(INTERVJU) Odvetnik Vouk: Zakaj v Avstriji zaostritve gredo skozi, v Sloveniji pa ne

Tomaž Ranc
10.11.2021 06:00

Celovški odvetnik Rudi Vouk ne pričakuje, da bi avstrijsko ustavno sodišče po ponedeljkovi zaostritvi ukrepov razveljavilo uveljavljeni pogoj PC v javnem življenju. "V Avstriji so že takoj po izbruhu epidemije, takrat celo že soglasno, ustvarili zakonsko podlago za ukrepe, potem je ustavno sodišče to že nekajkrat grajalo in določilo detajle in so zakon še nekajkrat popravili, sedaj lahko minister za zdravje ukrepa tudi z odloki," pravi Rudi Vouk

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

V Avstriji daje epidemiološki zakon ministru, pristojnemu za zdravje, Wolfgangu Muecksteinu (desno), določene kompetence, ob splošni zdravstveni nevarnosti je upravičen odrediti tudi določene prepovedi.

Reuters

V Avstriji od ponedeljka za dostop do večine področij javnega življenja velja pravilo PC, kar pomeni, da so storitve, kot so obisk gostinskih lokalov, frizerjev, bivanje v hotelih, obisk kulturnih in športnih ustanov, prireditev z več kot 25 osebami, na voljo le tistim, ki so covid-19 preboleli ali so proti njemu cepljeni. Testiranje ne zadošča več. V celovški odvetniški pisarni Grilc-Škof-Vouk se pogosto srečujejo s pravnima ureditvama obeh držav, zato smo o tem, kako v Avstriji pravno regulirajo ukrepe, vprašali odvetnika Rudija Vouka.

Kako to, da so v Avstriji takšne zaostritve mogoče, v Sloveniji pa kljub katastrofalni epidemiološki sliki ne? Spomnimo se samo padle odločitve o obveznem pogoju PC v državnih organih ...

"Tudi naša ureditev bo zagotovo prišla pred ustavno sodišče, zaenkrat je to samo uredba ministra za zdravje na osnovi zakonskih dovoljenj, ki jih ima. Ustavno sodišče verjetno ne bo imelo pomislekov, čeprav pritožbe gotovo bodo, ampak izhajam iz tega, da bodo zavrnjene, ker je ta ureditev kratkomalo stvarno utemeljena. Edino vprašanje, za katero tukaj gre, je, ali je nekaj stvarno utemeljeno ali ni stvarno utemeljeno. Alternativa bi bila, da bi imeli spet lockdown za vse, kar pa je bolj oster in hujši poseg v temeljne pravice kot pa to, kar imamo zdaj, kar je 'parcialni lockdown' za tiste, ki niso cepljeni. Narediti to razliko med cepljenimi in necepljenimi je po mojem stvarno utemeljeno, ker so pač osebe, ki so cepljene, manj kužne in je manjša nevarnost, da zbolijo. Pri ustavnem sodišču bi to prav gotovo vzdržalo presojo. Sploh če pomislimo, da je Evropsko sodišče za človekove pravice reklo, da bi bilo dopustno celo določilo, ki predpisuje, da se morajo vsi cepiti."

Odvetnik Rudi Vouk: "Alternativa sedanji zaostritvi bi bila, da bi imeli spet lockdown za vse, kar pa je bolj oster in hujši poseg v temeljne pravice kot pa to, kar imamo zdaj." 

Andrej Petelinšek

Kako je s sprejemanjem predpisov v Avstriji - kateri ima formalno največjo moč?

"V Avstriji je pravna konstrukcija dejansko takšna, da imamo epidemiološki zakon, ki daje ministru, pristojnemu za zdravje, določene kompetence. In v primeru, da gre za splošno zdravstveno nevarnost, je upravičen odrediti tudi določene prepovedi. Na isti zakonski osnovi je v preteklosti že dvakrat ali trikrat odredil lockdown, kar je bistveno hujši poseg kot pa to, če se samo odredi samo nek delni lockdown za osebe, ki niso cepljene. To je zame absolutna jasna in logična argumentacija."

V Sloveniji je bilo večkrat poudarjeno, da bi morali epidemijo obvladovati z zakoni, ne z odloki. Ustavno sodišče je začasno zadržalo že odlok, ki je določil obvezno uporabo pogoja PC v državni upravi, kaj manjka po vašem mnenju?

"Nisem preverjal slovenske ureditve, ampak verjetno manjka zakonska podlaga. Gre za posege v temeljne pravice, ki so v ustavnem rangu, zato mora v istem rangu biti tudi dovoljenje za takšen poseg. V Avstriji so ustrezen zakon z dovoljenji za zdravstvenega ministra sklenili v ustavnem rangu. Ker če z odlokom posegaš v temeljne pravice, je kočljivo, če ni ustrezne zakonske podlage. V Avstriji so že takoj po izbruhu epidemije, takrat celo že soglasno, ustvarili zakonsko podlago, potem je ustavno sodišče to že nekajkrat grajalo in določilo detajle in so zakon še nekajkrat popravili. Ampak zakonska podlaga je v zakonu o epidemijah jasna in ministru daje pravico, da ureja tudi z odloki oziroma uredbami. Če v Sloveniji manjka zakonska podlaga, je problem v tem, da slovenski državni zbor še ni sprejel ustreznega zakona."

V Avstriji so že takoj po izbruhu epidemije ustvarili zakonsko podlago za strožje ukrepe, potem je ustavno sodišče to nekajkrat grajalo in določilo detajle in so zakon še nekajkrat popravili. 

Reuters

V ZDA pa imajo odlok z zakonsko močjo, ki je za uslužbence zvezne državne uprave določil obveznost pogoja PC in ga je sprejel predsednik Biden ...

"Da, ampak pravni red ZDA se z našimi ne more primerjati, ker ameriški predsednik ima bistveno več izvršne moči kot pri nas, kjer je glavni akter parlament, ki mora tako v Avstriji kot Sloveniji opraviti svoje naloge."

Torej v Avstriji ob včerajšnji zaostritvi ni večjih pomislekov ali nasprotovanj? Nasprotno, vrste za cepljenje so še daljše.

"Racionalna podlaga je in tudi stvarno utemeljen cilj tega ukrepa, to je razlikovanje med cepljenimi in necepljenimi ima stvarno podlago, tako da bo ta odločitev vzdržala presoje. Nasprotovanje pa seveda je, pri Svobodnjaški stranki in gospodu Kicklu, recimo, ampak z neracionalnimi argumenti, podobno kot jih je imel nekdanji ameriški predsednik Trump. Vsi imamo svobodno mnenje, ampak to, če nekdo priporoča neka zdravila, ki so mišljena za konje, mislim, da je že na meji ogrožanja javne varnosti."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta