Janša: "Ker ljudje zakonov ne berejo, je naša naloga, da to resnico razširimo." Tako se stranke in nevladniki pripravljajo na referendum

Žana Vertačnik
21.06.2021 07:00
V kampanji za referendum o zakonu o vodah sodeluje 32 organizatorjev. Preverili smo, kako so kampanje zastavili in koliko sredstev namenjajo zanje.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Nasprotniki zakona so prvo oviro že preskočili s tem, ko so zbrali več kot 50.000 overjenih podpisov volivcev pod zahtevo za razpis zakonodajnega referenduma. 
Robert Balen

Kampanjo pred julijskim referendumom vodi več parlamentarnih strank in tudi zunajparlamentarne Stranka mladih - Zeleni Slovenije, Piratska stranka Slovenije, Stranka zelenih dejanj in Zeleni Slovenije. Na spisku je še več posameznikov in nevladnih organizacij. Nekatere izmed njih smo vprašali o podrobnostih kampanje: koliko sredstev namenjajo zanjo, od kod jih črpajo, kje lahko spremljamo aktivnosti in kdo so vodje njihovih referendumskih štabov.

Parlamentarne stranke na teren

"Skupaj z Zelenim forumom, ki bo pod svojim dežnikom združil strokovna mnenja, in Mladim forumom z mrežo mladih aktivistk in aktivistov verjamemo, da se bo močna mreža stranke aktivirala v jasni zavezi za mobilizacijo k udeležbi na referendumu," sporočajo iz SD. Pojasnjujejo, da bodo pod sloganom Brez vode ni sVOboDE osrednje mesto terenske kampanje zavzele akcije izobešanja transparentov na lokacijah po državi: mostovih čez reke, ob jezerih, priobalnih in obvodnih območjih, ki da bi bila z uveljavitvijo spornih določb zakona o vodah potencialno najbolj ogrožena. Vodja štaba SD za kampanjo, ki jo bodo bolj kot z velikimi finančnimi vložki vodili z ozaveščanjem o vsebinskih razlogih za nasprotovanje zakonu na terenu in preko družbenih omrežij, je Neva Grašič. Iz Levice so sporočili, da za kampanjo namenjajo predvidoma pet tisoč evrov: "V ospredje kampanje bomo postavili direkten stik z volivci in volivkami, in sicer s terenskim delom; predvsem bomo organizirali postavitev stojnic v različnih krajih Slovenije." Kampanjo bo koordiniral izvršni odbor Levice.

V LMŠ bo vodja štaba vodja poslancev Brane Golubović, ki je leta 2015 kot poslanec prvič v državnem zboru predlagal zapis pravice do pitne vode v ustavo, s čimer so leta 2016 tudi uspeli. V LMŠ bodo prisotni skozi medijske kanale in družbena omrežja. Opozarjali bodo, da zakon pomeni resno tveganje za onesnaženje površinskih voda in podtalnice, ki je glavni vir pitne vode. V SAB bodo aktivnosti še predstavili, prisotni pa bodo v okolju in na spletu, so pojasnili: "Naš glavni cilj bo osveščati ljudi, zakaj naj 11. julija na referendum glasujejo in obkrožijo proti."

Janša: Mi gradimo, zato glasujemo za

V SMC je vodja štaba generalni sekretar SMC Miha Rebolj, višine sredstev za kampanjo pa še niso določili. Ključna sporočila bodo prenesli v zloženkah, ki bi bile poslane v gospodinjstva, uporabili naj bi tudi letake in plakate. "V SMC močno podpiramo idejo zakonodajnega procesa, v katerem ima ključno vlogo mnenje ljudstva. Menimo, da je osnovni predpogoj za pravilen potek takšnega procesa objektivna seznanitev javnosti z vsemi novostmi, ki jih zakon namerava uvesti," so nam sporočili in dodali, da želijo prav to doseči kot organizatorji kampanje. Verjamejo, da bodo na podlagi objektivnih informacij državljani lahko sprejeli informirano odločitev. V NSi se več kot to, da se bodo kampanje udeležili, še niso dogovorili. Naših vprašanj niso želeli komentirati v SDS. Je pa prvak stranke Janez Janša na sobotnem strankarskem kongresu pozval k udeležbi na referendumu: "Ker ljudje zakonov ne berejo, je naša naloga, da to resnico razširimo med svojimi sodelavci in jih nagovorimo, da glasujejo za. Mi gradimo, zato glasujemo za."

Obrnili smo se tudi na vladni urad za komuniciranje in vprašali, kako aktivno se namerava vlada vključiti v kampanjo. "Ministrstvo za okolje in prostor bo med referendumsko kampanjo delovalo vsebinsko transparentno, a finančno zadržano. Državljanom smo dolžni pojasniti namen Zakona o vodah, ta je na strani zdrave pitne vode, večje zaščite okolja in večje poplavne varnosti," so nam sporočili.

Inštitut 8. marec: iskrenost in dejstva

Z Inštituta 8. marec so pojasnili, da celotno operativo kampanje vodijo oni, odločitve na sestankih pa sprejemajo vse organizacije, združene v Gibanju za pitno vodo. Vsaka izmed prijavljenih organizacij skrbi za koordinacijo posameznih odsekov kampanje. "Kampanja bo delovala zagotovo z minimalnimi sredstvi zbranimi z donacijami, nekatere organizacije bodo za kampanjo namenile zgolj toliko sredstev, kot jih je potrebno za odprtje referendumskega transakcijskega računa. Odločili smo se, da bodo organizacije, združene v Gibanju za pitno vodo, donacije usmerjale na referendumski račun, ki ga je odprl Eko krog," so zapisali na inštitutu. Stavijo na moč ljudi: "Ponosni in veseli smo, da v kampanji sodelujejo prostovoljci in organizacije iz cele Slovenije. Po lokalnem okolju bodo pripravili različne akcije, delili letake, ozaveščali o pomenu vode. Naša kampanja bo iskrena, temeljila bo na preverjenih dejstvih."

Tudi Ekologi brez meja napovedujejo kampanjo z minimalnimi sredstvi in zbranimi donacijami, vse opravljeno delo bo prostovoljno. Tako tudi iz Eko kroga pa še z inštituta Danes je nov dan, kjer pravijo, da so se v kampanjo vključili predvsem v podporo drugim strokovnim organizacijam, ki delujejo na področju zaščite okolja: "Mi jih bomo v kampanji podpirali s svojimi tehničnimi in komunikacijskimi znanji, ker verjamemo, da je referendum izjemno pomemben za prihodnost ekosistemov, obenem pa predlagana sprememba zakona odpira tudi vrata za omejevanje dostopa do vode kot javne dobrine. Na Danes je nov dan verjamemo, da naša skupna moč presega seštevek naših posameznih moči, zato je treba varovati skupno, ga upravljati demokratično, transparentno in v dobrobit vseh." Kot so zapisali, kampanjo dojemajo kot pomembno vajo v demokraciji ob 30-letnici slovenske ustave. In še: "Najpomembnejše se nam zdi, da se referenduma udeležijo vse volilne upravičenke in upravičenci, ki pijejo vodo ali pa se kopajo v naših jezerih in rekah. Čeprav smo v preteklih mesecih od ministrstva vajeni zavajanj in polresnic, bo naša kampanja iskrena, dobronamerna in osnovana na dejstvih."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta