(INFRASTRUKTURA) Avstrijci pospešeno gradijo konkurenco drugemu tiru

Darja Kocbek Darja Kocbek
06.07.2020 06:00

Avstrijci so se junija pohvalili, da jim je uspelo prevrtati še drugo cev predora pod Golico za južno železnico, ki je konkurenca drugemu tiru med Divačo in Koprom in jo nameravajo dokončati leta 2025

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Posodabljanje železniškega omrežja je del konkurenčne tekme držav.
Andrej Petelinšek

Avstrijci so junija predrli drugo (severno) cev predora pod pogorjem Golice (Koralpe), ki je ključni objekt pri južni železnici. Ta železnica velja za konkurenco slovenski progi med Italijo in Madžarsko, ki je del sredozemskega evropskega prometnega koridorja. Če bo Avstrijcem uspelo južno železnico dokončati pred drugim tirom med Divačo in Koprom, se utegne zgoditi, da bo Sloveniji ostal cestni tovorni promet z zastoji na primorski in štajerski avtocesti, tovor iz severnoitalijanskih pristanišč Trst, Benetke in Ravena pa se bo preusmeril v Avstrijo.
Prvo (južno) cev 33 kilometrov dolgega predora pod Golico so prevrtali avgusta 2018. Dokončanje južne železnice je predvideno leta 2025. Po poročanju Kleine Zeitunga bo gradnja 130 kilometrov dolge proge stala 5,3 milijarde evrov, od tega 2,3 milijarde gradnja predora pod Golico.

Marko Pavliha: "Ker še vedno nimamo drugega tira med Divačo in Koprom, bo tržaška luka zaradi številnih logističnih in prometnih zakonitosti, začenši z varnostjo, zagotovo profitirala na račun koprske."
Tit Košir
Sašo Bizjak

Luka Koper: Dodatna možnost prevoza

V Luki Koper so nam pojasnili, da so že večkrat poudarili, da je sodobna, zmogljiva in zanesljiva železniška povezava temelj za nadaljnji strateški razvoj pristanišča. Osnovni pogoj, da bo Slovenija tudi v prihodnje ohranila vključenost v mednarodne koridorje, je posodobitev glavnih prog, tako da bodo izpolnjevale evropske standarde glede nosilnosti, potovalnih hitrosti in komunikacijskih sistemov. "Ključno vlogo pri tem igra drugi tir, seveda pa ne smemo pozabiti na stanje na celotnem slovenskem železniškem omrežju, na katerem se in se še bodo izvajali pomembni projekti posodobitve," so nam razložili v Luki Koper.
Opozarjajo tudi, da je gradnja proge pod Golico le eden od projektov, ki jih vodijo sosednje države, saj tudi Italija in Hrvaška načrtujeta posodobitve svojih železniških omrežij in s tem razvoj svojih pristanišč. Koprsko pristanišče je pomembna vstopna točka za okoliške države, za Avstrijo je že desetletje najpomembnejša luka, prav tako ima pomemben tržni delež na Madžarskem in Slovaškem. Proga pod Golico bo zaključena predvidoma isto leto (leta 2026) kot drugi tir, zato v Luki Koper njene gradnje ne vidijo kot neposredno nevarnost, poleg tega se bo železniški promet iz Slovenije navezal na to progo in omogočil dodatno možnost prevoza.
"Republika Slovenija bo svojo konkurenčno prednost na področju prometa ohranila z realizacijo železniških projektov, načrtovanih v resoluciji o nacionalnem programu razvoja prometa v Republiki Sloveniji za obdobje do leta 2030, predvsem pa z dograditvijo drugega tira med Divačo in Koprom," so nam pojasnili na ministrstvu za infrastrukturo.

Dušan Zorko
Robert Balen

"Projekt stoletja"

Avstrija je za gradnjo proge pod Golico iz EU prek Instrumenta za povezovanje Evrope (IPE) za finančno obdobje 2014-2020 dobila 57 milijonov evrov. Martin Selmayr, vodja predstavništva Evropske komisije v Avstriji, pravi, da Avstrijci na dodatna evropska sredstva lahko računajo tudi v novem finančnem obdobju 2021-2027 in iz programa za okrevanje gospodarstva po pandemiji novega koronavirusa, saj gre za naložbo, ki hkrati pomaga okrevanju gospodarstva in pripomore k blažitvi posledic podnebnih sprememb. Predsednik uprave avstrijskih železnic ÖBB Andreas Matthä o južni železnici govori kot o projektu stoletja, ki je del novega evropskega baltsko-jadranskega koridorja s prihodnjimi navezavami na pristanišča.

Andrej Petelinšek
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta