(INTERVJU) Matej Tonin: "Tudi doma nisi zadovoljen z vsem, kar naredi tvoj partner, in podobno je v koaliciji"

Žana Vertačnik
27.11.2020 06:30
Predsednik NSi, ki mu je stranka z zaključkom kongresa včeraj namenila drugi mandat, o odnosih v vladi Janeza Janše, o razlogih za neuspešno spopadanje z drugim valom epidemije in o nujnosti izdatkov za obrambo.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Matej Tonin, novoizvoljeni predsednik koalicijske partnerice NSi: "Koalicija je kot družina, v kateri so ne le različna mnenja, ampak tudi nasprotujoča si."
Robert Balen

Temeljna zaveza zadnjega programskega kongresa je bila pot v sredino. Koliko ste s te poti skrenili s sodelovanjem z Janezom Janšo? V katero smer peljete NSi v drugem mandatu?

"NSi je sredina in to razumemo v programskem smislu, medtem ko številni to razumejo v odnosu do nekoga. V Sloveniji je lahko odnos do polpretekle zgodovine, ekonomije ali do česa drugega. Te delitve zavračamo in se pozicioniramo na sredino glede na naše vrednote. Mi smo za samostojno Slovenijo, za Slovenijo v Evropi in gradimo na vrednotah zahodnoevropske civilizacije. Vse te tri stvari so po raziskavah središčne vrednote slovenske družbe. Stranka, ki jih zagovarja, ne more biti drugega kot sredina. Pozicionirali smo se v vsebinskem smislu in se nikamor nismo premaknili. Te vrednote bomo zagovarjali v vsaki vladi, v kateri bomo sodelovali. V mojem prvem mandatu smo delali na krepitvi programa in prenovi lokalnih odborov, v drugem pa želimo nadgraditi kadrovski potencial stranke, da bodo naši ljudje lahko prevzemali najodgovornejše naloge v tej državi. Tako bo NSi po naslednjih volitvah pripravljena za vodenje države."

Delo vlade zaznamuje reševanje epidemiološke situacije in ne gre si metati peska v oči, da ste se z drugim valom spopadli bistveno slabše kot s prvim. Krivda se vali na ljudi, opozicijo, tudi medije. Ampak odločitve na koncu dneva sprejme vlada.

"Odločitve prav gotovo sprejema vlada. Na koncu dneva pa je vse v rokah državljanov, ali bodo ukrepe spoštovali ali ne. Slovenija je ena sama, skupaj smo v tem čolnu, in če vsak naredi, kar lahko, potem lahko pričakujemo rezultate. Uspeh je, če vlada in državljani delajo z roko v roki, neuspeh pa, če delamo eden mimo drugega. Vlada ni naredila vsega idealno, prav gotovo smo naredili tudi kakšno napako, gre pač za izjemne okoliščine. Verjamem, da se večina ljudi obnaša odgovorno, je pa majhen delež tistih, ki se na vse skupaj požvižgajo. Morda je to razlog, da ukrepi, ki so primerljivi z drugimi evropskimi državami, ne dajejo želenih rezultatov."

Ne moremo mimo potez premierja Janeza Janše, od katerih ste se distancirali tudi vi. Nazadnje so to bili tviti o ameriških volitvah, pismo vrhu EU. Koliko je na mestu, da koalicijski partnerji enostavno dvignete roke in se tako odrešite odgovornosti?

"Koalicija je kot družina, v kateri so ne le različna mnenja, ampak tudi nasprotujoča si. Tudi doma nisi zadovoljen z vsem, kar naredi tvoj partner, in podobno je v koaliciji. Na koncu pa se moraš vprašati, ali je vredno razbijati koalicijo sredi najhujše preizkušnje v zgodovini samostojne Slovenije. V prvi vrsti je NSi odgovorna ljudem, ki od nas pričakujejo konkretne rezultate. Če bi se mi odločili in rekli, da je dovolj in da zapuščamo to koalicijo, pa je moje prvo vprašanje, kaj je druga možnost? V tej sestavi parlamenta druge in boljše možnosti ne vidim, predčasne volitve pa bi pomenile šest mesecev prostega pada."

Torej so vaši glasovi iz kombinatorik Koalicije ustavnega loka popolnoma izključeni?

"Seveda. Zelo jasno sem povedal, da v pandemiji ni časa za politično preračunavanje in politično nestabilnost. Zdaj potrebujemo operativno vlado, ki se bo resno soočila z velikimi izzivi. Se mi pa zdi, da si marsikdo v opoziciji ne predstavlja, kako je delovati v teh okoliščinah. Verjamete mi lahko, da ni prav nič 'kul'."

Kakšno pa je vzdušje v Evropski ljudski stranki, kaj pravi Donald Tusk o potezah slovenskega premierja?

"Z Donaldom Tuskom sva v zadnjem obdobju precej govorila in strinjava se, da je spoštovanje vladavine prava temelj Evropske ljudske stranke in vseh njenih članic. Ima pa predsednik vlade prav, ko pravi, da končna odločitev glede kršitev vladavine prava ne more biti politična, ampak stvar sodišča."

Kot obrambni minister imate zaradi zakona o vojaških investicijah odprto fronto z Levico. Če bo parlament odločil, da bi bila njihova referendumska pobuda ustavno nedopustna, se bodo obrnili na ustavno sodišče.

"Slovenija je suverena država in vzdrževati moramo vse ključne podsisteme družbe. Iz ustave jasno izhaja, da imamo obrambne sile, ki so dolžne poskrbeti za varnost in obrambo domovine. V zadnjih letih negativne ocene pravijo, da tega niso sposobne. Moja dolžnost je, da to spremenim. In vsem, ki premorejo kanček državotvornosti, so stvari jasne. Glavni očitek je, da sedaj ni primeren čas. V zadnjem desetletju smo imeli obdobje težke gospodarske krize in izjemne gospodarske rasti, pa čas ni bil nikoli primeren. Sedaj ni primeren, ampak skrajni in nujni čas, da stvari premaknemo. Drugače vojske ne bomo več imeli, razpadla bo pred našimi očmi. Ta vlada je namenila 2,5 milijarde evrov za pakete pomoči ljudem in gospodarstvu. Samo v naslednjem letu zdravstvu namenjamo dodatnih 350 milijonov evrov. Številka 780 milijonov v naslednjih šestih letih se morda zdi visoka. Gre pa za dodatnih 50 do 80 milijonov evrov na leto, celotni izdatki za investicije v našo varnost pa znašajo en odstotek proračuna naše države. To ne more biti preveč. Evropa bo morala poskrbeti za svojo varnost, na kar nas opominjajo nedavni teroristični napadi in razmere v naši neposredni soseščini."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta