(INTERVJU) Nova predsednica Desusa Aleksandra Pivec: Udarci so bili prenizki

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
19.01.2020 22:33

Z novo predsednico stranke Desus o zavezah, razklanosti stranke in koalicijski zasedbi, ki jo po burnem kongresnem dogajanju očitno čaka iskanje novega obrambnega ministra.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Aleksandra Pivec je v soboto slavila zmago v boju za predsednico Desusa. Sedaj jo čaka težko delo v stranki in vladi. 
Robert Balen

Način vodenja, s katerim ni mogoče doseči preboja, so očitali gospodu Karlu Erjavcu. Kako bo ta zasuk uspel vam?
"Stranka mora začeti delovati veliko bolj odprto, bolj dovzetna mora biti za sposobne ljudi z znanjem, izkušnjami in energijo, ki želijo prispevati k vodenju stranke, oblikovanju vsebin. Veliko bolj proaktivni moramo biti, da se za te cilje in vsebine zavzemamo na različnih nivojih, sodelovati moramo z različnimi nevladnimi organizacijami. Sodelovanje s sindikatom upokojencev in drugimi civilnimi iniciativami, ki se zavzemajo za vprašanja starejše generacije, se mi je zdelo preslabo. Nismo bili tudi dosledni niti pri potegovanju za ministrske položaje. Morali bi prevzeti odgovornost in se potegovati za resorje, ki ključno vplivajo na to, da lažje dosežemo svoje cilje, to je ministrstvo za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, morda tudi ministrstvo za zdravje. Sta težja resorja, ampak moramo biti kadrovsko pripravljeni, da v prihodnjih vladah posežemo po teh položajih. Tudi sodelovanje med vodstvi stranke, ministri v vladi in poslansko skupino mora biti konkretnejše, intenzivnejše, in potem se moramo zavzemati za spoštovanje programa in zavezanost, da vsaj nekaj ciljev v vsakokratni vladi izpolnimo."
Stranka je na kongresu delovala razklano, nesoglasja so bila močno vezana na boj za predsedniško mesto. Kakšno je vzdušje v stranki?
"Ta nesoglasja niso bila dobra, to je nekaj, kar stranki škodi. Jasno sem povedala ob kandidaturi, da ne želim spopada, ampak ljudem ponuditi možnost demokratične izbire. Šlo je predaleč, boji so bili preveliki, udarci pa prenizko pod pasom. In to je na neki način razdvojilo članstvo v stranki. Jaz si tega ne želim, ampak bi rada, da se stranka znova konsolidira, postane enotna. Zgolj takšni bomo lahko močnejši in dali občutek, da smo stranka, ki si zasluži zaupanje in lahko zraste, postane močnejša in dobi večjo moč na političnem parketu."
Kako pa konkretno vidite sodelovanje z vodjo poslanske skupine Francem Juršo, ki je zelo jasno izrazil podporo gospodu Erjavcu?
"Nisem zamerljiv človek, na volitvah je vedno tako, da se ljudje odločimo nekomu izraziti svojo podporo. Gospodu Jurši tega ne zamerim, kot sem rekla, po volitvah je nov dan. Želim se pogovoriti z vsemi poslanci poslanske skupine, jim ponuditi roko sodelovanja. Če so jo pripravljeni sprejeti, ne mislim nobenih zadev spreminjati, ampak zgolj bolj intenzivno in zavzeto sodelovati. Če bi oni želeli drugače in bi v sodelovanju z mano videli problem, se bomo pogovarjali naknadno. Če gospod Jurša ne bi želel biti vodja poslanske skupine, bi iskali drugo rešitev, z moje strani pa te težave ni. Bi si pa želela čim prej opraviti pogovor z gospodom Polnarjem, ker moramo najti način za boljše sodelovanje s poslansko skupino in njegovo pripravljenost na sprejemanje kompromisov. Moramo delovati bolj enotno, če želimo biti stabilen partner v vladi in pri svojih odločitvah to izkazovati. Ne glede na to, da ima najbrž vsak poslanec svoje mnenje, moramo biti pripravljeni na kompromise. Če vsak od petih izrazi svoje mnenje, bomo težko zanesljiv in konstruktiven partner v koaliciji."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta