Inženirka leta 2019: Inženirke še vedno prepogosto "nevidne"

Jelka Zupanič
07.01.2020 15:42

Za dober zgled dekletom, da bi tudi same postale inženirke, je tudi letošnjih deset nominirank, so prepričani v Mediadi, kjer z izborom inženirke leta širijo glas o njihovem prispevku k razvoju tehnologije in napredka.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Prva inženirka leta Dora Domajnko se je lani pohvalila, da opravlja svoj sanjski poklic, danes bo dobila naslednico.
BOBO

Slovenija je lani dobila svojo prvo inženirko leta, Doro Domajnko, takrat 27-letno razvojno inženirko v RLS merilna tehnika iz Komende in bodočo doktorico elektrotehnike. A že danes bomo spoznali njeno naslednico. Inženirko leta 2019. Kateri od tokratnih nominirank bosta v Cankarjevem domu segla v roko ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti Ksenija Klampfer in minister za izobraževanje, znanost in šport Jernej Pikalo, je še skrivnost. Med desetimi nominirankami so tudi letos inženirke, katerih delo v svojih delovnih okoljih cenijo. Z nominacijo za inženirko leta so jim priznali še, da stavijo nanje, saj so v svetu inženirstva izjemne, ker znajo v sodelovanju s kolektivom deliti znanje in uspeh.

Inženirstvo za nominiranke zmeraj znova izziv

V Mariboru, natančneje na Fakulteti za elektrotehniko, računalništvo in informatiko pri mariborski univerzi, so ponosni na inženirko Aido Kamišalić Latifić. Ve, da ti znanja ne more nihče vzeti, tudi ko v iniciativi Dame za informatiko razbija stereotipe o moških poklicih, saj "lahko s trdim delom in vztrajnostjo vsak postane inženir". Doktorica računalništva in informatike je raziskovalka in predavateljica in se zdaj kot članica laboratorija za podatkovne tehnologije ukvarja predvsem s podatki. Za Ano Robnik iz kranjskega Iskratela je inženirstvo poslanstvo, saj "inženirji delamo svet boljši". Iskratelovo svetovalko za telekomunikacije in skrbnico raziskovalnih projektov je delo z inženirji naučilo, da postavlja svoje matematično znanje v širši kontekst, ko prepoznava probleme in išče najboljše rešitve zanje.
Da bo mogoče prav ona inženirka leta 2019, ker dela dobro in odgovorno, meni inženirka gradbeništva Barbara Bukvič. V ljubljanskem IBE, največji neodvisni inženirsko-svetovalni družbi v Sloveniji s 160 zaposlenimi, s sodelavci v zadnjih desetih letih pripravlja predvsem projektno dokumentacijo za transformatorske postaje in projekte gradbenih konstrukcij za Nuklearno elektrarno Krško. Tudi doktorica strojništva Eneja Osterman, vodja projektov za energetske rešitve v podjetju Interenergo, d.o.o., s sedežem v Ljubljani, se "ne ustraši izzivov, saj inženirstvo so izzivi", ko skrbi za prenos energetskih rešitev za zmanjšanje rabe energije v prakso.

Njihove zgodbe kličejo po posnemanju

Laskavi naziv bo dobila tista med desetimi inženirkami, ki lahko po mnenju izbornih komisij z zgledom navduši največ mladih deklet, da bodo segala po zvezdah prav v tehničnih poklicih. Vse nominiranke dosegajo svoje svetle kariere v pretežno moškem svetu. In ne poudarjajo ženskosti, ker ni potrebe. Zgodbe, ki jih pripovedujejo, pa kličejo po posnemanju. Njihovo delo ni vredno le občudovanja, ampak so ga bodočim inženirkam predstavile kot zanimivo hlepenje po vedno novem znanju in trdem delu, ki prinaša rezultate, osebno zadovoljstvo, družbi pa napredek. V svetu inženirk si tešijo tudi radovednost in večno željo, da bi skupaj s kolegi našli pot do boljšega, bolj praktičnega, bolj koristnega, bolj človeku in naravi prijaznega in uporabnega izdelka. In rešitve, ki bodo slutnje spremenile v odgovore.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta