(INTERVJU) Diplomat Samuel Žbogar: Nobena država Zahodnega Balkana ni pripravljena za vstop v EU. Luč na koncu tunela le medlo brli

Boris Jaušovec Boris Jaušovec
04.10.2021 07:00
Nekdanjega posebnega predstavnika EU na Kosovu in v Makedoniji Žbogarja smo vprašali, kako vidi pripravljenost držav Zahodnega Balkana za vstop v EU.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Ali se države Zahodnega Balkana dovolj trudijo za reforme?

"Nobena država Zahodnega Balkana ni v tem trenutku pripravljena za vstop v EU. Vse imajo pred seboj še kar nekaj reform. Seveda je entuziazem za reforme povezan z oceno realnih možnosti premikanja proti končnemu cilju, to je članstvu. Iz lastnih izkušenj vemo, da morajo kandidatke na poti sprejeti kar nekaj težkih, velikokrat nepopularnih odločitev. To je lažje, če je cilj na vidiku, če je luč na koncu tunela svetla. Če ta luč samo medlo brli, potem tudi volje za politično rizične odločitve ni."

Severna Makedonija je pod pritiskom Grčije celo spremenila ime. V njej in na Kosovu ste bili predstavnik EU. Obe državi se soočata tudi z novimi zaostrovanji, ena iz smeri Bolgarije, druga iz smeri Srbije. Zakaj?

"Severna Makedonija je sprejela izjemno težko odločitev o spremembi imena, ker je menila, da ji bo to odprlo vrata do EU. Tudi referendumsko vprašanje je bilo tako postavljeno: Ali ste za spremembo imena, da bomo vstopili v EU in Nato? Evropski voditelji so predsednika makedonske vlade Zorana Zaeva nagovarjali in obljubljali. In mu še obljubljajo. Medtem so minila tri leta od spremembe imena, država pa še vedno čaka na začetek pogajanj. Zakaj? Ker se EU spreminja. Na eni strani dovoljuje - oziroma vsaj ne nasprotuje ravno odločno - vnašanje bilateralnih vprašanj v pogajalski proces."

Toda ali je EU pripravljena na širitev?

"Res je, na drugi strani elan za širitev že kar nekaj časa popušča. Energije, ki jo je prinesel padec železne zavese, ni več. EU je bila zadnja leta in je še soočena s številnimi problemi. Državam ustreza, da se voz premika, a ne premakne. Ustreza nam, da so države regije vključene v proces in s tem ohranjamo stabilnost, a da se ne premaknejo prav zelo blizu točke, ko bi EU morala sprejeti odločitev. Širitev so postale vice, večni proces, ki naj zamrzne mir in prepreči, da se države vrnejo v konfliktno obdobje devetdesetih let, a hkrati vedno novi koraki in metodologije zagotavljajo, da se nam ne približajo preveč."

Samuel Žbogar: "Prebivalci Zahodnega Balkana si želijo šolstva, vladavine prava, sodstva, zaščite okolja, varnosti hrane ter standardov življenja, kot jih poznamo v EU." 
Andrej Petelinšek

Katere države imajo največ pomislekov?

"Skeptičnih držav in skeptičnih državljanov je kar nekaj. A tudi države, ki so deklarativno največje in najbolj glasne zagovornice širitve, s svojimi notranjepolitičnimi odstopanji od evropskih načel demokracije in vladavine prava dodatno slabijo interes za nadaljnjo širitev."

Se strinjate z zamislijo predsednika Boruta Pahorja, da bi se EU morala širiti na Zahodni Balkan tako rekoč sočasno?

"Strinjam se, da potrebujemo nov razmislek in nekonvencionalno razmišljanje. Ker širitev, kot jo poznamo iz naših časov, ne bo pripeljala ladij držav Zahodnega Balkana v zaliv EU. Potrebne so nove ideje, kako v te države uspešneje izvoziti model EU in standarde ter kako preusmeriti fokus s končnega cilja, to je vstopa, na pot do tja, do evropeizacije držav. Prebivalci teh držav si želijo šolstva, vladavine prava, sodstva, zaščite okolja, varnosti hrane ter standardov in nasploh modela življenja, kot ga poznamo v EU. Pogajanja jih zaenkrat niso pripeljala tja. Mogoče pa to ni nujno edina pot do cilja."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.