Janševi privrženci naj bi predlagali menjavo Peterleta in Krkoviča

M.R., B.P.
08.06.2022 12:34

V vodstvu Združenja za vrednote slovenske osamosvojitve (VSO) se očitno obetajo korenite spremembe.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Na prireditvi Ponosni na Slovenijo, ki jo je ob 25. obletnici demokratičnih sprememb in ustanovitvi Manevrske strukture narodne zaščite RS organiziralo Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve, so bili Tone Krkovič, Lojze Petrle, Janez Janša, Aleš Primc, Jure Ferjan, Aleš Hojs in Božo Predalič.
Tit Košir

Po poročanju Reporterja naj bi na jutrišnjem zboru članov VSO odločali tudi o predlogu, da se zamenja predsednika Lojzeta Peterleta, posloviti pa naj bi se moral tudi dozdajšnji član predsedstva Tone Krkovič.

Njuno razrešitev naj bi predlagali "najbolj zagrizeni Janševi privrženci", poročajo pri Reporterju, saj da naj bi bili z njima zelo nezadovoljni. Po drugi strani pa bi lahko bilo to glasovanje zgolj krinka, da bi vodenje VSO spet prevzel Aleš Hojs, ki ga je Peterle nasledil na čelu združenja, ko je Hojs postal notranji minister v tretji vladi Janeza Janše. Morda bi lahko vodenje prevzel tudi nekdo drug iz stranke SDS, še dopuščajo pri Reporterju. Po nekaterih navedbah Janša krivi Peterleta in Krkoviča tudi za poraz desnice na zadnjih državnozborskih volitvah.

Janša naj bi Peterletu zameril, da je lani ob 30. obletnici samostojne Slovenije v Šentjerneju in Šmarjeti gostil sedanjega predsednika vlade Roberta Goloba, ki je bil takrat še predsednik uprave družbe Gen-I. Pozneje SDH, ki ga je obvladoval Janša, Golobu ni podaljšal mandata za vodenje družbe, zaradi česar se je odločil, da gre na volitve, ki jih je tudi prepričljivo dobil. 

Krkovič, ki je zaposlen v Gen-I, pa je Goloba podprl novembra lani, ko je javno povedal, da za njegovo načrtovano menjavo stoji vladajoča politika, pri čemer je javno omenil tudi generalnega sekretarja SDS Boruta Dolanca.

12 let obstoja

Združenje za vrednote slovenske osamosvojitve je bilo na pobudo Peterleta, Janeza Janše, Krkoviča in Igorja Bavčarja ustanovljeno 23. decembra 2010. Peterle je tedaj od programskih izhodišč omenil vrednote in pošten zgodovinski spomin. Ideja o novem združenju je nastala iz pomanjkanja obojega, je pojasnil. "Mi ne stiskamo rok v pest," je poudaril Peterle, pač pa da želijo v združenju biti odprtih rok za vse, ki želijo gojiti vrednote osamosvojitve Slovenije. Člani VSO so tedaj za predsednika združenja izvolili zdaj že pokojnega Ivana Omana.

V VSO so bili na primer kasneje zgroženi nad enačenjem 20. obletnice slovenske državnosti in 70. obletnice OF, zato so ostro nasprotovali "potvarjanju zgodovinskih dejstev"

"Vrsta skrajno nenavadnih okoliščin, od medijsko napovedanega procesa pred petimi leti do popolnih netočnosti v obsodilni sodbi, da o bizarnih obtožbah o neugotovljenih dneh, neznanih načinih in neidentificiranih načinih komunikacije niti ne govorimo, upravičeno poglablja sum v to, da proces ni sledil pravosodnim, pač pa političnim ciljem," pa so v VSO junija 2013 komentirali nepravnomočno sodbo v zadevi Patria, ko je sodišče predsednika SDS Janeza Janše, Ivana Črnkoviča in brigadirja Toneta Krkoviča spoznalo za krive kaznivih dejanj, povezanih z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih oklepnikov. 

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta