Pariz zaradi omikrona brez ognjemeta na Elizejskih poljanah, Nizozemci že z nedeljo v božičnem lockdownu

Va, STA
18.12.2021 19:14
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Pariz

Reuters

V Parizu so odpovedali novoletni ognjemet. Za ta ukrep so se v mestu odločili zaradi nove različice  koronavirusa omikron. 

Strokovna skupina, ki svetuje francoski vladi, je pozvala k "bistvenim omejitvam" novoletnih praznovanj. V francoski prestolnici so tako "z obžalovanjem" sporočili, da odpovedujejo vse dogodke na Elizejskih poljanah ob vstopu v novo leto 2022. "Ognjemeta ne bo, žal ne bo niti nobenih DJ-jev," so sporočile mestne oblasti.

Nizozemska zaprta daleč v januar

Številne države so se že odločile, da bodo zaradi različice omikron, ki so jo doslej potrdili v 89 državah in se hitro širi, ponovno uvedle omejitve potovanj in druge ukrepe za zajezitev okužb.

Na Nizozemskem bodo že od te nedelje in vse do 14. januarja zaprte vse nenujne prodajalne, bari, restavracije, gledališča, muzeji ... Šole pa najmanj do 9. januarja. Nizozemski premier Mark Rutte je na novinarski konferenci, ki jo je neposredno prenašala televizija, neizbežnost omejitev utemeljil z nevarnostjo različice omikron: "Nocoj stojim tukaj v mrakobnem razpoloženju. Če povzamem v enem stavku, Nizozemska bo od jutri zaprta."   

Mark Rutte na novinarski konferenci v soboto.

EPA

S štiri na dva so zmanjšali število gostov, ki jih na svojih domovih lahko gostijo Nizozemci, z izjemo na božični dan, 25. decembra. 

Predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen je že opozorila, da bi lahko različica omikron v Evropi do sredine januarja prevladovala. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta