(INTERVJU) Julio Laporta: Če je cena predobra, da bi bila resnična, potem verjetno gre za ponaredek

Vida Božičko
03.07.2021 06:00
Z direktorjem za komuniciranje v Uradu Evropske unije za intelektualno lastnino o tem, kako prepoznati ponaredke.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Julio Laporta: "Intelektualna lastnina je eden najdragocenejših evropskih dosežkov in ključni element našega gospodarstva." 
Osebni arhiv

Kako lahko prepoznamo ponarejen izdelek?

"Potrošniki težko ločijo med originalnim in ponarejenim blagom, zlasti pri spletnem nakupovanju. Ponarejevalci postajajo vse boljši v prilagajanju in oponašanju originalov, vse bolj spretni pa so tudi pri privabljanju kupcev. A najočitnejši in prvi znak je cena. Če je cena predobra, da bi bila resnična, potem verjetno gre za ponaredek. Tudi embalaža je lahko eden od pokazateljev, da je izdelek ponarejen. Lažni izdelki imajo tako na embalažah kot na oglasih pogosto slovnične napake, zato je tudi to eden od pokazateljev."

Kaj moramo pred nakupom preveriti? Kako naj se prepričamo, da izdelek ni ponarejen?

"Potrošnikom pri nakupovanju preko spleta svetujemo, da vedno uporabljajo zaupanja vredne prodajalce, najdejo varna spletna mesta, preverijo nedavne ocene, poiščejo zanesljive načine plačila, hkrati pa naj bodo pozorni na vse, kar se zdi sumljivo."

Pretežno govorimo o spletnih prevarah, je torej ponaredkov v fizičnih trgovinah manj?

"Zagotovo jih težje prepoznamo na spletu in na spletu jih je zato tudi več. Splet prav tako ponuja več možnosti, kako do potrošnika sploh priti."

Kaj lahko potrošnik stori, ko ugotovi, da je bil ob nakupu zaveden in da je njegov izdelek ponarejen?

"Priporočam, da se najprej obrne na nacionalno združenje potrošnikov. Ta združenja mu bodo svetovala in pomagala pri sprejemanju potrebnih ukrepov."

Zakaj pa so ponarejeni izdelki sploh problematični?

"Nizka cena je običajno tista, ki potrošnike prepriča, da se odločijo za ponaredek, a treba se je zavedati, da lahko ponaredki resno ogrožajo zdravje in varnost, saj ti izdelki običajno niso v skladu s standardi kakovosti in varnosti. Lahko vsebujejo nevarne sestavine ali sestavne dele in lahko povzročijo okoljsko škodo. Ponarejanje pa povzroča tudi veliko škodo v gospodarstvu, zlasti malim in srednjim podjetjem. Intelektualna lastnina je eden najdragocenejših evropskih dosežkov in ključni element našega gospodarstva."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta