(JAVNO PISMO) Skupnost splošnih gimnazij ministrici Simoni Kustec: Zahtevamo umik predloga, ki diskriminira gimnazijce

DR
11.11.2020 12:04

Skupnost splošnih gimnazij je na ministrico za izobraževanje Simono Kustec naslovilo javno pismo, v katerem jo poziva, da se iz predloga šestega zakona o paketu ukrepov za omilitev posledic drugega vala epidemije (PKP6) črta 55. člen. Pod pismo se je podpisala predsednica skupnosti Mojca Lukšič. V nadaljevanju ga objavljamo v celoti.

Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Ministrica za izobraževanje Simona Kustec
Andrej Petelinšek

Spoštovana ministrica dr. Simona Kustec! Skupnost splošnih gimnazij Slovenije zahteva umik 55. člena Zakona o interventnih ukrepih za omilitev posledic drugega vala epidemije covid-19 (PKP6). Predlog diskriminira gimnazijce, ki zaključijo srednjo šolo s splošno maturo.

Navedeni člen brez kakršnekoli podlage v epidemiološki situaciji omogoča izenačitev vpisnih pogojev med dijaki poklicne mature in splošne mature ter tako v privilegiran položaj postavlja en del srednješolske populacije – maturante poklicne mature.

Ta člen je bil v preteklih letih že predmet številnih strokovnih razprav na SAZU, DKSM, Strokovnem svetu RS za splošno izobraževanje. Vsi ti organi so ugotavljali velik pomen široke splošne izobrazbe in opozarjali na škodljivost, ker se že doslej ni spoštoval člen zakona o visokem šolstvu, ki omogoča vpis v univerzitetne študijske programe le po strokovni vertikali. Epidemija covid-19 ne spreminja teh strokovnih argumentov in ne zahteva uzakonjenje preteklih nezakonitosti.

Šolski sistem je premišljen sistem in vsakršna sprememba, kot je spreminjanje prehajanja med posameznimi stopnjami izobraževanja, lahko povzroči nepopravljive posledice. To bi se pokazalo v zniževanju splošnega znanja v populaciji.

Takšne spremembe zahtevajo tehten strokovni razmislek!

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta