Hrvati govorijo o ribolovnem dogovoru

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
17.01.2022 06:00

Kmalu naj bi menda smeli hrvaški ribiči loviti v delu slovenskega teritorialnega morja, slovenski pa v delu hrvaškega teritorialnega morja, je pricurljalo v javnost po neformalnem sestanku hrvaških ministrov v Umagu

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ribolov v Piranskem zalivu je že davno izgubil idiličnost.

Andrej Petelinšek

Hrvaški mediji so poročali, da naj bi bil dosežen dogovor, po katerem bi slovenski ribiči v Piranskem zalivu lahko lovili znotraj hrvaških teritorialnih voda vse do Umaga, hrvaški ribiči pa v slovenskih vodah vse do Kopra. O tem naj bi pristojna hrvaška ministra prejšnji teden že obvestila hrvaške ribiče.

Tudi o kaznih

Na slovenskem zunanjem ministrstvu teh navedb za STA niso ne zanikali ne potrdili. Odgovorili so zgolj, da je "v preteklih dveh letih slovenska vlada krepila dialog s sosednjo Hrvaško in ta dialog namerava krepiti tudi v prihodnje". Kot smo konec tedna poročali v Večeru, v tej luči oziroma o implementaciji arbitražne odločbe o meji med državama poteka proces tihe diplomacije.

Spletni portali morski.hr, puljski dnevnik Glas Istre ter hrvaški in slovenski N1 so pred tem poročali, da sta se hrvaška ministrica za kmetijstvo Marija Vučković in zunanji minister Gordan Grlić Radman v začetku tega tedna v Umagu za zaprtimi vrati na neformalnem sestanku sestala s hrvaškimi ribiči. Podrobnosti sestanka uradno niso znane, portal morski.hr pa navaja, da so govorili o dogovoru, po katerem bi slovenskim ribičem dovolili ribolov znotraj hrvaških teritorialnih voda do Umaga, hrvaškim ribičem pa do Kopra. Slednji naj bi bili ob tem tudi oproščeni kazni, ki jim jih zaradi ribarjenja na spornem območju izdaja slovenska policija. Z dogovorom naj bi se strinjalo vseh deset navzočih hrvaških ribičev razen enega. Preostali hrvaški zahodnoistrski ribiči o sestanku menda sploh niso bili obveščeni.

Več plena v Sloveniji

Ribiči iz Savudrije, ki so bili na srečanju, so sicer po poročanju N1 Zagreb zavezani k molku. "Bi mi pa odgovarjalo, da bi lahko lovil preko meje, zagotovo. Imajo lignje, imajo kozice, imajo več vsega. Mislim pa, da predloga Slovenci ne bodo sprejeli, če se bo sploh pojavil," je za zagrebški N1 dejal ribič iz Savudrije Ezio Kocijančić. Drug ribič, Vladimir Bašić, pa je opozoril, kako stresen je sedaj ribolov na spornem območju med državama. "Policija, sestanki, spremstvo, ko greš lovit, delaš in si pod stresom. Najbolje bi bilo, da bi se dogovorili ribiči - kolikor lahko Slovenci pri nas, toliko lahko mi pri njih. To bi bilo najbolj enostavno," je dodal.

"V sklopu rednih sestankov ministrice Marije Vučković in njenih sodelavcev z ribiči z zahodne obale Istre je na sestanku 10. januarja letos v Umagu sodeloval tudi minister Gordan Grlić Radman s svojimi sodelavci. Govorili so o vrsti vprašanj, ki zanimajo hrvaške ribiče. Tudi o tem, kaj je mogoče narediti, da se ustavi kaznovanje ribičev in omogoči neoviran ribolov na delu mejnega območja," so ob tem navedli v hrvaškem kmetijskem in zunanjem ministrstvu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta