Janševa domača konferenca o prihodnosti Evrope. Kdo bodo govorniki?

Boris Jaušovec
19.05.2021 12:35
Premier želi dati razpravi o prihodnosti Evrope prvi slovenski vsebinski prispevek, zato jutri sklicuje konferenco na Brdu pri Kranju.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Janez Janša med enim od obiskov Bruslja 
Pool

Za jutri predsednik slovenske vlade Janez Janša pripravlja na Brdu pri Kranju konferenco o prihodnosti Evrope, začela se bo ob 17. uri in bo dostopna na daljavo preko spletnega mesta vlade.

Konferenca naj bi bila slovenski prispevek z bistvenimi poudarki k začetku konference o prihodnosti Evrope. Ta naj bi se vodila dvotirno, od spodaj, ko bi naj o prihodnosti Evrope razpravljali predvsem v civilnih organizacijah, od univerz naprej, in od zgoraj, ko naj bi o njej spregovorili visoki evropski politični voditelji. Prav ta del razprave naj bi dobil odločilen pospešek pod slovenskim predsedovanjem Svetu Evropske unije (EU), namreč 1. in 2. septembra na tradicionalnem Blejskem strateškem forumu.

Poleg premiera bodo sodelovali, smo dobili potrditev, še predsednik republike Borut Pahor, njegov svetovalec Ernest Petrič, predvideni novi direktor Javne agencije za knjigo in bivši večkratni slovenski zunanji minister Dimitrij Rupel, pravnika Jurij Toplak in Matej Avbelj ter nekdanja evropska poslanka Zofija Mazej Kukovič.

Zakaj ga ni bilo v Strasbourgu?

Guy Verhofstadt
Epa

Slovenski državni sekretar v zunanjem ministrstvu Gašper Dovžan, član izvršnega odbora konference iz Slovenije, je namreč že 23. aprila Verhofstadtu kot predstavniku Evropskega parlamenta, pa podpredsednici Evropske komisije Dubravki Šuica in Ani Pauli Zacarias, portugalski kolegici, pisal pismo. V njem je podprl prisotnost vseh treh glavnih evropskih institucij na začetku konference in možnost, da udeleženci spregovorijo pred evropskimi državljani. Pri tem je posebej zapisal, da bi na ceremoniji v Strasbourgu morali biti vsi voditelji treh zapored predsedujočih držav: Portugalske, Slovenije in Francije.

Minister za zunanje zadeve Anže Logar
STA

Po nedolžnem v godlji?

Toda Janša se na koncu začetka konference o prihodnosti Evrope v Strasbourgu ni udeležil. Nekaj dni kasneje je v slovenskem parlamentu slovenski zunanji minister Anže Logar na poslansko vprašanje o tem na videz protokolarnem zapletu nekoliko ogorčeno razložil: "V slovenskih medijih je zaokrožila informacija, da Janša ni bil povabljen, ker naj tega ne bi želel eden od sopredsedujočih konference. Premier je po nedolžnem padel v to razpravo. Na otvoritveni slovesnosti konference niti ni mogel sodelovati, saj je iz Portugalske, kjer se je udeležil socialnega vrha, nemudoma odpotoval v Grčijo." Tu povzemamo poročanje slovenske tiskovne agencije STA tega dne, 12. maja.

Pismo državnega sekretarja Dovžana na sopredsedujoče konference naj bi po Logarjevih besedah bilo poslano, ko se še niti ni vedelo, kakšen bo dnevni red otvoritvene slovesnosti, kdo bo nastopil in kakšna bo agenda socialnega vrha v Portu. In je dodal: "Dovžanovo pismo so dobile tri osebe. Jasno lahko ugotovimo, kdo je to pismo dal ven."

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.