni razpisi za delovna mesta, katerih mandat je vezan na mandat generalnega direktorja. "To pomeni, da mora dati generalni direktor ob nastopu vsaj interno objavo za omenjena delovna mesta," so odločitev pojasnili na Kolodvorski. Gre za naslednja mesta: vodja glasbene produkcije, vodja MMC ter vodji televizijske in radijske produkcije.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.