Hrvati obarvano gorivo z novim letom ukinjajo, pri nas bo takrat zaživelo: Kmetje so do novega sistema skeptični

Z novim letom bodo kmetje traktorje lahko polnili z obarvanim gorivom. Kljub temu, da bo zanje to ceneje, s tem ukrepom niso zadovoljni in zahtevajo dopolnitve.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Igor Napast

V sklopu davčne reforme je državni zbor s 56 glasovi za in nobenim proti potrdil novelo zakona o trošarinah. Njena glavna novost je vpeljava cenejšega obarvanega goriva za kmete, gozdarje in čebelarje, ki bo nadomestilo dosedanji sistem povračila trošarin. Kmetje bodo imeli 76 odstotkov nižjo trošarino s takojšnjim učinkom. Za to gorivo bodo veljala ista pravila glede dajatev in oblikovanja maloprodajne cene, kot veljajo za kurilno olje. Sistem bo veljal za nosilce kmetijskih gospodarstev, ki letno porabijo vsaj 540 litrov goriva za kmetijska zemljišča, 150 litrov za gozdna zemljišča ali imajo vsaj 41 čebeljih panjev, ki jih prevažajo s prirejenimi vozili. Na bencinskih servisih, ki jih je po ocenah okoli 200, ali ob naročilu na dom se bodo morali identificirati, trgovec pa bo pri finančni upravi preveril, ali so do tega goriva upravičeni. 

Čeprav bi naj bil učinek dvojen, saj bodo upravičenci z novim letom kupovali cenejše gorivo, istočasno pa jim bo naslednje leto še vedno povrnjenih tudi 70 odstotkov trošarine na dizelsko gorivo, ki ga potrebujejo za delo, pa so kmetje z novim sistemom nezadovoljni. Dvomijo namreč predvsem o kvaliteti obarvanega goriva. To obarvano gorivo so zato poslali v laboratorij, da bi ugotovili, kakšna je kvaliteta. "Res je analiza pokazala, da v gorivu ni dodanih snovi, ki tam ne bi smele biti. A vseeno mi trgovcem ne zaupamo. Nenazadnje bodo Hrvati ta sistem za kmete z novim letom opustili ravno zaradi vprašljive kvalitete. Ne moremo vedeti, ali ne bo pri nas podobno. Naši kmetje se zato bojijo in številni tega goriva ne bodo uporabljali, saj jim proizvajalci strojev ne bodo zagotavljali garancije, če bi se izkazalo, da je gorivo slabše kvalitete," pojasnjuje predsednik Sindikata kmetov Anton Medved. Dodaja, da tisti, ki ne bodo tvegali, tako ne bodo mogli koristiti nižje trošarine na navadni dizel. "To bi želeli spremeniti in smo zato zahtevo naslovili na vlado. Prav tako se nam ne zdi pošteno, da kmetje po novem ne bodo več mogli uveljavljati nižje trošarine na bencin. Tega namreč nekateri uporabljajo za gorske kosilnice in za motorne žage pri delu v gozdu."

Anton Medved: “Če hočemo ohraniti delovna mesta na podeželju in imeti obdelano krajino, je treba dati več zemlje družinskim kmetijam.”
Andrej Petelinšek

Sprejeta novela zakona o trošarinah je del širšega davčnega paketa, ki ga je vlada potrdila konec septembra. Finančni učinek te novele je glede na podatek, da se je v 2021 v državni proračun iz trošarin nateklo okoli 1,5 milijarde evrov, majhen. Sprememba naj bi namreč odnesla 1,5 milijona evrov. 

Medtem vlada snuje novo zvišanje davčne ugodnosti, saj bi po predlogu nove novele zakona kmetje od 1. januarja 2023 in do konca maja 2023 za lani dobili povrnjenih 100 odstotkov trošarine na dizelsko gorivo. Od 1. junija 2023 pa bi se določila trošarina za gorivo za kmetijstvo v višini 30 odstotkov zneska trošarine za plinsko olje. Kot piše v obrazložitvi, je kmetijski sektor namreč zaradi ruske agresije na Ukrajino utrpel hude posledice, saj visoke cene energentov vplivajo na povečanje proizvodnih stroškov kmetijskih proizvodov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta