Iskanje študentske sobe: Ponudnike skrbijo plačila in tudi odnosi

Žana Vertačnik Žana Vertačnik
05.08.2019 17:26

Iskali smo študentsko sobo v Mariboru, naleteli tudi na visoke varščine in brezkompromisne prepovedi vselitve s hišnimi ljubljenčki.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ponudniki so ob klicu zgovorni in radi povedo o prednostih stanovanja, želijo si, da bi se čim prej srečali na ogledu in se nato vselili.
Andrej Petelinšek

Brskanje za prostimi kapacitetami za začasno domovanje v študijskih središčih ni v pogonu samo poleti, je pa takrat gotovo velika gneča v vrsti. Tisti, ki na listi za študentske domove padejo proti dnu ali v izbor sploh ne pridejo, se zatečejo k iskanju sob ali kar postelj pri zasebnikih. Ob poplavi ponudb na družbenih omrežjih in raznih spletnih straneh ni treba prav dolgo iskati, se je pa pred ogledom teže dokopati do vseh informacij, ki jih potrebuje študent, zlasti nekdo, ki se v jesenskih mesecih seli v novo, tuje okolje.
Varščine so redna praksa
Začetek avgusta se zdi primeren čas za iskanje, a ko smo opravili nekaj telefonskih klicev, smo ugotovili, da moraš biti hiter, se na objavljene oglase odzivati takoj in izpolnjevati različne pogoje, da si sploh primeren kandidat za vselitev. "Vse imamo že zasedeno, potrebujemo samo še enega fanta," nas je zavrnil prvi sogovornik, ki v središču mesta ponuja dve dvoposteljni sobi po ceni 120 evrov na osebo, brez stroškov, ti se obračunavajo po porabi in znašajo okoli 50 evrov. Iskanje smo nadaljevali, višine najemnin se gibljejo v podobnem rangu, prav tako tudi skopost z informacijami v oglasih, a ponudniki so ob klicu zgovorni in radi povedo o prednostih stanovanja, želijo si, da bi se čim prej srečali na ogledu in se nato vselili. V centru Maribora tako najemodajalec ponuja več postelj v "komfortno opremljenem stanovanju", kot je navedeno v oglasu; gre za dvoposteljne sobe po ceni 130 evrov na osebo. Zahteva tudi plačilo varščine v višini ene najemnine, kar je praksa pri večini, saj da se tako zavarujejo pred nenadnimi izselitvami, ki niso v skladu z dogovorjenim odpovednim rokom. Gredo pa še više, naslednji sogovornik ponuja enoposteljne sobe po ceni 200 evrov na osebo na območju Tabora, to je fiksna cena, ki vključuje tudi stroške, varščina pa znaša kar 300 evrov. V začetku torej študenta doleti skupno 500 evrov stroškov oziroma po besedah sogovornika tudi kakšen evro manj: "Če pripeljete kolegice in se skupaj vselite, je potem najemnina 190 evrov na osebo."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta