Hrvaška preverja možnosti, da bi prišla do ruskega cepiva Sputnik V, v BiH z njim že cepijo. Kaj pa Slovenija?

VČ, STA
15.02.2021 18:07
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
EPA

Hrvaški premier Andrej Plenković pravi, da je Rusija pripravljena Hrvaški dobaviti cepivo Sputnik V. Potrdil je, da hrvaška vlada skupaj s hrvaško agencijo za zdravila (Halmed) obravnava pravne možnosti, da bi rusko cepivo dobili v skladu s pravnim redom EU ter na ta način zadovoljili del hrvaških potreb po cepivu proti covidu-19. Ko bo uporabo ruskega cepiva odobrila Evropska agencija za zdravila (Ema), bo možno na Hrvaškem uporabljati tudi rusko cepivo, je povedal Plenković.

Tiskovni predstavnik ruskega veleposlaništva v Zagrebu Matvej Sidorov je v pogovoru za regionalno televizijo N1 povedal, da je običajni rok za dobavo ruskega cepiva dva tedna. Ni želel razkriti podrobnosti srečanja med Plenkovićem in ruskim veleposlanikom v Zagrebu Andrejem Nesterenkom, pogovarjala naj bi se tudi o podrobnostih morebitnih dobav ruskega cepiva Hrvaški.

Proti covidu-19 so na Hrvaškem doslej cepili 67.825 ljudi. Z dvema odmerkoma je bilo cepljenih 52.778 državljanov. Na Hrvaškem do konca februarja pričakujejo več kot 200.000 odmerkov Pfizerjevega, Moderninega in AstraZenecinega cepiva. Če bo vse po načrtih, bo v naslednjih dveh tednih na Hrvaško prišlo približno 50.000 odmerkov cepiva več, kot so jih dobili prejšnji mesec in pol. Do konca marca naj bi prejeli še 400.000 odmerkov cepiva.

Medtem pa bi Srbija lahko čez dva ali tri mesece začela s prvo stopnjo lastne proizvodnje ruskega cepiva proti covidu-19, tako je napovedal srbski minister za inovacije in tehnološki razvoj Nenad Popović

Prejšnji teden so z ruskim cepivom začeli cepiti tudi v Republiki srbski v BiH. V BiH so cepljenje začeli s poskusno pošiljko 2000 odmerkov ruskega cepiva, ki je v državo prispela pred približno desetimi dnevi. V Banjaluki so z Rusijo sklenili dogovor o nakupu 400.000 odmerkov sputnika V.

Slovenski premier Janez Janša je pred dnevi na twitterju zapisal, da bodo v Sloveniji za cepljenje proti covidu-19 uporabljena vsa cepiva, ki jih bo kot učinkovita in varna odobrila Evropska agencija za zdravila, kar vključuje tudi odobritev nacionalnega regulatorja. "Tudi ruska, indijska in kitajska," je dodal premier.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta