Interpelacija: Janša, ki tvita o "KULiciji", je ministra Ciglerja Kralja že vzel v bran

Žana Vertačnik
22.01.2021 20:10
Štiri opozicijske stranke, brez Desusa in SD-jevega Dejana Židana, so vendarle vložile interpelacijo zoper ministra za delo. Minister dela dobro in zakonito, je vložitev interpelacije pospremil predsednik vlade Janez Janša.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministru za delo Janezu Ciglerju Kralju v opoziciji očitajo, da ni izrazil nasprotovanja, ko bi ga moral.
STA

Stranke LMŠ, SAB, SD in Levica so danes vložile interpelacijo zoper ministra za delo Janeza Ciglerja Kralja. Štirje osrednji razlogi so neučinkovito ukrepanje pri zajezitvi virusa v domovih starejših občanov (DSO), nepriprava zakonskih predlogov za zajezitev virusa na delovnih mestih, neustrezen dialog s socialnimi partnerji ter koruptivno in klientelistično ravnanje pri financiranju favorizirane nevladne organizacije Zavod Iskreni. Prav zadnje je bila za vlagatelje tudi "kaplja čez rob".

A večina očitkov leti na ministrovo delo v času epidemije, navajajo namreč, da DSO-jev ni pripravil na drugi val epidemije in tudi, da je uvedba tamkajšnjega rednega testiranja močno zamujala. ​Prepričani so, da DSO-jem ni namenjal izdatnejše pozornosti, čeprav so oskrbovanci za okužbe bolj dovzetni. Očitajo mu, da ni nasprotoval odločitvi takratnega ministra za zdravje Tomaža Gantarja, da stanovalcev domov s sumom na okužbe ne bodo sprejemali v bolnišnice, ampak bodo zdravstveno oskrbo zagotavljali domovi sami. "Drži, da vse pristojnosti, povezane z domovi za starejše, niso v rokah ministra za delo, a hkrati tudi drži, da je zdravstveno plat zgrešenega ukrepanja, ki sicer sodi pod okrilje ministrstva za zdravje, očitno dopuščal. Ministrov molk ob neustreznih ukrepih oziroma njegovo nikoli izraženo nasprotovanje tako kaže tudi njegovo odgovornost," mu očitajo pasivnost.

Medtem ko se bo Cigler Kralj na interpelacijo predvidoma odzval prihodnji teden, ga je v bran na twitterju že vzel predsednik vlade Janez Janša: "To ne bo interpelacija zoper Janeza Ciglerja Kralja, ki dela dobro in zakonito. To bo odlična priložnost za razpravo o tem, koliko denarja so ministrstva pod taktirko SD, LMŠ in SAB doslej namenjala za svoje NVO in koliko za zdravstvo, upokojence, šolstvo, šport." Pripomnil je še, da ni lepšega dokaza, da opozicijska "KULicija ne verjame v svojo famozno nezaupnico. Ker zakaj bi sicer odstavljali posameznega ministra, če bi verjeli, da bodo zrušili celo vlado?"

Med podpisniki interpelacije sicer ni poslancev Desusa in poslanca SD Dejana Židana, ki je prepričan, da si marsikateri minister te vlade interpelacijo "zasluži bistveno prej kot minister Cigler Kralj, še najbolj pa celotna vlada". Kot je za Večer še povedal, ima z ministrom pozitivno izkušnjo sodelovanja glede enega izmed zakonskih predlogov.

Smo pa prvaka Desusa in mandatarskega kandidata KUL Karla Erjavca vprašali, ali so njegovi poslanci podporo interpelaciji odrekli zaradi posrednih kritik Gantarja.

"Glede na to, da je bila stranka Desus do nedavnega del vladne koalicije, bi bilo nekorektno, da bi se poslanci Desusa takoj podpisovali pod interpelacijami," je dejal za Večer. Po sestanku KUL, na katerem so se partnerji dogovorili, da bodo kmalu s predlogom dopolnitve poslovnika DZ skušali omogočiti tajno glasovanje bolniško odsotnim poslancem, pa nam je Erjavec dejal še: "Vložene interpelacije v naslednjih dneh ne pomenijo nadomestila konstruktivni nezaupnici, temveč predstavljajo dodaten politični instrument, s katerim se želi doseči razrešitev ministrov, ki so s svojim delom oziroma ravnanjem dokazali, da si ne zaslužijo nadaljnjega opravljanja ministrske funkcije."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta