Italija podaljšala nadzor nad mejo s Slovenijo, nejevoljni zlasti v Gorici

Bojan Brezigar Bojan Brezigar
23.05.2024 10:40

Ljudje so nejevoljni še zlasti v Gorici, kjer tečejo priprave na Evropsko prestolnico kulture, katere glavna tematika bo povezana z odprto mejo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Tomaž Primožic/fpa

Vsi pozivi so bili zaman. Italija je podaljšala nadzor na meji s Slovenijo za nadaljnjih šest mesecev, do 18. decembra. Notranji minister Matteo Piantedosi je z odločitvijo seznanil slovenskega ministra Boštjana Poklukarja. Piantedosi se sklicuje na dejstvo, da je letos Italija predsedujoča Skupini G7, kar terja povečanje nadzora z namenom, da se prepreči prehod teroristov čez mejo. Italijanski mediji opozarjajo, da je tudi Slovenija pred kratkim podaljšala nadzor na mejah s Hrvaško in Madžarsko.

Novica je pričakovana, čeprav so krajevni dejavniki v Trstu in Gorici opozarjali na nesmiselnost teh ukrepov, ker so na mejnih prehodih v zadnjem času odkrili zelo majhno število beguncev v primerjavi z množičnimi prihodi v Italijo preko Sredozemskega morja. Policija, vojska in finančna straža na mejnih prehodih pa povzročajo zastoje v prometu, predvsem pa nelagodje ljudi, ki so se v zadnjih letih privadili schengenske odprte meje. Nejevoljni so zlasti v Gorici, kjer se pripravljajo na Evropsko prestolnico kulture, katere glavna tematika bo povezana z odprto mejo.

Minister Piantedosi je svojo odločitev olepšal s prijaznimi besedami. "Želimo doseči učinkovite rešitve, ki nam bodo omogočile povratek k prostemu in varnemu prehajanju meje. Naši strokovnjaki si za to prizadevajo, oblikovali smo model uspešnega sodelovanja in v kratkem bo spet skupno srečanje predstavnikov Italije, Hrvaške in Slovenije," piše v sporočilu, ki ga je objavilo italijansko notranje ministrstvo. Minister tudi poudarja, da bodo kar najbolj omejili vpliv ukrepa na prehajanje meje krajevnega prebivalstva in blaga. Ostaja pa dejstvo, da bodo ukrepi veljali še vse poletje, torej v času, ko je turistična sezona na vrhuncu in promet zelo gost. Skratka, kolone na mejnih prehodih bodo spet prizori našega vsakdana.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta