Ihan o omikronu: "Poživitveni odmerek je dobra zaščita pred resnejšo boleznijo." Zaradi Janševega pisma se je oglasil Inštitut 8. marec

Va
18.12.2021 10:11

"Če je bil delta val kot cunami, potem se omikron v več državah kaže kot zid zaradi eksponentne rasti. Povsod podira rekorde okužb. Januarja lahko takšno rast pričakujemo pri nas. Vseeno lahko strmino ublažimo s pametnim ravnanjem in zasedenost bolnišnic zmanjšamo s cepljenjem," pravi biokemik dr. Roman Jerala. V petek so pri nas po podatkih NIJZ potrdili 1286 okužb s covidom-19. Pozitivnih je bilo 28,7 odstotka testov PCR. Po podatkih Sledilnika bolnišnice zdravijo 703 obolele za koronavirusom, skoraj polovico oba UKC-ja: v Ljubljani je 210 hospitaliziranih, v Mariboru 116. Od vseh hospitaliziranih jih je 222 na oddelkih za intenzivno nego.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Reuters

Včeraj so po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pri nas potrdili 1286 okužb s covidom-19, osem več kot dan prej. Po 4479 testih PCR.

V petek je bilo narejenih kar 105.823 hitrih antigenskih testov. Po oceni NIJZ je zdaj v državi aktivnih 18.776 primerov koronavirusa.  

Po podatkih Sledilnika bolnišnice zdravijo 703 obolele za koronavirusom, skoraj polovico oba UKC-ja (v Ljubljani je 210 hospitaliziranih, v Mariboru 116).

Vlada je na twitterju objavila, da 223 hospitaliziranih potrebuje intenzivno zdravljenje. Najmlajši bolnik še nima 30 let in na intenzivnih oddelkih kar 84 odstotkov bolnikov ni cepljenih.  

Za posledicami virusa so ljudje pri nas umirali tudi včeraj, črna statistika se je povečala za 19 smrti. 

Vemo, da je bila najnovejša različica koronavirusa, omikron, že potrjena tudi pri nas. "Zdaj je zadnja priložnost, da s tretjim odmerkom cepiva prehitite omikron," Roman Jerala poziva na twitterju, kjer je redno covidsko poljuden. To, kar se zaradi omikrona že dogaja v Veliki Britaniji, pa po njegovem sporoča tudi, da je več kot pomembna dobra zaščita zaposlenih v kritični infrastrukturi, predvsem v zdravstvu.

Ihan: Za omikron bo treba narediti novo cepivo

Cepljeni z vektorskima cepivoma Janssen in AstraZeneca proti okužbi z omikronom sploh niso zaščiteni, cepljeni z mRNK (Pfizer, Moderna) cepivoma pa zgolj okrog 30-odstotno. Možnost, da ponovno zbolijo preboleli, je pri omikronu petkrat večja kot pri prejšnjih različicah. Poživitveni odmerek je zato nujen za vse, ki nočejo hudo zboleti, je za N1 povedal imunolog dr. Alojz Ihan.

"Prebolevnost po prvih podatkih proti omikronu vsaj petkrat manj ščiti pred ponovno okužbo, kot je ščitila prebolevnost proti okužbi s prejšnjimi različicami," pravi Ihan.

Opozoril je, da so vsa cepiva trenutno narejena z originalno, vuhansko različico virusa, in zato po cepljenju nastajajo protitelesa, ki bi proti tej originalni različici povsem dobro ščitila pred okužbo vsaj osem ali devet mesecev. "Že proti različici delta pa se je izkazalo, da mnoga protitelesa, ki nastanejo po cepljenju, pri spremenjeni delti zgrešijo cilj, zato je cepivo proti delti učinkovito ščitilo samo štiri ali pet mesecev." Pri omikronu pa "zaradi njegovih več kot 50 mutacij še mnogo več protiteles, nastalih s cepljenjem ali prebolevanjem okužbe, zgreši cilj in zato se niti cepljeni niti prebolevniki ne morejo zanašati na to, da jih omikron ne bo okužil. Pfizerjevo cepivo je, na primer, proti okužbi z delto v prvih treh mesecih ščitilo okrog 70-odstotno. Proti omikronu ščiti le še 30-odstotno, kar je zelo malo. Zaščita proti resnejši bolezni je seveda večja, proti delti je bila nad 90-odstotna, proti omikronu pa je, kot kaže, okrog 70-odstotna. Pri Moderni je morda vse skupaj nekaj odstotkov bolje, vendar bistvene razlike ni. Medtem pa je za cepljenje z vektorskimi cepivi treba priznati, da osnovno cepljenje proti omikronu praktično ne nudi zaščite pred okužbo."

Trije odmerki so boljši od dveh 

S poživitvenim odmerkom se po Ihanovih besedah zaščita izrazito poveča. "Če je po polnem cepljenju s Pfizerjem zaščita pred okužbo 30-odstotna, po poživitvenem odmerku naraste na 70 odstotkov, pred resno boleznijo pa nas trije odmerki ščitijo 90-odstotno. Poživitveni odmerek je torej dobra zaščita proti resnejši bolezni, ne pa, kot smo bili navajeni prej, tudi proti okužbi. Virus je enostavno tako drugačen, da bo za boljšo stopnjo zaščite pred okužbo potrebno izdelati novo cepivo," je povedal za portal N1.

Praktično identično razmišlja hrvaški virusni imunolog Luka Čičin Šain. Za Dnevnik hrvaške nacionalne televizije HTV je v soboto zvečer priporočil: "Torej tri doze cepiva ali ena infekcija in dve dozi naredijo razliko; to je bolj varno kot zgolj dva odmerka cepiva ali ena okužba in samo en odmerek."

Kdor še ni dobil tretjega odmerka, mu ga Čičin Šain toplo priporoča čimprej, ker pomeni boljšo zaščito pred omikronom.  

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta