(INTERVJU) Brane Golubović: Janša je alfa samec svoje koalicije

Uroš Esih Uroš Esih
31.07.2020 06:00

Pogovor z vodjo poslanske skupine LMŠ o vroči politični jeseni z napovedano konstruktivno nezaupnico in ustavno obtožbo, o aktualnih političnih zadevah, vladi Janeza Janše in o alternativi, ki jo ponuja opozicija.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
"V LMŠ nismo a priori proti Janezu Janši, smo pa proti politiki, ki jo izvaja s svojo stranko in zdaj tudi s koalicijskimi partnerji. Nasprotujemo, da se v naši družbi vzpostavljajo elementi avtokracije. Smo za moderno, normalno demokracijo." 
Robert Balen

Tako kot vsako leto se tudi tokrat napoveduje vroča politična jesen. Za njo mora v osnovi poskrbeti opozicija. Kaj pripravljate za vlado in za predsednika vlade Janeza Janšo? Je ideja o konstruktivni nezaupnici še živa, sploh pa, ali je realna? Kako daleč je z ustavno obtožbo?
"Ustavna obtožba se pripravlja znotraj opozicije. Če bomo ocenili, da je smiselno, jo bomo jeseni skupaj vložili. Glede konstruktivne nezaupnice smo v LMŠ bolj naklonjeni takojšnjim volitvam, se pa zavedamo, da do tega zelo težko pridemo, zato bi dali glas za prehodno vlado po vzoru Avstrije iz leta 2019. To bi bil glas za normalizacijo stanja v državi in za predčasne volitve. Pričakujem, da v taki prehodni vladi ne bi sodelovali predsedniki strank, trajala pa bi največ šest mesecev. V tem času bi normalizirala stanje v družbi, pripravila vse nastavke za črpanje evropskih sredstev, se spopadala s posledicami epidemije koronavirusa in pripravljala vse potrebne ukrepe za preprečevanje širjenja virusa."
Imate že ime za kandidata za predsednika prehodne vlade?
"Znotraj stranke smo govorili o različnih imenih, se nam pa ne zdi odgovorno in resno, da bi tehničnega mandatarja iskali prek medijev."
Govorili ste o nenormalnem stanju v državi. Kaj je največja težava te vlade? Netransparentni nakupi zaščitne opreme, kadrovanje in podrejanje represivnega aparata, obračun in poskus podrejanja medijev, težave s priznavanjem vladavine prava ali aliberalne tendence?
"Vse skupaj. Dejstvo je, da kadarkoli je na oblasti SDS, vedno pride do razdvajanja, do tenzij v družbi, do sumljivih ravnanj in dejanj odgovornih. Če se spomnite: kljub manjšinski vladi Marjana Šarca je bil v družbi mir, stabilnost, podjetja so se razvijala, bil je optimizem. V tej vladi pa s svojimi ravnanji, dejanji in smerjo, v katero želijo peljati Slovenijo, ne da bi za to dobili mandat na volitvah, ustvarjajo nelagodje, strah in pesimizem. Vlada spreminja ustroj naše družbe. Ob osamosvojitvi smo glasovali za družbo, kjer je zelo jasna delitev med tremi vejami oblasti, kjer delujejo mehanizmi nadzora, kjer večina ne uzurpira manjšine in kjer se spoštujejo človekove pravice. V vladi Janeza Janše pa zaznavamo elemente avtokracije po vzoru Poljske, Madžarske in Turčije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta