Izdaja odločb: Centri za socialno delo imajo še vedno težave s sistemom

Tanja Fajnik Milakovič Tanja Fajnik Milakovič
07.02.2020 13:52

Občasne tehnične težave, ki se pojavljajo na zunanjih virih, naj po zagotovilih ministrstva ne bi vplivale na izplačilo socialnih transferjev. Dnevno centri navkljub vsemu izdajo 3000 odločb.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Težave z informacijskim sistemom vplivajo na odločanje o vseh pravicah iz javnih sredstev, tudi starševskih, torej materinskem in starševskem nadomestilu.
Andrej Petelinšek

Centri za socialno delo imajo še vedno občasne težave z informacijskim sistemom, na kar so opozarjali že pred dnevi. Zelo pogosto je že ves januar in tudi v februarju moten dostop do podatkov iz baz, s katerimi so povezani. Najpogosteje je moten dostop do podatkov Fursa, ti pa so ključni za izdajo vseh odločb.
Tako delavci v posameznem primeru odločajo dlje, kot bi sicer, in več časa preteče tudi do izdaje odločbe. Dokler pa ni izdana odločba, tudi ni mogoče izplačilo. Danes so direktorji centrov imeli interni sestanek na ministrstvu za delo o nastalih težava, po sestanku so z ministrstva sporočili: "Dnevno spremljamo dogajanje in se odzivamo glede na razmere. Naš ključni cilj pri razreševanju nastalih težav je, da prejemnice in prejemniki socialnih transferjev težav z informacijskih sistemom ne bi občutili. Glede na ukrepe, ki smo jih že sprejeli in jih še pripravljamo, ocenjujemo, da bodo pravice pravočasno priznane vsem vlagateljem. Kljub občasnim tehničnim težavam je število izdanih odločb na dan primerljivo z dnevi, ko informacijski sistem deluje nemoteno. V povprečju je na dan izdanih 3000 odločb, kar ne odstopa od povprečja. Ne glede na navedeno je ministrstvo v mesecu februarju in marcu podaljšalo obdobja za odločanja o pravicah iz javnih sredstev in starševskega varstva, s čimer se zagotavlja, da bodo vloge pravočasno obdelane."
Občasne tehnične težave, ki se pojavljajo na zunanjih virih, naj po njihovih zagotovilih ne bi vplivale na izplačilo socialnih transferjev. Ministrstvo je že podaljšalo obdobje za odločanje do otroškega dodatka in denarne socialne pomoči, poleg tega pa tudi določilo dodatni dan izplačila za upravičence do denarne socialne pomoči, ki bo v ponedeljek, 10. februarja. Redno izplačilo za otroški dodatek pa bo v četrtek, 13. februarja. Težave z informacijskim sistemom pa sicer vplivajo na odločanje o vseh pravicah iz javnih sredstev, tudi starševskih, torej materinskem in starševskem nadomestilu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta