Janez Janša: Ni še povsem jasno, ali se bo pouk jutri v šolah zares začel

M.R.
25.01.2021 12:52
Predsednik vlade do 16. ure pričakuje mnenje ministrstva za izobraževanje in Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) ter strokovne skupine.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Predsednik vlade Janez Janša
Robert Balen

"Ne vemo še, ali se bo pouk jutri res lahko fizično začel glede na novo odkrite seve angleškega virusa pri nas. Ne vemo, ali je v vseh regijah. Situacijo še preverjamo," je premier Janez Janša povedal v odgovoru na poslansko vprašanje poslanke Maše Kociper (SAB), ki je opozorila, da so otroci, ki se že tri mesece šolajo na daljavo, največje dolgoročne žrtve epidemije. Prav otroci so po njenih besedah tisti, ki plačujejo izjemno visoko ceno, da bi kot država zajezili virus in obvarovali naš zdravstveni sistem.

Spomnila je, da imamo v Sloveniji šole zaprte najdlje v Evropi. Predsednika vlade je povprašala, ali je vlada pri odločanju o zaprtju šol tehtala tudi vse dolgoročne posledice za otroke, za katere strokovnjaki pravijo, da jih še dolgo ne bo mogoče popraviti.

Janša pa je v odgovoru tudi povedal, da mu morajo ministrica za šolstvo, NIJZ in strokovna skupina do 16. ure sporočiti mnenje glede odpiranja šol in vrtcev z jutrišnjim dnem in tudi v katerih regijah. "Ker se je situacija od srede tudi regijsko spremenila in to ne na bolje," je povedal. "Vlada tehta vse to, ampak hierarhija vrednot v Sloveniji je zapisana v ustavo in tudi že dolgo znana. Najprej varujemo življenja, potem zdravje in potem vse ostale stvari. Postavljati to naknadno na glavo mislim, da ne gre, ne v poslanskih vprašanjih, ne v ravnanju," je zaključil. 

Še pred tem je poudaril, da je tveganje v Sloveniji večje, ker "se z virusom ne spopadamo enotno, tako kot v večini drugih držav". Pri tem je navedel podatek, da se je včeraj na družbenih omrežjih oblikovala skupina, približno tri tisoč učiteljev in vzgojiteljev, ki poziva proti testiranju. Testiranje je namreč obvezno za vse učitelje in vzgojitelje, ki bodo od jutri dalje delali v šolah. Janša pa dodaja, da ni mogoče preveriti, ali je vseh tri tisoč profilov učiteljev na omrežjih resničnih. 

"Pokažite mi pa eno državo v Evropi, ki ima takšno število okužb, kot jih imamo mi in ki bi imelo v tem času vse šole odprte," je pozval Janša. Ob tem je dejal, da so po večini v osrednjem delu Evrope šole zaprte, "čeprav imajo nekatere države tudi trikrat boljšo epidemiološko sliko". "In zdaj to poudarjanje, kako bodo otroci največje žrtve, največje žrtve so tisti, ki umrejo zaradi korone, kajne, in problem z okužbo med mlajšimi je, da se ta ne pokaže ali pa se pokaže relativno pozno, takrat, ko se potem ta virus z mlajših že prenese na starše in na stare starše in potem, ljudje umirajo," je še poudaril. 

Še včeraj je sicer Janša zatrjeval, da se bodo šole v torek odprle v devetih od dvanajstih statističnih regijah. Na novinarsko vprašanje je odgovoril, da bo vlada podatke o stanju v posameznih regijah obravnavala na sredini seji in sprejela ukrepe, ki bodo nato veljali. Je pa tudi že včeraj dopustil možnost, da bo do sprememb pri ukrepih lahko prišlo že pred sredo, če bodo testi pokazali razširjenost angleškega seva koronavirusa, ki se širi hitreje. Kot je danes dejal Janša, naj bi se še posebej hitro širil med otroci.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta