Iz sporne avstrijske klavnice je odšlo v Slovenijo okrog 80 ton mesa

Darja Kocbek Darja Kocbek
05.11.2019 12:23

Vodja veterinarske direkcije dežele Štajerske dr. Peter Wagner zagotavlja, da sporno meso ni nevarno za zdravje.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Iz avstrijske klavnice pri Lipnici je od 17. septembra 15 dobaviteljev iz Slovenije kupilo približno 80 ton mesa, je za Večer pojasnil vodja veterinarske direkcije dežele Štajerske dr. Peter Wagner.
Kolikšen je bil delež spornega mesa v celotni količini, ki so jo kupili slovenski dobavitelji, v njihovih obratih po njegovih besedah zdaj preverjajo pristojni slovenski organi. Avstrijski organi so ugotovili, da je bilo od 17. septembra v sporni klavnici kot neprimerno za uživanje označeno meso 17 od 7800 prašičev, ki so jih od takrat zaklali, in meso enega od približno 160 zaklanih glav govedi.
To so bile živali, pri katerih pred klanjem ni bilo ugotovljeno, da bi imele kakšno kužno bolezen ali bi imele bolezen, ki je prenosljiva na ljudi. Šele pri preverjanju mesa so bile ugotovljene spremembe, zaradi katerih je treba meso označiti kot neprimerno za uživanje. Kot takšno je recimo treba označiti meso, ki je preveč vodeno, zato ne izpolnjuje pričakovanj potrošnikov, nam je razložil dr. Peter Wagner.
To je bil po njegovih besedah v Avstriji razlog za odpoklic mesa in izdelkov iz sporne klavnice, ministrstvo za delo, socialne zadeve, zdravje in varstvo potrošnikov pa zanje ni izdalo javnega opozorila, da so nevarni za zdravje.

Slovenske prašičerejce skrbi padec zaupanja potrošnikov zaradi avstrijske afere

Slovenske prašičerejce skrbijo posledice afere s spornim mesom iz avstrijske klavnice pri Lipnici. Slovenska zveza prašičerejcev je zaradi tega že v petek kljub prazniku poslala ministrstvu za kmetijstvo dopis z zahtevo, da se za slovensko prašičje meso v skladu s sporazumom, ki so ga podpisali na kmetijskem sejmu Agra, čim prej začne uporabljati shema Izbrana kakovost Slovenije. Predsednik zveze Alojz Varga nam je pojasnil, da je to shemo, ki pomeni dodatne kontrole, treba čim prej začeti uporabljati, da ne bo prišlo do zmanjšanja porabe prašičjega mesa zaradi nezaupanja potrošnikov.
Sicer je slovensko prašičje meso zaradi manjše uporabe antibiotikov in škropiv nasploh med najbolj zdravimi v EU, še pojasnjuje Alojz Varga. Avstrija v marsičem velja za vzor, najnovejša afera pa je pokazala, da so tudi tam packi, ki jim je pomembnejši finančni rezultat kot varnost potrošnikov, je še pristavil. Nasploh je po Vargovih besedah v Sloveniji problem, da lahko tako rekoč vsakdo, ki ima denar, da si kupi hladilnik, postane trgovec z mesom.
Slovenska zveza prašičerejcev je v dopisu ministrstvo tudi spomnila na obljubo o objavi razpisa za povečanje samooskrbe s prašičjim mesom v Sloveniji. Na ministrstvu, s katerim v zadnjem času dobro sodeluje, so na enem od sestankov obljubili, da bo ta razpis objavljen januarja ali februarja prihodnje leto. Na odgovor ministrstva na najnovejši dopis, ki so ga poslali v petek, na zvezi prašičerejcev še čakajo.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta