Janez Doltar po hudih obtožbah odstopil s položaja, Mesec: "Naš skupni cilj mora biti prepoznavanje vseh oblik nasilja"

A.L., STA
14.12.2023 17:11

Vršilec dolžnosti direktorja urada vlade za narodnosti Janez Doltar je danes podal odstopno izjavo.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Minister Luka Mesec pričakuje, da bodo pristojni organi čim prej raziskali obtožbe.
Foto: Robert Balen

Generalna sekretarka vlade Barbara Kolenko Helbl je odstop sprejela, začel pa bo veljati 1. januarja prihodnje leto, so sporočili z urada vlade za komuniciranje.

Do odstopa prihaja po poročanju POP TV o anonimnih očitkih, ki naj bi jih zoper Doltarja uperile zaposlene na uradu. Očitajo mu nespodobna povabila, nepričakovane objeme v pisarni in neprimerno dotikanje na delovnem mestu.

Po poročanju medija so neprimerno komunikacijo in obnašanje Doltarja poleg zaposlenih opazili tudi v društvu Ključ, centru za boj proti trgovanju z ljudmi, kjer so sicer pred kratkim na vlado naslovili dopis, naj resno premisli, ali je Doltar primeren za vodenje urada.

Vlada je Doltarja imenovala za vršilca dolžnosti direktorja urada za narodnosti 31. maja, ko je s tega mesta razrešila Staneta Baluha. Položaj pa mu je s 1. decembrom podaljšala za največ tri mesece.

Mesec: "Spolno nasilje se v praksi prepogosto relativizira"

Še preden je novica o odstopu prišla v javnost, so z ministrstva za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti sporočili, da so bili seznanjeni z očitki o njegovem neprofesionalnem in neprimernem vedenju, poroča 24ur. "Od javnih funkcionarjev na kakršnemkoli položaju, še posebej pa na čelu ustanov, ki bi morale varovati pravice najbolj odrinjenih in marginaliziranih skupin, pričakujemo, da bodo svoje delo opravljali strokovno," so zapisali. 

Minister Luka Mesec pričakuje, da bodo pristojni organi čim prej raziskali obtožbe, ki so zelo resne, in se bodo razčistili dvomi o njegovi usposobljenosti za opravljanje dela vodje vladnega urada za narodnosti, še piše portal. "Ob tem poudarjam, da se spolno nasilje v praksi prepogosto relativizira in da se zmanjšuje njegov pomen. Pomembno je, da se zavedamo, da spolno nadlegovanje in nasilje ni zgolj posilstvo, ampak so to tudi neprimerne izjave in neprimerni dotiki. Naš skupni cilj mora biti – prepoznavanje vseh oblik nasilja, njegovo izkoreninjenje in zaščita žrtev."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta