Visoka napetost: Krkovič za Goloba kaže na Snežiča, Mariborčan pa odgovarja, da ima brigadir bujno domišljijo

Timotej Milanov
11.11.2021 19:15

V bran predsedniku uprave največjega slovenskega trgovca z elektriko je stopil brigadir Tone Krkovič, ki je pričal, da mu je menjavo Roberta Goloba napovedal že Rok Snežič.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj

Brigadir Tone Krkovič, prepoznavno ime slovenske desnice, je pričal, da za poskusi menjave vodstva Gen-I stoji vladajoča politika. 

Žiga Živulović Jr.

Potem ko nadzorniki državne Gen energije, ki je 50-odstotna solastnica največjega slovenskega trgovca z elektriko Gen-I, predsedniku uprave Martinu Novšaku niso prižgali zelene luči za nov mandat Roberta Goloba na čelu Gen-I, je ta sklical tiskovno konferenco, na kateri naj bi predstavili poskuse vpliva politike na to podjetje.

Pri tem je Golob na tiskovni konferenci iz rokava potegnil presenetljivega aduta. Pred novinarje je namreč stopil brigadir Anton Krkovič, znano ime iz časov osamosvajanja in prepoznaven obraz politične desnice, ki naj bi bil živa priča o tem, da za načrtovano menjavo Goloba stoji vladajoča politika. Kako se je Krkovič znašel v Gen-I? Kot je dejal, je dobil klic in prošnjo, ali lahko kot prepoznavna osebnost podjetju pomaga pri iskanju novih poslovnih priložnosti. Tako naj bi pred letom dni začel svojo prvo civilno službo v življenju. Takrat je za pomoč zaprosil Roka Snežiča, s katerim sta skupaj preživljala zaporno kazen na Dobu. V telefonskem pogovoru naj bi mu Snežič povedal, da se pripravlja Golobova menjava. Ko ga je Krkovič vprašal, zakaj, pa naj bi mu povedal, da se bodo o tem pogovorili v živo z generalnim sekretarjem SDS Borutom Dolancem. "Igrice, ki jih doživljam v letu dni dela tu, so grozne," pravi Krkovič. Čeprav ni bil specifičen glede imen, je bilo možno iz njegovega govora razbrati, da zamera Krkoviča do dela aktualne vlade izvira iz časa, ko je bil predlagan za sodelavca obrambnemu ministru. "V kuloarjih sem bil na ministrski ravni kljub vsemu mojemu pedigreju označen kot človek s ceste."

Kot je ob robu tiskovne konference Golob povedal za Večer, je bil on tisti, ki ga je nato poklical in mu ponudil delo v Gen-I, Krkovič pa naj bi danes deloval predvsem na področju pridobivanja novih strank za sončne elektrarne.

Na trditve Krkoviča se je za Večer odzval tudi Mariborčan Snežič, ki nam je napisal zgolj, da Krkoviča ni videl ali slišal že leto dni. Ker s tem navedb Krkoviča ni zanikal, smo ga zaprosili še za dodatno pojasnilo v zvezi z izjavo Krkoviča, na kar je odgovoril samo, da ima Krkovič bujno domišljijo. Krkovič in Snežič sta bila za rešetkami istočasno kot aktualni predsednik vlade in SDS Janez Janša. Krkovič in Janša zaradi afere Patria, a sta bila izpuščena na prostost, potem ko je ustavno sodišče razveljavilo sodbo. Snežič, v javnosti znan kot doktor davčnih utaj, pa je takrat sedel zaradi davčnih utaj.

Posredovanja sodišča "ne sprejema"

Kljub zanimivemu nastopu Krkoviča je vprašanje, kako lahko ta manever pripomore k temu, da bi Golob še naprej ostal predsednik uprave Gen-I, glede na to, da si eden od solastnikov na podlagi političnih pritiskov prizadeva za njegovo menjavo. Prav tako pa je tudi vprašanje, kako bodo dosegli menjavo na čelu družbe brez soglasja drugega polovičnega lastnika, družbe Gen EL, v katerem ima sicer Gen-I 50-odstotni lastniški delež. Po družbeni pogodbi morata namreč oba solastnika tovrstne odločitve sprejeti soglasno. Tako ta teden nadzornikom Gen energije ni uspelo, da bi na skupščini Gen-I imenovali Jureta Sokliča za predsednika uprave in Davorina Dimiča, oba blizu koalicijski Novi Sloveniji, za člana uprave. "Žal mi je Sokliča, da so ga za to skurili," pravi Golob in dodaja, da je Soklič še pred kratkim menil, da bo kandidiral zgolj za člana uprave, zato ni imel pripravljene vizije za prihodnje vodenje podjetja. Ker torej nadzorniki Gen energije Golobu niso odobrili novega mandata, sedanji pa se mu izteče 17. novembra, prav tako ni uspelo imenovanje novega vodstva, bi lahko to začasno imenovalo tudi sodišče. "Sodno imenovanje uprave ni legitimen plan za Gen-I in ga ne sprejemam, saj vodi v propad Gen-I," je dejal Golob, ki na čelu uprave letno prejeme plačo v višini 214 tisoč evrov neto. "Moja in plače sodelavcev so odvisne od našega poslovanja," je še dodal.

Kdo je vedel za projekt Grom?

Veliko je bilo povedanega tudi glede načrtovane prodaje omenjenega polovičnega lastniškega deleža v Gen EL, za katerega Golobu nasprotniki očitajo, da gre za skrivni načrt privatizacije podjetja. Golob poudarja, da gre za načrt, s katerim so bili seznanjeni vsi pristojni in je bil med drugim zapisan tudi v letnem poročilu družbe za lansko leto, ki je bilo potrjeno na skupščinah Gen-I in Gen energije junija letos. V načrtu dezinvestiranja, prodaji lastniškega deleža v Gen EL, gre za tako imenovani projekt Grom, ki je bil družbenikom prvič predstavljen že julija lani, zapisan pa je bil tudi v poslovnem načrtu družbe za letošnje leto, ki so ga potrdili decembra lani. Pri tem je Golob večkrat poudaril, da je bil Gen-I ob svojem nastanku družba v stoodstotno zasebni lasti, in se vprašal, kakšne vrednote zagovarja slovenska desnica, če nasprotuje privatizaciji.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta