(JAVNOMNENJSKA RAZISKAVA) Večina za odstop ministrice Simone Kustec

Barbara Bradač Barbara Bradač
17.05.2021 03:00
Čeprav več kot tretjina staršev meni, da učitelji pri ocenjevanju znanja ne upoštevajo okoliščin izobraževanja v pogojih epidemije, so s pridobljenimi ocenami otrok zadovoljni. Z ocenami celo bolj kot z znanjem, je pokazala zadnja javnomnenjska raziskava Ninamedie, opravljena za Večer in Dnevnik.
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Zaključek leta bo vendarle v šoli - ta teden gredo v šolo vsi učenci in dijaki in pouka na daljavo več ne bo.
Igor Napast

Bliža se konec pouka v turbulentnem šolskem letu, ko so se šole prve zapirale in med zadnjimi odpirale. Ko je dobršen del leta pouk potekal na daljavo, učenci so bili socialno distancirani od sovrstnikov, tesnobne in depresivne motnje so pri otrocih in mladostnikih porasle. Šole so se ob vrnitvi učencev spopadale z enormnimi organizacijskimi pripravami ob upoštevanju vseh naloženih zaščitnih ukrepov, ob katerih so bili zaposleni v njih včasih že čarovniki, da so jih uresničili. Mnogo je v pedagoških vrstah nezadovoljstva z vodenjem ministrstva za izobraževanje pod taktirko Simone Kustec. Tudi starši niso s Kustečevo zadovoljni, kaže raziskava javnega mnenja, ki jo je za Večer in Dnevnik opravila agencija Ninamedia. Več kot polovica staršev osnovnošolcev in dijakov meni, da bi ministrica morala odstopiti.

Ne preseneča, da je takšnih več staršev osnovnošolskih otrok, ki so bili v času šolanja na daljavo bolj obremenjeni. Dijaki so bolj samostojni in skoraj polovica jih ni potrebovala med šolanjem na daljavo nobene pomoči. Medtem so osnovnošolcem glede na odgovore v raziskavi morali v skoraj 80 odstotkih pomagati starši, predvsem pri učenju, organizaciji učenja in motiviranju, nuditi so jim morali tehnično pomoč. Ker so starši običajno bolj vpeti v šolanje osnovnošolcev kot dijakov, tudi bolj občutijo izvajanje ukrepov. Eden izmed njih je še, da v nekatere osnovne šole starši nimajo vstopa, s tem pa izgubijo redni osebni stik z učitelji, kar je težava predvsem pri mlajših osnovnošolcih.

Z ocenami zadovoljni

Učenci in dijaki v tem času v šolah pridobivajo zadnje ocene za znanje, ki so jim ga učitelji v dobršni meri podali preko spleta. Kljub temu pa je skoraj tretjina staršev s pridobljenim znanjem svojih otrok zadovoljna. Zelo nezadovoljnih je malo več kot zelo zadovoljnih. Med nezadovoljnimi pa je več staršev osnovnošolcev kot dijakov. So pa precej bolj zadovoljni starši s prejetimi ocenami v tem šolskem letu. Kar več kot polovica staršev je zadovoljna in zelo zadovoljna, v skoraj dveh tretjinah starši dijakov. "Dijaki so, hvala bogu, iznajdljivi in so si izmislili marsikaj. Marsikomu je ocenjevanje na daljavo bolj ustrezalo. Razumem, da bodo nekateri pogrešali takšno ocenjevanje," je pokomentirala Marija Lešer, ravnateljica III. gimnazije Maribor. Zadovoljstvo s pridobljenim znanjem in zadovoljstvo s pridobljenimi ocenami sta premosorazmerna z zadovoljstvom z organizacijo in izvajanjem šolanja, je še pokazala raziskava. Bistvena pa je razlika, da je četrtina staršev s pridobljenimi ocenami zelo zadovoljna in le nekaj manj kot šest odstotkov jih je zelo nezadovoljnih. Precejšnje je tudi odstopanje, da je s pridobljenim znanjem zelo zadovoljnih le 7,5 odstotka staršev, z ocenami pa je zelo zadovoljna skoraj četrtina staršev.

Dobro trojko dajejo starši šolam za letošnje šolsko leto

Le slaba polovica staršev pa meni, da učitelji pri ocenjevanju znanja primerno upoštevajo okoliščine izobraževanja v pogojih epidemije. Da okoliščin učitelji in profesorji ne upoštevajo, meni več kot tretjina staršev.

"Ali je ocenjevanje prilagojeno, je zelo težko ocenjevati, ker nimamo primerjave. V veliko primerih se upošteva, zagotovo pa kdaj tudi ne. Na naši šoli smo močno prilagajali ocenjevanje, otrokom smo dajali še druge priložnosti, napovedovali smo spraševanja, ki prej niso bila napovedana, več je bilo ponavljanj ... Ampak na neki točki je treba tudi znanje zahtevati," je pokomentiral Aleksander Jeršič, ravnatelj OŠ Draga Kobala Maribor. Starši sicer v povprečju z dobro trojko ocenjujejo organizacijo in izvajanje šolanja v tem šolskem letu.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Preberite celoten članek

Sklenite naročnino na Večerove digitalne pakete.
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.
  • Obiščite spletno stran brez oglasov.
  • Podprite kakovostno novinarstvo.
  • Odkrivamo ozadja in razkrivamo zgodbe iz lokalnega in nacionalnega okolja.
  • Dostopajte do vseh vsebin, kjerkoli in kadarkoli.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta