(INTERVJU) Franc Bogovič: Slovenski resor za širitev je eminenten. Dvomi, da bi Marto Kos SDS uspel zminirati

Tomaž Ranc Tomaž Ranc
27.09.2024 17:35
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Franc Bogovič: "Po občutku mislim, da bo Marta Kos na hiringu bolje opravila in da lahko pričakuje kakšne glasove tudi iz EPP, ker tam ni takšne discipline kot v Sloveniji."
Robert Balen

Kako vidite sestavljanje Evropske komisije? Kot učinkovito ali predvsem kot kupčkanje predsednice?

"To je vedno tudi del kupčkanja, ne gre drugače. Komisija odraža rezultate v državah, tako da se letos pričakuje več komisarjev iz Evropske ljudske stranke (EPP), štirinajst. Pravzaprav je že sam položaj predsednice del kupčkanja, kajti v Nemčiji so v vladi socialisti, zeleni in liberalci, ki so že v koalicijsko pogodbo zapisali podporo Ursuli von der Leyen, če bo kandidirala, zato pa sama v zameno zdaj tudi lovi kandidata socialista, ki bi pokril manko socialistov v sestavi komisije. Vedno so kakšni zapleti, a to, kar se dogaja pri nas z izbiro komisarja, je bolj naša domača kot evropska scena."

Nekateri analitiki pravijo, da Ursula von der Leyen utrjuje svoj položaj in da bo komisija še bolj centralistična? Imela bo 11 žensk in 16 moških, od tega šest močnih podpredsedniških mest s svojimi skupinami komisarjev, nad katerimi bodo bedeli?

"Že prej so bili izvršni podpredsedniki močni, po mojem je bil bistveno premočen Frans Timmermans za zeleni dogovor, bistvene spremembe ne vidim. Je pa presenečenje, kaj se je zgodilo s francoskim kandidatom Thierryjem Bretonom, ki je bil eden redkih iz prejšnje komisije z gospodarskim pedigrejem. Spominjam se, kako nas je prišel na EPP srečanje prosit, čeprav je bil liberalec, dajte mi pomagati, v komisiji ne razumejo več industrijskega duha. So pa okoliščine zdaj seveda drugačne tako pri tem, kdo vodi države, kot v parlamentu, kjer je razmerje bistveno drugačno. Če so prej liberalci potegnili s socialisti, zelenimi, levico, so imeli vedno večino, zdaj je pa EPP v tej poziciji, da je z njimi večina lahko na levi in na desni strani. Malo je zasuka v desno, upam, da bodo okoliščine, ki so pokazale nekatere zgrešene politike preteklosti, malce spremenile kurz komisije. Zame je, če sem odkrit, šibka točka sama predsednica."

Vi je nikoli niste prav podpirali, ker da so njeni rezultati na področju kmetijske, energetske, okoljske in gospodarske politike slabi?

"Ko se nam je proti koncu mandata prišla v okviru EPP predstavit, smo bili redki, ki smo povedali na glas, da pretirava s politiko zelenega dogovora. Več kritik je bilo na kongresu v Bukarešti. S smerjo nismo nikoli polemizirali, z ukrepi, ki so šli predaleč in prehitro, pa marsikdaj. Če želi, da bo Evropa šla po pravi poti, bo morala spremeniti kurz, kar pa bo bistveno lažje naredila, ker iz parlamenta in komisije zdaj ne bo imela pritiska z leve, kot ga je imela prej."

Ali podpirate Marto Kos za slovensko komisarko?

"V Evropskem parlamentu je vedno ključna točka hiring, zaslišanje torej. Ko sem bil pred desetimi leti na hiringu Alenke Bratušek, ni izpadla zato, ker bi se proti njej zarotila politika, ampak zaradi vsebine. Moje mnenje je, da bo Marta Kos bolje opravila hiring, da se bo bolj posvetila vsebini, medtem ko je Bratuškova takrat lobirala po parlamentu tako kot pri nas, dajte, potrdite me, njena šibka točka je bil tudi jezik, kar je gotovo ena bistvenih prednosti Marte Kos. Premalo jo poznam, ampak po občutku mislim, da bo na hiringu bolje opravila in da lahko pričakuje kakšne glasove tudi iz EPP, ker tam ni takšne discipline kot v Sloveniji. SDS ji sicer zelo odločno nasprotuje, a nisem prepričan, da bo uspela prepričati tri četrtine poslancev EPP, da bi glasovali proti njej, ob predpostavki, če bo dobro opravila hiring."

Ursula von der Leyen torej ne bo poslušala svoje politične skupine iz Slovenije, saj ne želi, da ji EPP ruši ekipe, temveč slovensko vlado?

"Spremljali se bodo hiringi. Tudi devet kandidatov iz vrst liberalcev in socialistov, ki jih legitimno predlagajo vlade, potrebuje širšo podporo. Če bodo začeli drugi rušiti kandidate EPP, bo tudi na nasprotnih straneh kakšna žrtev lažje na odstrelu. Če pa se bodo držali dogovora, da skušajo vse spraviti pod streho, pa ni nujno, da nastanejo težave."

Franc Bogovič: "Srbiji zelo ustreza sodelovati v procesu širitve, pa sedenje na treh stolih (Rusija, Kitajska, Evropa), da bi potegnila od vsakega največ kot nekoč Tito."
Robert Balen

Slovenija je dobila zanimiv resor, širitev, pa še obnova Ukrajine. Kaj menite o resorju?

"Za moje pojme je to eminenten resor. Ob koncu prejšnjega mandata, ko se je razplamtela vojna v Ukrajini, ko so se videli vplivi na Balkanu, se je vedno bolj potrjevalo, da je širitev prvovrstno politično vprašanje. Ob dogajanju v državi, kot je Srbija, se seveda vprašaš, ali bi se s tako ihto širili ali ne. Velikokrat tam kršijo načela pravne države, na katere prisega EU, imajo težave s korupcijo, odprto je vprašanje svobodnih medijev. Včasih sem dobil občutek, da Srbiji zelo ustreza sodelovati v procesu širitve, pa sedenje na treh stolih (Rusija, Kitajska, Evropa), da bi potegnili od vsakega največ kot nekoč Tito kot voditelj neuvrščene Jugoslavije. Širitveni resor nikakor ne bo enostaven."

Da o Ukrajini, ki je v vojni, sploh ne govorimo. V četrtek jo je Ursula von der Leyen obiskala osmič in ji napovedala posojilo v višini do 35 milijard evrov, ki ga bo Ukrajina odplačevala s prihodki od upravljanja ruskega premoženja, zamrznjenega v okviru sankcij. S predsednikom Zelenskim sta govorila tudi o pogajanjih za vstop v EU, ki pa je verjetno oddaljen ...

"Čakam, da bo kdo začel govoriti o končanju te vojne. V komisiji bo na področju zunanje politike delovala Kaja Kallas, Estonka, pa Andrius Kubilius kot obrambni minister, ki je nekdanji litovski predsednik vlade, dva mandata je bil moj kolega evropski poslanec, je eden najbolj gorečih nasprotnikov Rusije. Zelo težko bo narediti premik iz te trde linije, pa se bo na koncu treba tudi o miru pogovarjati. Nikakor ne priznavam Rusiji pravice do razkosanja Ukrajine in kakšne delitve, a se bojim, da bo v komisiji, če pogledam samo ta dva vplivna komisarja, zelo trdo.

Verjetno smo Putina podcenjevali, pa so nas Balti že od leta 2014 vseskozi opozarjali. Oni so se celo oddahnili, ko je Putin napadel Ukrajino, ker so mislili, da bodo sicer oni na vrsti. Tudi Poljaki so opozarjali, predvsem pa Estonci, Litovci in Latvijci, ki so preizkusili rusko okupacijo, da v Evropi ne razumemo teh ruskih teženj. S Kallasovo in Kubiliosom je trda protiruska linija nazaj. Ker bo komisija dobila komisarja za širitev in obnovo Ukrajine, ne vem, kako se bo to končalo. Zagotovo bo to zahteven mandat za Marto Kos, pravzaprav ne vem, kdo se bo več s tem ukvarjal, Kubilius ali Kosova, če bo komisarka."

Franc Bogovič: "S Kallasovo in Kubiliosom je trda protiruska linija nazaj. Ker bo komisija dobila komisarja za širitev in obnovo Ukrajine, ne vem, kako se bo to končalo."
Robert Balen

Kako ste videli dogajanje okoli Tomaža Vesela, ki mu niti desnica, ki mu je prisluhnila, ni nasprotovala. Kaj je bilo ključno, da ga von der Leynova ni podprla?

"Ozadij ne poznam, a ko potegnem črto, menim, da je to kadrovski fiasko predsednika vlade Roberta Goloba. Kaj za vraga mu je bilo treba Vesela izpostavljati? Razumel bi, če bi bil nosilec liste na volitvah, izvoljen za poslanca in postal komisar, ampak s tem, ko ga je izpostavil, ga je samo skuril, kot je skuril že veliko veliko ljudi, nenazadnje tudi Marto Kos v preteklosti. Tudi sprenevedanje, kako je Vesel odstopil, ne pa da je bila to odločitev predsednice komisije, kaže, da je predsednik vlade tu pogrnil na celi črti. Očitno je želela imeti bolj politično izkušene ljudi, kar tudi Marta Kos ni, če primerjam nekatere druge, ki so pravi politični igralci. Komisar je vrhunska politična funkcija, že od Junckerja naprej pravijo, da je to politični organ, zato želijo imeti močne politike, omenil sem Kubilisa, ki je bil premier, evropski poslanec in so mu zadeve jasne.

Kje se Vesel in Ursula von der Leyen nista ujela, ne vem, mi je pa malce dišalo po tem, da išče socialistko, ki bi pokrila tisto luknjo, omenjeno od prej, in da bi lahko komisarka postala Tanja Fajon. A na koncu je očitno Golob vztrajal, da bo komisar iz vrst njegove stranke, kar je razumljivo. Bomo videli, kaj bo, a ne pričakujem več dodatnih pretresov."

Ste vidni član SLS, tudi vodili ste stranko. Razmere v stranki so burne, potem ko je bil kandidat na EU volitvah Peter Gregorčič kritičen do vodstva in Marka Balažica. V soboto imate klavzuro stranke, na čigavi strani ste? Ne bo SLS spet potegnil "ta kratko"?

"SLS je že potegnil ta kratko. Izgubili smo mandat, dobili sicer lep rezultat, v veliki meri tudi na račun Gregorčiča, da pa je, potem ko ni bil izvoljen, tako rekoč naslednji dan zaril nož v hrbet predsedniku, veliko pove o človeku. Zame je nesprejemljivo in podcenjujoče njegovo stališče, da SLS ni zanj naredila nič in da je bila stranka zanj bolj ovira kot kaj drugega. Daleč od tega. Imam izkušnje z volitvami, dvakrat smo mandat dobili s sodelovanjem. Na IO po volitvah sem rekel, da bi bil super zadovoljen, da bi oba skupaj z ostalimi skupaj gradila naprej to zgodbo. Gregorčič je dobil bianco karto Balažica, ki ga je postavil na prvo mesto na listo kot spretnega retorika in je dobil dober rezultat, ker pa mu je potem zaril nož v hrbet, je kakršnokoli razmišljanje, da bi ga zdaj jaz podprl, od tistega trenutka mimo."

Franc Bogovič: "Z aktualno koalicijo je veliko nezadovoljstva v krogu podjetnikov, obrtnikov, gospodarstvenikov, kmetov, hkrati je pa tudi jedro, ki ne bi šlo kar v naročje SDS."
Andrej Petelinšek

IO SLS je Gregorčiča, nosilca liste na EU volitvah, povabil v stranko. Če se ne bo včlanil, se mu vrata zaprejo? 

"V statutu imamo zapisano, da lahko za predsednika kandidira nekdo, ki je že šest mesecev član stranke. On je bil tudi v kampanji o tem povprašan, izzvan, ampak se ni včlanil."

Torej ni iskreno SLS-ov?

"Nimam razloga, da bi kaj govoril proti njemu. Ko pa vidim obnašanje, kot je oblatil Balažica in ga medijsko stiskal v kot do onemoglosti, je to nekorektno. Nisem eden tistih, ki meni, da so v politiki dovoljena vsa sredstva za dosego cilja. Pri Gregorčiču pa vidim prav to, kot se reče 'preko mrtvih za dosego cilja', in mislim, da ima ta svet že danes preveč takih ljudi na vodilnih mestih in ni treba, da je še v SLS tako."

Greste na klavzuro, kaj pričakujete?

"Grem, ker sem povabljen. Pričakujem iskreno razpravo. Mnogo je zagotovo tudi takih, ki vidijo v Gregorčiču potencial. Še enkrat, škoda, da ga ne združita in ne delata z roko v roki, kot sta delala devet mesecev pred volitvami, ko je bil naš vodilni kandidat in se je vedelo, da delamo za njega.

Med odbori so različni pogledi, ki se bodo razčistili. Vprašanje ni le, ali Gregorčič, ampak tudi, kakšna bo usoda Balažica. Pričakujem širšo razpravo, kako naprej, in pa debato, ki je bila tudi pred EU-volitvami: ali se povezovati z drugimi strankami za parlamentarne volitve."

Na desni se nekaj dogaja, Anže Logar ima Platformo sodelovanja, predsednik državnega sveta Marko Lotrič šahira. Mislite, da je to model za prevzem oblasti oziroma da se levoliberalni pol premaga s povezovanjem na desni ali z različnimi novimi akterji?

"Z aktualno koalicijo je veliko nezadovoljstva v krogu podjetnikov, obrtnikov, gospodarstvenikov, kmetov, hkrati je pa tudi jedro, ki ne bi šlo kar v naročje SDS. Najbrž je na desni sredini prostor, da se nekaj ustvari. Če bo vsak zase srečo lovil, je bo zelo malo, če bi se pa znali povezati, je več možnosti. Pa ne govorim kar o združevanju strank, ampak o pristopu za volitve."

Franc Bogovič: "Nisem eden tistih, ki meni, da so v politiki dovoljena vsa sredstva za dosego cilja. Pri Gregorčiču pa ravno to vidim, kot se reče 'preko mrtvih za dosego cilja', in mislim, da ima ta svet že danes preveč takih ljudi na vodilnih mestih in ni treba da je še v SLS tako."
Andrej Petelinšek

Poznani niste le kot politik, ampak tudi kot sadjar. Smo sredi vrhunca sadjarske sezone, ujeli smo vas sredi velikega dela, obiranja pridelka. Kakšna je sezona za šefa sadovnjaka, ta pogovor nastaja zvečer, ker ste bili ves dan med jabolki ...

"Haha. Sezona je odlična, imamo 2,5 hektarja velik sadovnjak, v katerem bo med 150 in 160 tonami jabolk, od tega 90 odstotkov prve kvalitete. Za primerjavo, lani nam je pozeba pobrala praktično vse, tako da je bilo le enajst ton pridelka. A tudi to leto je bilo zahtevno, od tega, da je bilo na začetku leta neko jutro skoraj minus dve stopinji Celzija, potem suša, ampak imamo v nasadu tudi namakanje. Tista pozeba ni naredila škode, dela je bilo ogromno, tudi padavin spomladi veliko, zato je bilo treba narediti kvalitetno zaščito. Na koncu je po nekaj letih katastrof sezona res odlična."

Franc Bogovič: "Na klavzuri SLS pričakujem širšo razpravo, kako naprej, in pa debato, ki je bila tudi pred EU-volitvami, ali se povezovati z drugimi strankami za parlamentarne volitve."
Foto: Robert Balen

Vedno ste povedali, da pri delu doma res uživate, po dolgih letih politike na najvišji ravni verjetno še bolj ...

"Odlično se počutim, zelo rad sem doma v krogu domačih, tudi za obiranje poskrbi v veliki meri družina, štirje vnuki pa so veseli, ker je deda doma. Desetletna izkušnja je bila dobra, zelo hvaležen sem, veliko sem se naučil in na področjih kmetijstva, okolja, energetike, jedrske energije pustil pečat. Nekateri me še kličejo, vabila dobivam predvsem iz tujine, v Sloveniji nisem tako zaželen. Če imaš doma dovolj dela in če uspeš skozi leta vse tako zbalansirati, da imaš ob zaključku politične kariere še družino, ki se ima rada in je rada skupaj, je prav lepo biti doma."

Politiki in funkcijam ste dokončno rekli srečno?

"Nisem, ampak nimam želje riniti se v prve vrste in se izpostavljati."

Franc Bogovič: "Če imaš doma dovolj dela in če uspeš skozi leta vse tako zbalansirati, da imaš ob zaključku politične kariere še družino, ki se ima rada in je rada skupaj, je prav lepo biti doma."
robert Balen
Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta