Jereb: "Ocenjujemo, da je okužen vsak 150. Slovenec." Izpostavlja tudi glavno težavo, ki se je začela pojavljati ...

A.L.
14.10.2020 11:48
Do knjižnice priljubljenih vsebin, ki si jih izberete s klikom na ♥ v članku, lahko dostopajo samo naročniki paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Glasovno poslušanje novic omogočamo samo naročnikom paketov Večer Plus in Večer Premium.
NAROČI SE
Poslušaj
Fotografija je simbolična. 
Robert Balen

Vodja oddelka intenzivne terapije infekcijske klinike UKC Ljubljana Matjaž Jereb je povedal, da so se epidemiološke razmere glede covida pri nas v zadnjih dneh močno poslabšale. Število bolnikov strmo raste. "Zavedati se moramo, da približno 10 odstotkov bolnikov potrebuje bolnišnično zdravljenje, od tega jih približno 20 odstotkov potrebuje intenzivno nego, kar pomeni, da so neposredno življenjsko ogroženi." Zdravnik pojasnjuje, da povprečno zdravljenje na intenzivni negi traja 14 dni ali več, zaradi česar zmanjkuje postelj, na katere bi lahko dajali nove bolnike.

"Postelje, ki so jih pripravili za covid bolnike, so praktično zasedene," opozarja Jereb, ob tem dodaja, da je rezervnih postelj sicer še dovolj, večja težava je usposobljen medicinski kader, ki ga je premalo.

V UKC Ljubljana je zaradi covida trenutno hospitaliziranih 16 kritično bolnih ljudi s posebno hudo prizadetostjo pljuč, ki potrebujejo pomoč aparatov. "Naše številke govorijo v prid temu, da nihče ni varen. Najmlajši bolnik na intenzivni negi je star 42 let, brez resnih sočasnih bolezni," opozarja Matjaž Jereb in dodaja, da je vsak potencialno ogrožen. "Ocenjujemo, da je okužen vsak 150. Slovenec." Jereb poudarja, da smo v boju z virusom lahko uspešni le kot celotna družba, vsak se naj drži priporočil. "Covid je med nami in nobene potrebe ni, da posameznika, ki je okužen, stigmatiziramo." Le tako, da okuženi širi podatek o okužbi, je način, da bomo preprečili širjenje.

Ste že naročnik? Prijavite se tukaj.

Želite dostop do vseh Večerovih digitalnih vsebin?

Naročite se
Naročnino lahko kadarkoli prekinete.

Sposojene vsebine

Več vsebin iz spleta