(INTERVJU) Milan Kuster: Na naše inženirje smo lahko ponosni

Urban Červek Urban Červek
23.04.2019 18:47

Podjetje Lunos je s svojimi sistemi za prezračevanje očitno našlo tržno nišo. Gre za nemško podjetje, a se je preboj zgodil v sodelovanju s slovenskimi partnerji.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Milan Kuster, lastnik in direktor podjetja Lunos Slovenija
Andrej Petelinšek

Milan Kuster v Mariboru ni neznano ime. Med drugim je kandidiral za župana, spomnimo se ga tudi iz časov velike gospodarske krize pred desetletjem, ko je poskušal v promet spraviti nasedli Konstruktorjev gradbeni projekt na Taboru. Takrat so v enem mesecu prodali vseh 82 stanovanj v prvem stolpiču Mariborske metropole. Poleg vprašanj o Lunosu se v pogovoru s Kusterjem, gradbenikom po stroki, nismo mogli izogniti razmeram na slovenskem in mariborskem gradbenem trgu.
Lunos Slovenija deluje od leta 2010, vendar je matično nemško podjetje precej starejše?
"Tako je, letos je nemški Lunos zaznamoval šestdesetletnico delovanja, so pravzaprav začetniki branže decentraliziranih sistemov za prezračevanje. Je pa treba povedati, da je imelo nemško podjetje leta 2009 le štiri milijone evrov prometa in so celo razmišljali, ali sploh še vztrajati. V sodelovanju s slovensko ekipo smo nato razvili element e2, ki je postal najbolj prodajan element na svetu. Posledica našega sodelovanja je, da ima danes nemški Lunos preko 100 milijonov evrov prometa in je vodilno podjetje v branži na svetu. V Sloveniji pa nismo le zastopniki, ampak samostojno podjetje s permanentno pravico uporabe zaščitenega imena Lunos in zastopstvom za celoten Balkan. Kot lastnik in direktor slovenskega Lunosa sem hkrati še član upravnega odbora nemškega Lunosa, odgovoren za mednarodna zastopstva, ki jih je sedaj že 36. Slovenci ne smemo biti preskromni. Pravzaprav smo Nemce popeljali na pravo pot. Še danes sodelujemo pri razvoju in poslovnem modelu."
Kako veliko je slovensko podjetje?
"Zaposlenih je 37 ljudi, 17 jih je v operativi, to je prodaji, razvoju in projektiranju, ter približno 20 v montaži. Trenutno delamo dnevno na desetih lokacijah po Sloveniji naenkrat. Na leto vgradimo približno 3000 prezračevalnih sistemov, v Sloveniji pa imamo 85-odstotni tržni delež."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta